Rigorozniji zakon u Velikoj Britaniji

Uskoro će sva upakovana hrana u Velikoj Britaniji morati da ima spisak svih sastojaka na ambalaži. Britanski sekretar za životnu sredinu Majkl Gov najavio je da će novi zakon, poznat kao Natašin zakon, pooštriti dosadašnja pravila. Hrana koja se prodaje upakovana, na primer – sendviči, moraće da ima istaknutu kompletnu listu sastojaka.

Novi zakon bi trebalo da bude uveden do kraja leta, a usledio je nakon smrti tinejdžerke Nataše Ednan-Laperus, koja je preminula nakon teške alergijske reakcije na susam koji se nalazio u testu bageta. Natašini roditelji Tanja i Nadim pozdravljaju donošenje zakona, uvereni da će pomoći u spasavanju života osoba koje pate od alergija. Ipak, nisu svi oduševljeni novim propisima. Nevladina organizacija britanskog ugostiteljstva označila je ovaj zakon retrogradnim potezom nadležnih.U njihovom saopštenju navodi se da oni ozbiljno shvataju to pitanje i da održavaju visoke standarde, ali da je nov zakon nezgrapan, te da za neke kompanije može biti težak i potencijalno opasan.

„Čvrsto verujemo da je najbolji način da se podigne svest o alergenima i da se sačuva zdravlje naših klijenata, promocija aktivnog dijaloga između kupca i prodavca, odnosno industrije. Zato i preporučujemo i podržavamo promovisanje volonterskog značavanja i podstičemo kupce da razgovaraju sa prodavcima o sastojcima i mogućim alergenima. Postoji rizik da nove mere neće zaobići unakrsnu kontaminaciju i da će biti otvorene za pogrešno označavanje“, navodi se u saopštenju ove organizacije.

Pekar & Poslastičar Broj 23, avgust/septembar 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti