The Pain d’Avignon knjiga o pekarstvu

Original: The Pain D’Avignon baking book
Autori: Uliks Fehmiju i Ketlin
Haket (Kathleen Hackett)
2022, izdanje Penguin Housa, New York Predgovor: šef Mario Karbone (Mario Carbone)

U Njujorku je nedavno objavljena knjiga o pekarstvu našeg poznatog glumca i majstora pekarstva Uliksa Fehmijua – jednog od vlasnika pekare „The Pain D’Avignon”, koja je proslavila zanatski hleb na istočnoj obali. Uz recepte za hleb i peciva sa pet zvezdica odvija se i priča o avanturama iz legendarne pekare. Izdavač Penguin Hous navodi u opisu izdanja kako „dobra vekna hleba ima moć da ljude okupi i zadrži ih zajedno, gde god da se nalaze”. Četiri prijatelja su ovu filozofiju testirali u praksi, kroz putovanje koje je započelo u Beogradu, prvih dana ratnih dešavanja u bivšoj Jugoslaviji, a nastavilo se u Americi. Njihov novi život obeležilo je otvaranje male pekare na Kejp Kodu. Radili su neumorno, po ceo dan, dok su zajedno živeli u potkrovlju iznad radionice i lagano gradili imidž vrsnih proizvođača zanatskog hleba od kiselog testa. 

Od tih je početaka prošlo već trideset godina, tokom kojih je „Pain D’Avignon” unapređivao tehnologiju pravljenja hleba inspirisanog tradicionalnim metodama, i u saradnji s vrhunskim kuvarima Njujorka uvodio hleb s pet zvezdica u potrošačku svakodnevicu. Uliks Fehmiju u ovoj knjizi deli svoja iskustva stečena kroz dugogodišnju praksu – praktično i pristupačno, opisom postupka za savladavanje osnova pravljenja hleba – korak po korak. Saznajemo da je vremenom naučio kako su praksa i strpljenje najvažniji aduti u ovom poslu.

Knjiga sadrži 60 recepata, uključujući klasično kiselo testo, zatim njihov čuveni hleb od brusnice, baget od majčine dušice sa aromom limuna, kao i galete od šljiva sa pastom od pistaća.
Među onima koji su se pohvalno izrazili o ovom izdanju je i Kler Safic, autorka bestselera Njujork Tajmsa „Desert person”, koja navodi kako su vlasnici „Pain D’Avignon” razvili recepte koji slave umetnost zanatskog pečenja hleba i peciva od kiselog testa, a istovremeno su moderni i vanvremenski. „Ovo inspirativno putovanje je još jedan dokaz da pekarstvo i hleb govore univerzalnim jezikom.” Njihov kolega, Džim Lehi, pekar i autor knjige „Moj hleb”, kaže: „Kao pekar, dugo sam se divio ‘Pain D’Avignon’ i sada razumem zašto. Priča o njihovom putovanju i precizan uvid u umetnost i nauku pekarstva, kao i recepti koje dele – to je priča sa dubokim razumevanjem zanata.”

Priredila: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti