Sirovo slatko – trend ili potreba

Obrok, pa i onaj najzdraviji, nepotpun je bez deserta. Parče torte, kolač, sladoled… a onda griža savesti zbog unosa viška kalorija i štetnih efekata rafinisanog šećera. Uvodeći u ishranu sirove deserte, naše navike i potrebe za slatkim neće trpeti a zdravlje će zahvaljivati.

Sastav i nutritivne prednosti
Sirova hrana se priprema na temperaturi ispod 40-45 stepeni, da bi se održao nivo antioksidanasa, kao i visoke vrednosti hranljivih materija, te da bi se pospešilo lakše varenje. Po pravilu, osnovu sirovog deserta čini mleveno seme i orašasti plodovi, sa punjenjem od putera od oraha ili natopljenih indijskih oraha pomešanih sa kokosovim uljem. Za zaslađivanje sirovih deserata koriste se prirodni sastojci kao što je sušeno voće (kajsije, urme, suve šljive, argumi…) ili zaslađivači na biljnoj bazi poput kokosovog nektara, javorovog sirupa ili nektara agave. Sirovi deserti ne sadrže prerađene proizvode i zato nema dodatnih šećera, a slatki su kao i drugi deserti. Stvar je u tome da prirodni šećer na biljnoj bazi koji koristimo u sirovim smesama potiče od voća ili sirovog meda koji ne povećava nivo šećera u krvi kao što to čini prerađeni beli šećer.

Sirovo (raw) kao nova kulinarska religija
Sastojci koji se koriste u sirovim desertima, uključuju voće, kakao, kokosov nektar, javorov sirup ili nektar agave, sirovi med, orašaste plodove i semenke, itd., pomažu u održavanju našeg opšteg zdravlja, a posebno cirkulacije krvi i varenja. Zdravstvene prednosti koje imaju sirovi deserti u odnosu na deserte koji se pripremaju klasičnom preradom glavni su razlog što se ljudi sve češće odlučuju za njih. Potražnja alarmira proizvođače, pa je sve više specijalizovanih radnji sa ovakvim asortimanom, a navedeno prati i odgovarajuća ponuda proizvođača sirovina. Ova nova kulinarska religija” ima svoje pobornike i u našoj zemlji. Svoja iskustva i razloge koji su je opredelili da je usvoji prenosi nam Dejana Popović, vlasnica brenda i radnje „Rock’n’raw” u Beogradu.

„Rock’n’raw” – zakotrljaj sirov slatki zalogaj
„Sa sirovom hranom upoznala sam se 2016. godine, kada sam, iz zdravstvenih razloga dobila personalizovani jelovnik, u kom nije bilo mleka, jaja niti bilo kojih drugih proizvoda životinjskog porekla, kao ni šećera ili brašna. Ono što je postalo sastavni deo mog novog menija bile su najraznovrsnije biljke i plodovi. Tako sam otkrila novi svet veganske ishrane.
Kada se pomisli na sirovu biljnu ishranu, ljudima se uglavnom pred očima stvori zeleni tanjir pun nekakvih dosadnih travki. Ja nisam htela da dozvolim da me te ’zelene’ predrasude obeshrabre, te sam počela da čitam i istražujem, a inspiracije su same dolazile.”

Dejana dalje priča kako je postala veoma radoznala i na raznim radionicama učila da sprema slatka i slana sirova jela. Jednobojno ili šareno, sočno ili hrskavo, kiselo, slatko, slano ili ljuto – otkrila je bogat svet ukusa. Koncept sirove hrane i priprema ovih poslastica nije kompleksan. Treba imati malo smisla i mašte i naučiti kako se začini koji daju čaroliju ovim kolačima spajaju sa određenim orašastim plodovima. Nezaobilazan sastojak je organski kakao, organski kokos i prirodne urme. Bitno je dobro uraditi pretpripremu, a dalje sve ide lako, objašnjava naša sagovornica. Rock’n’raw asortiman radnje u Makenzijevoj 64 je bogat. Tu su najrazličitije torte, kuglice, bajadere, krofne i sitni kolači – sve u sirovoj, veganskoj verziji, bez prostih rafinisanih šećera.

„Moja kućna kuhinja u jednom trenutku je postala mala za sve recepte i eksperimente koje sam želela da izvedem. Sa jasnom idejom put se otvara, te sam tako našla prostor za radionicu, a kasnije i ovaj lokal. Moj životni partner je veliki ljubitelj rok muzike, koju decenijama svira. Igrajući se raznim nazivima, on je rekao „rock’n’raw” (on i ja/ muzika i hrana/ on i ona/ ljubav i moda/ zdravlje i sreća), i tako je svaka torta jedna pesma – jedna ljubavna inspiracija”, zaključuje svoju priču Dejana i poručuje da uz malo truda veganski slatkiši mogu postati deo menija svake vešte domaćice.

Priredila: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti