SIGEP 2023, od 21. do 25. januara u Riminiju

Zanatski brendovi sladoleda, peciva, čokolade, pekarskih proizvoda i kafe okupiće se od 21. do 25. januara 2023. u izložbenom centru Rimini, a u organizaciji Italian Exhibition Group SpA, na 44. izdanju SIGEP-a. U isto vreme održava se i 7. izdanje A.B. Tech Expo-izložba mašina i tehnologije za pekarstvo: od skladištenja do pripreme i pečenja.

Postoji samo jedno dešavanje u Evropi koje profesionalnoj zajednici nudi najpotpuniju izložbu poslastica, jer je kreirano i doživljeno u italijanskom stilu: to je SIGEP – The Dolce World Expo (www.sigep.it). Elegancija i kreativnost međunarodne poslastičarske ponude; čokolada, od sirovine do pripreme vrhunskih proizvoda; pekarski proizvodi i razne vrste hleba; aroma kafe, od espresa do meditativnih, specijalnih vrsta… Sve je to SIGEP, i uvek – više od toga.

Saradnja, novosti, održivi razvoj
SIGEP podrazumeva i prvi sastanak u 2023. za IEG-ovu mrežu hrane i pića, koja uključuje Beer&Food Attraction i BBTech Expo (19-22. februara u Riminiju), kao i Cosmofood (u novembru u Vićenci). To znači da se u Riminiju okupljaju svi važni proizvodni lanci koji će zauzeti kvadrate sajamskog centra, koristeći ovu priliku da uspostave saradnju sa zanatskim i industrijskim, nacionalnim i međunarodnim udruženjima majstora sladoledara i poslastičara, kao i pekara, barista i specijalista za kafu. Poslovanje, obuke, medijski aspekti i projekcije na inostranim tržištima, zahvaljujući podršci ITA-Italijanske trgovinske agencije, čine SIGEP pravim katalizatorom profesionalne zajednice.

Prate se novosti u oblasti sirovina, proizvoda, najnovijih mašina i sistema. Pažnja se usmerava i na pitanja održivosti i uštede energije, nameštaja i opreme, vitrina i pultova, kao i svega što je neophodno za savremeno pakovanje. Profesionalci koji posete sajam imaće uvid u evoluciju međunarodnih tržišta, jer specijalizovani mediji dovode analitičare i stručnjake,
koji će pružiti korisne alate za međunarodnu konkurentnost.

Takmičenja, promocije, radionice
Preko 40 godina SIGEP je sinonim za velika međunarodna takmičenja, koja su izvanredna prilika za profesionalno usavršavanje i otkrivanje novih talenata. Međunarodna takmičenja će se, u šest arena, smenjivati sa demo prezentacijama velikih majstora koji koriste najnovije tehnološke inovacije u obuci i nastavi.

Dolce arena će biti domaćin takmičenja talenata Gelato Europe Cup-a, koji je preliminarna faza kvalifikacija za evropske timove pred Svetsko prvenstvo u sladoledu, na Sigepu 2024, juniorsko svetsko prvenstvo u poslastičarstvu i Svetsko prvenstvo za žene, koje će izabrati sledeću kraljicu kolača.

U Gelato areni su planirane demonstracije i razgovori, dok će Pastry arena biti domaćin seniorskog prvenstva Italije (Italian senior Championship), i juniorskog prvenstva Italije (Italian Junior Championship), kao i SIGEP Giovani. Coffee arena biće poprište sedam nacionalnih prvenstava koja se boduju za Svetsko prvenstvo u kafi, za najbolje italijanske bariste. Sa druge strane, u Bakery areni se održava „Bread in the City”, međunarodno pekarsko takmičenje pod pokroviteljstvom Richemont Cluba. Spektakularno će biti i u Choco areni, uz demo snimke i razgovore majstora čokolade i stručnjaka za kakao, koji govore o istoriji i posebnostima čokolade.

2023. je godina SIGEP Kine
Međunarodna uloga SIGEP-a kao platforme zajednice poslastičara, kao i promocije italijanskog načina života u sektoru potrošnje van kuće sve je vidljivija. Konkretan rezultat toga je prvo izdanje Sigep Kina, u organizaciji EAGLE i partnerstvu sa Koelnmesse, koje će se održati od 10. do 12. maja 2023. u Svetskom izložbenom i kongresnom centru u Šenženu, istovremeno sa Anufood China, kako bi strateški pokrili tržište južne Kine.

Priredila: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti