Torte i kolači „M” fabrika slatkih ukusa iz Mrčajevaca

Nema čoveka u Mrčajevcima koji ne zna za proizvodni koncept delicija „Baralić”, koji na jednom prostornom kompleksu objedinjuje pekaru, pečenjaru, mlečni restoran, kafe i poslastičarnicu, kao i prodavnicu. Dve sestre Baralić preuzele su biznis svojih roditelja, i jedna danas uspešno vodi pekarski deo i pečenjaru u rodnim Mrčajevcima i Beogradu, dok je druga sestra i naša sagovornica Mirjana Ljubičić, sa mužem Aleksandrom pre 25 godina krenula da razvija prvo mlečni restoran, pa zatim i poslastičarnicu u rodnom mestu. Proizvodnja kolača ubrzo je nadmašila potrebe ovih lokala, jer su narudžbine za poslastice sa znakom „M” krenule da stižu i izvan Čačka i okoline.

Asortiman
Mlečni restoran u Mrčajevcima ima svoj asortiman slatkih peciva i kolača standardnih za pekarsku ponudu, dok „M” kafe poslastičarnica u dobroj meri izlaže asortiman koji se može i naručiti. Sitni kolači, komadni kolači, torte na kilogram – standardne i za posebne namene tj. svečane prilike… To je osnova asortimana, a broj artikala je zavidno veliki. Naša sagovornica ističe da je od samog početka koncept takav da se prate moderni trendovi u poslastičarstvu, ali i zadržava deo asortimana koji čine starinski kolači: vanilice, orasnice, breskvice, baklave… Ono što povezuje ove dve linije su kvalitetne sirovine proverenih distributera i majstorska izrada.

„Ne postoji lik iz crtanog filma ili igrice koji nije završio na nekoj našoj torti”, kaže nam Mirjana i dodaje da je vrlo širok dijapazon motiva za tzv. namenske, svečane torte, a tu su i sve one koje čine standardnu ponudu. Posebna je ponuda sitnih kolača – i onih tradicionalnih, slavskih, ali i trendi paketa za proslave i poklon. Centralizovana proizvodnja u Mrčajevcima, kvalitetna oprema, 35 zaposlenih, kapacitet i do 300 kg kolača na dnevnom nivou – govorimo o pravoj maloj pekarsko-poslastičarskoj fabrici. Poslastičarnica MecikaHleb, pecivo i pečenje „Baralić” stiglo je u Beograd 2012. godina. Danas se u lokalu na Paliluli mogu kupiti ili naručiti „M” kolači, a nova faza u razvoju poslastičarske ponude započeta je otvaranjem poslastičarnice Mecika u Carigradskoj 21.

Lokal postoji pet godina i vode ga Mirjanine ćerke, Aleksandra Ljubičić Zajić i Tamara Ljubičić. Kažu da su zadovoljne prijemom na koji je ovaj brend naišao u glavnom gradu. „Za ‘M’ kolače znalo se i pre nego što smo otvorili lokal, što je svakako doprinelo da mušterije imamo iz raznih delova grada. Tu je i naručivanje, što znači da nismo vezani samo za lokal, tj. Dorćol, ali imamo svoje talne mušterije, koji vole da kod nas popiju kafu i pojedu omiljenu poslasticu”, kaže nam Aleksandra. Dizajniran u šarmantnom koloritu živih boja, ovaj lokal je prava lična karta brenda „M”, koji je već etabliran na našem tržištu. Planova za budućnost ima, ali smo dogovorili da o njima pišemo kada se približe fazi realizacije. Do tad, želimo im još mnogo zadovoljnih mušterija.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 51, jun/jul 2024.
Foto Torte i kolaci „M”

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo