PEKARIJADA 2023 Jaka konkurencija u kategoriji Burek

Razgovor o utiscima sa ovogodišnjih kvalifikacionih takmičenja nastavili smo i u ovom broju. Razgovarali smo sa majstorima koji su se takmičili u kategoriji Burek, u kojoj je, kažu, konkurencija bila jaka.

Najstariji takmičar Pekarijade, Nikola Božanin iz Beograda, takmičio se treći put ove godine. Sledeće godine obeležava jubilej, pola veka bavljenja pekarskim zanatom. Vlasnik je pekare Bojana u Dobanovcima. Za ovogodišnju Pekarijadu ima samo reči hvale. Profesionalno organizovana, uslovi rada odlični, uz dobro druženje i lepu atmosferu. Bio je motivisan da podeli svoje iskustvo na ovom takmičenju i rado je davao savete mlađim takmičarima. Kaže da je, po njegovom mišljenju, tajna dobrog bureka u načinu pakovanja kora.

.

Suzana Radovanović iz Niša, takmičila se u kategoriji Burek. Na Pekarijadi je učestvovala i 2019. godine.„Drago mi je što postoji jedna ovakva manifestacija koja sveobuhvatno promoviše pekarstvo. Pored toga što podstiče takmičarski duh, to je mesto gde se razmenjuju iskustva i upoznaju ljudi iz iste branše što može otvoriti neka nova vrata. Zadovoljstvo je učestvovati na takvom događaju i ne bih menjala ništa što se tiče organizacije”, kaže Suzana.

.

Sa Pekarijade nosi lepe utiske i Filip Jadžić iz Požege. Ove godine se takmičio prvi put. Da se prijavi i oproba svoje pekarsko umeće nagovorio ga je kolega koji je listajući upravo naš magazin video poziv za prijavu kandidata na Pekarijadu. Osim jake konkurencije u kategoriji Burek, na Filipa Jadžića su snažan utisak ostavili atmosfera na ovom takmičenju, druženje i nova poznanstva.
„Upoznao sam dečka koji tek četiri meseca pravi burek i odradio je perfektno. A poznajem i ljude koji vežbaju po godinu dana i ne mogu tako da ga naprave za takmičenje”, kaže Filip. Filip radi u hotelu Tornik na Zlatiboru. Pravi sve vrste peciva, a pekarstvom se bavi od 2006. godine. Razmišlja da se na narednoj Pekarijadi takmiči i u drugim kategorijama.

Mile Đuričić iz Požege, još jedan je od mlađih takmičara. Ove godine takmičio se prvi put. Motiv da se prijavi na takmičenje bio je da razmeni iskustva sa drugim pekarima i nauči nešto novo. A to „nešto” su upravo male tajne velikih majstora, ili one fine nijanse koje razlikuju dobar burek od savršenog. Pekarijada je, kako kaže, prevazišla njegova očekivanja i predstave koje je imao o jednom ovakvom takmičenju profesionalaca. Tajna dobrog bureka po njemu je ljubav prema poslu koji čovek radi. Kvalitet za koji garantuje i iza koga stoji. Svi takmičari sa kojima smo razgovarali s nestrpljenjem iščekuju septembar kada ćemo saznati ko će se od njih upisati među pobednike ovogodišnje Pekarijade.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar br.46, avgust/septembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji