Trenutno ne planiramo proširenje, ali svakako planiramo da rastemo

Sweet Delivery nastala je u porodici koja generacijama neguje tradiciju poslastičarstva. Baba i deda držali su poslastičarnicu na Severnom bulevaru. Mnogi njihovi recepti potiču iz tog perioda, pa im i danas često poručuju „nanina srneća leđa”. Uvode novitete u svoju proizvodnju, a kvalitet sastojaka je nešto oko čega ne prave kompromise. Proizvodnja torti i kolača Sweet Delivery nastala je u porodici koja generacijama neguje tradiciju poslastičarstva.

„Nana i deda držali su radnju na Severnom bulevaru, čija je bašta bila odvojena od parkića samo ukrasnom ogradom”, priča Kristina Blagojević, vlasnica i predstavnica treće generacije u ovoj porodici koja nastavlja tradiciju poslastičarstva. „Volela sam da provodim vreme tamo; najranija sećanja vezana su mi za njihovu proizvodnju. Mnogi naši recepti potiču iz tog perioda, a čak nam i danas naručuju nanina srneća leđa. Tada su se poslastičarnice ponosile tradicijom kao i činjenicom da se recepti koje su koristili nisu menjali godinama”, kaže Kristina. Sweet Delivery osnovala je njena majka Hatidža (Hata) 2008. godine. Ona je tradicionalnu osnovu nadogradila svojim umećem dekorisanja u vreme kada je estetika postajala podjednako važna kao i ukus.

„Njena doslednost u kvalitetu uz stalne inovacije i poseban odnos sa klijentima postavili su temelje našeg današnjeg uspeha. Moja generacija donela je svest o kvalitetu namirnica i njihovim nutritivnim vrednostima. U tom kontekstu vidim dalji razvoj naših proizvoda”, kaže Kristina. Sweet Delivery ima široku lepezu proizvoda, a njihov najprodavaniji proizvod, bez premca, su sitni kolači. Poslednjih godina više rade na usavršavanju posne, veganske verzije koja je bazirana na kokosovom mleku, indijskom orahu i hranljivim, nutritivno bogatim sastojcima. Jedan od noviteta u njihovom slatkom carstvu su mini „Dubai” čokoladice.

„Prvu sam napravila na zahtev svoje ćerke, ali ubrzo nakon toga počeli su da zovu i klijenti, tražeći da napravimo našu verziju ovog slatkiša. S obzirom na to da mi je kombinacija hrskavog kadaifa, pistaća i čokolade odmah zazvučala odlično, sa radošću sam prihvatila novi izazov. Nakon testiranja, svi smo se složili da je ukus izuzetan i odlučili da ga ponudimo našim klijentima kao nešto novo, ali u formi i kvalitetu na koji su već navikli”, priča Kristina.

Iako je majka Hata u ovoj firmi sinonim za dekoracije, Kristina želi da pohvali i Tijanu Despić čiji je talenat za dekoracije veoma brzo došao do izražaja u njihovoj firmi. „Brzo je napredovala u ovom poslu zahvaljujući tome što svakodnevno i sa lakoćom uči. Verujem da se svi radujemo izazovima koji nas pomalo namuče, ali na kraju uvek budemo ponosni na rezultate svog rada”, kaže Kristina, s ponosom. Torte u njihovoj proizvodnji se i dalje izrađuju ručno.

„Kuvanje putera i kremova je možda najizazovnije”, kaže Kristina, „jer zahteva stalnu pažnju i mešanje, prilagođavanje temperature i oprez da se ne prekuvaju. Potrebno je mnogo umeća i ljubavi. Srećom, naši kupci to izuzetno cene, i dok je tako, ne vidim da ćemo nešto menjati”, sa sigurnošću kaže Kristina. Uz pomoć Selmi temperirke automatizovali su prelivanje kolača i ubrzali izlivanje pralina. To je podiglo proizvodnju i olakšalo rad. U poslednje vreme, šok komora im je postala izuzetno važna zbog prirode namirnica koje uvode jer omogućava očuvanje kvaliteta i teksture proizvoda. Kvalitetnu opremu u poslastičarstvu porede sa kvalitetnim radnikom jer omogućava da proizvodnja bude efikasnija i teče glatko, ili suprotno, ako oprema nije kvalitetna. Kvalitet sastojaka je nešto oko čega ne prave kompromise. Ističe da, sarađujući sa velikim profesionalcima, Dolcefreddom i Puratosom, oseća sigurnost jer zna da uvek ima pristup onom najboljem što industrija može da ponudi. Ipak, priznaje da je trenutno zabrinjava situacija sa kakaoom.

„Trenutno je u fokusu program slatkiša bez alergena kao i rad na daljem poboljšanju kvaliteta i korisničkog doživljaja. Zbog toga ne bih rekla da planiramo proširenje, ali svakako planiramo da rastemo”, zaključuje Kristina ovaj razgovor.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 54, decembar 2024.
Foto: Sweet Delivery

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo