Promocija gastronomskog vodiča GAULT&MILLAU SRBIJA 2023.

Svečana promocija drugog izdanja gastronomskog vodiča Gault&Millau Srbija 2023. održana je 25. aprila 2023. godine u Kristalnoj dvorani hotela Hyatt Regency u Beogradu, na kojoj su dodeljena priznanja u više kategorija najuspešnijima u ugostiteljstvu u 2023. Događaju je prisustvovalo više od 300 zvanica, koji su nakon zvaničnog dela, uživali u ukusima pažljivo odabranih specijaliteta srpske kuhinje i u najboljim vinima. Gostima su se na samom početku obratili Mira Šemić, direktorka Gault & Millau Slovenija i Srbija, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije i Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Republike Srbije.

„Zahvalila bih se Turističkoj organizaciji Srbije na poverenju i podršci i verujem da smo opravdali očekivanja. Obišli smo Srbiju od Subotice do Vranja i, verujte mi, podigli lestvicu i odabrali najbolje. Mi smo zadovoljni izborom”, rekla je Mira Šemić, direktor Gailt&Millau Srbija.„Drugi put se sastajemo da promovišemo novo izdanje gastronomskog vodiča Gault&Millau Srbija 2023. Koliko je to za nas značajno govore podaci da anketirani turisti koji dođu u Srbiju u TOP 5 motiva koje navode kao razlog dolaska u našu zemlju ističu gastronomiju i našu tradiconalnu gostoljubivost. Kriterijumi na osnovu kojih su inspektori ocenjivali restorane, kuvare i usluge širom Srbije su strogi, ali pravični i stvar je prestiža u celom gastronomskom svetu zaslužiti GoMijo kapu, ili biti primećen od strane GoMijo inspektora”, zaključila je Marija Labović, direktor TOS.

„Jasan je doprinos gastronomske ponude povećanju broja stranih gostiju koji u ovoj godini beleže rekordne stope rasta, samo u prva tri meseca ostvaren je rast dolazaka stranih gostiju za 38,5%, a noćenja za 56%. Naglasio bih da se naše destinacije više ne prepoznaju samo po autohtonim receptima već i po novim ‘modernim’ receptima i kulinarskim veštinama. Na ovaj način i pod uslovom da očuvamo kontinuitet prisustva u vodiču narednih godina, Srbija se upisuje na međunarodnu gastronomsku mapu. Ovo je prilika da se podstakne konkurencija među domaćim ugostiteljima kako bi se ukupan kvalitet, promocija i vidljivost gastronomske ponude kretali uzlaznom linijom. Ministarstvo turizma i omladine nastaviće da podstiče unapređenje gastronomske ponude kroz odobravanje kreditnih sredstava, povećanje kvaliteta turističke ponude, i podršku organizovanja manifestacija”, istakao je Uroš Kandić, državni sekretar za turizam, Ministarstvo turizma i omladine Objavljivanje drugog izdanja Gault&Millau vodiča na srpskom i engleskom jeziku omogućila je Turistička organizacija Srbije i predstavlja spisak odabranih restorana, vinarija, poslastičarnica, pregled najlepših, autentičnih, ukusa Srbije ali i želju vodiča da gastronomiju kao turistički proizvod predstave, promovišu i dodatno unaprede. Zajednički cilj je da se u prvi plan istaknu zaposleni u ugostiteljstvu, da se prepozna i nagradi njihov doprinos kvalitetu gastronomske ponude i usluge. Ugostiteljima su dodeljene „kuvarske kape” kao ocene kvaliteta usluge i ukusa prikazanih u vodiču, a najboljima su u okviru svečanog dela programa dodeljene nagrade.

Najbolji restorani i pojedinci 2023
Dobitnici tri kulinarske kape: Homa, Beograd; La Pista Gorski Hotel, Kopaonik;
Restoran 27, Beograd; Restoran The Square, Beograd
Dobitnici četiri kulinarske kape: Langouste, Beograd; Salon 1905, Beograd
Najbolji somelijer 2023 – Stefan Mladenović, restoran Corso, Beograd
Najbolji POP 2023 – Morava Meet Concept Store, Beograd
Najbolji poslastičar 2023 – Dejan Veljin, Hotel Gorski, Kopaonik
Mladi talenat 2023 – Stefan Živković, Koordinata, Beograd
Chef tradicije 2023 – Dragan Cvetković, Bela Reka, Beograd
Chef budućnosti 2023: Filip Ćirić, Homa, Beograd; Dejan Popović, Fish&Zeleniš, Novi Sad
Chef godine 2023 – Gijom Iskandar, Langouste, Beograd
Gault&Millau je kompetentan i pouzdan vodič koji svoj uticaj neprekidno proširuje, pa je od 1962. godine kada je nastao u Francuskoj, do danas postao nezaobilazan putokaz ka najboljim ukusima u oko 25 zemalja sveta. Od 2022. godine izdaje se i u Srbiji. U Vodiču je 144 restorana, 107 POP (bistro, poslastičarnice…), 34 vinarije i 10 destilerija.

magazin Pekar&Poslastičar broj 45, jun/jul 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji