Simit Sarayi beograd

Simit Sarayi

Pod parolom „mesimo s ljubavlju“ turski pekarski gigant Simit Sarayi uspešno posluje širom sveta, a odnedavno svoje proizvode nudi i na našem tržištu

Simit Sarayi peciva

U Beogradu je od septembra 2017. godine počeo sa radom najveći turski pekarski lanac Simit Sarayi. U jednoj nedelji otvoreno je šest lokala, od kojih su pet u centralnom gradskom jezgru, u ulici Kralja Milana, dva u Bulevaru Kralja Aleksandra, Njegoševoj, Mileševskoj i u Bulevaru maršala Tolbuhina na Novom Beogradu. Sa detaljno razrađenom strategijom i jasnom vizijom od samog početka da žele da služe svoje đevreke i druge tradicionalne ukuse širom sveta, Simit Sarayi je za samo petnaest godina izrastao u pekarskog giganta koji ima 426 prodavnica u 22 zemlje sveta u kojima svakodnevno posluži oko milion gostiju.

Svoju prvu radnju otvorili su 2002. u Istanbulu. Nakon tri godine pokrenuli su fabriku za proizvodnju koja se prostire na preko 10.000 m². Dodatne pogone otvorili su 2010. u Tuzli i Antaliji, a istovremeno počeli sa prvom radnjom van granica Turske, u Holandiji. Pogon za proizvodnju poslastičarskih proizvoda i ogranak u Saudiskoj Arabiji pokreću 2012, zatim proširuju svoje usluge na ketering servis, 2014. otvaraju radnju u Njujorku i nakon samo godinu dana u Londonu najpre radnju, a potom, 2016 godine i proizvodni pogon.

Simit Sarayi asortiman peciva

Svi proizvodi prave se u jednom od ova tri pogona i distribuiraju se zamrznuti širom sveta. Proizvodnja se obavlja u strogo kontrolisanim tehničkim uslovima uz posedovanje ISO-9001, ISO- 22000, OHSAS -18001 i Halal sertifikata. Na srpsko tržište ušli su kupovinom kompanije „Retail Coffee“, koja je bila zastupnik brenda „Costa Coffee“ sa kojom su i postali vlasnici lokala u kojima posluju. Takođe, od ovog preduzeća zadržali su iskusne bariste koji umeju da prave vrhunski espreso, tursku kafu i turski čaj. U Srbiju se uvozi 90 odsto proizvoda koji se iz centralnog skladišta distribuiraju u lokale u kojima se peku po utvrđenim tandardima. Samo proizvodi koji sadrže meso i mesne prerađevine se, zbog zabrane uvoza mesa iz Turske, pripremaju lokalno kod nas. Za ovih desetak proizvoda nabavljaju domaće sirovine vrhunskog kvaliteta. U svakoj zemlji postoje i po neki proizvodi sa takozvanim „lokalnim ukusima“, pa će se tako i u Srbiji pojaviti nekoliko prilagođenih proizvoda. U bogatom asortimanu najvećim delom se nalaze peciva napravljena od izuzetno kvalitetnih sirovina i sa specifičnim slatkastim ukusom, kao što su raznevrste đevreka, praznih, sa sirom, kačkavaljem i kobasicom, bureci sa spanaćem, sirom, mesom, razne punjene pite i pogačice začinjene tradicionalnim turskim začinima.

Simit Sarayi burek senviči

Tu je, naravno, neizbežan i bogat slatki program majstorski umešenih tradicionalnih turskih poslastica, ali i drugih svetski poznatih kolača. Sendviči, pice i salate priremaju se u samim lokalima. S obzirom na to da su svi lokali prostrani i uređeni tako da mušterije mogu udobno da se smeste i provedu svoje vreme ispijajući turski čaj i kafu, doručkuju ili prezalogaje uz prijatno druženje, asortiman će uskoro biti proširen na varijantu doručka koja će sadržati sveže sastojke domaćih proizvođača. Veliki deo mušterija su stranci, međutim već se primetno formiraju stalni domaći gosti.
Kako naglašava operativni menadžer Simit Sarayi Srbija, Željko Janković:
„Ovaj brend ima velike potencijale. Simit poseduje još mnogo toga što ćemo u budućnosti razvijati i u Srbiji. Nama je najvažnije bilo da počnemo sa radom, a sada ćemo raditi na marketingu kako bismo brend što bolje približili domaćim kupcima.“

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 14, februar/mart 2018 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo