Pekar&Poslastičar

Tradicija, talenat, posvećenost

Kafe poslastičarnica Stefan, Otokara Keršovanija 9, Beograd

Naslov ovog predstavljanja zapravo je temeljac kvaliteta proizvoda kafe poslastičarnice Stefan – nedavno otvorenog prijatnog kutka u novom naselju Voždove kapije beogradske opštine Voždovac. Ponosni vlasnici ovog dizajnerski brižljivo osmišljenog prostora Dragana i Jugoslav Jović, na početku razgovora nam otkrivaju da je beogradska adresa zapravo nastavak njihove osam godina duge poslastičarske prakse u istoimenom lokalu u Kučevu. Renome koji su stekli u rodnom gradu pročuo se mnogo šire, što ih je navelo da svoj slatki meni i gostoprimstvo presele u prestonicu.

Kafe poslastičarnica Stefan

Generacijski diktat ukusa Dragana je poslastičarski zanat zavolela u kući. Majka Milanka, profesionalni poslastičar, kuražila je ćerku da isprobava njene recepte, ali je Dragana to odbijala sve do jednog dana krajem osmog razreda osnovne škole, kada ju
je sačekala sa tortom – nezaboravnim prvim delom buduće naslednice. Majka je i dalje glavni konsultant, iako ponekad teže prihvata nove trendove, koje Dragana prati i uvodi. Tu je na prvom mestu sladoled rađen od baza poznatog italijanskog brenda, ali i fina ravnoteža u ponudi kolača i torti: od klasičnih princes krofni, krempita, šampita, profiterola, žita sa šlagom, baklava, tulumbi ili doboš, reform i žarbo torti, do tartova, jafa kolača, oreo, mona liza, kinder bueno i sličnih torti novog ukusa.
„Iz iskustva stečenog na prvom mestu u našem lokalu u Kučevu, ali i radeći u prestižnim restoranima u Nemačkoj i Švajcarskoj, zaključila sam da starije mušterije vole kada u vitrini vide kolače iz svoje mladosti, ali među njima uvek ima onih koji rado isprobavaju savremene kreacije, dok mladi opet, iako pretežno ukus baziraju na lakšim, voćnim notama, često posegnu i za kalorijama bogatim čokoladnim đakonijama”, otkriva nam Dragana i dodaje da se pažnja poklanja i onima koji, iz zdravstvenih razloga, traže proizvode bez glutena. Prateći trendove zdrave ishrane, planiraju da u ponudu uskoro uvrste i sirove (raw) kolače.
U svemu navedenom podržava ih i stručni konsultant mlađe generacije Bojan Milošević, koji potvrđuje da je ključna reč u njihovom pristupu radu – kvalitet. Dok degustiramo specijalitet kuće – voćnu kocku, koja predstavlja posebnu, Draganinu verziju čizkejka – možemo samo da se složimo sa tim.

Kafe poslastičarnica Stefan

Doručak u poslastičarnici pored standardne ponude iz menija, u poslastičarnici Stefan moguće je naručiti torte za razne prigode, i
tu, pored umeća, do izražaja dolazi Draganin talenat i kreacija. Ona takođe najavljuje da će proizvodi poslastičarnice Stefan moći da se nađu i u pojedinim restoranima u gradu, a planovi za budućnost podrazumevaju otvaranje par manjih prodajnih objekata, sa ponudom sladoleda i nekih od proizvoda koji će dobiti svoje standardizovano pakovanje. Tu nije kraj inovacijama u ponudi: meni će uskoro biti obogaćen i slanim sadržajima, jer bračni par Jović ume da osluškuje potrebe stalnih gostiju, koji su izrazili želju da kod njih i – doručkuju.
„Želja mi je da našim mušterijama ponudimo, na primer, domaću rusku salatu uz kifle i kroasane spremljene u našoj radionici, kao i sada već skoro zaboravljeni kačamak, ili posebne slane palačinke, po starom homoljskom receptu”, najavljuje Dragana. Pekar&Poslastičar će sa zadovoljstvom pratiti uvođenje i razvoj ove svojevrsne sinergije pekarstva i poslastičarstva i na svojim stranicama beležiti dobru praksu, odnosno reakcije potrošača.

Šampita na promaji
Koliko je proces izrade kolača delikatan, ilustruje nam Jugoslav kroz anegdotu o posebnim uslovima koje zahteva mućenje šama za šampitu: „Moja tašta, gospođa Milanka, iznenadila nas je jednom prilikom kada je sa žaljenjem konstatovala da joj šam nije dobro uspeo. Na pitanje zašto, odgovorila je da ga je nesmotreno pripremala ’na promaji’ i tako ugrozila njegovu strukturu.”

Kafe poslastičarnica Stefan

Kafe poslastičarnica Stefan

Piše: Jasna Žarković, Pekar & Poslastičar Broj 24, oktobar/novembar 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Pekara VIKA

porodicna tradicija i kvalitet U tri svoja maloprodajna objekta u naseljima Braće Jerković i Medaković u Beogradu, Vika...

Pročitaj

Rajko Petrović

majstor pekarskog zanata na radu u restoranu Restoran „Legat 1903” poneo je i ove godine laskavu preporuku Michelin...

Pročitaj

Inovacije su ključ

u opremi, znanju, ličnom pečatu Vlastimir Ristić, vlasnik regionalnog distributera poslastičarske opreme i sirovina IceCom, za Pekar&Poslastičar kaže...

Pročitaj