Nema kvalitetnog pekarstva bez pouzdanih mašina

„Da nisam shvatio koliko je važna kvalitetna oprema u pekarstvu, ja prvi ne bih imao 36 Bongard-ovih mašina u svojoj proizvodnji. Lično sam ih testirao i siguran sam u kvalitet pečenja, zamesa, fermentacije – sve radi besprekorno”, počinje priču Naser Idrizović, vlasnik pekare Denis iz Mladenovca i zvanični amasador francuske kompanije Bongard, za Srbiju. Čak 50% opreme za pekarstvo ovog proizvođača ide u izvoz, dok u matičnoj zemlji, Francuskoj, 70%pekara koristi barem jedan proizvod sa njihovim zaštitnim znakom. Kao posetilac i učesnik ovogodišnjeg 22. sajma Syrha Lion naš sagovornik prenosi nam brojne impresije i utiske sa ove prestižne manifestacije koja okuplja najznačajnija imena ove industrije iz celog sveta.

„Bongard je bio na domaćem terenu i ne čudi što su imali centralni štand na ovom sajmu. Oni su najveći proizvođači opreme u Evropi, malo i skuplji od konkurencija, ali se to ne oseti kada shvatite koliku korist vam donose tako pouzdane mašine. Bio sam pre dve godine i u njihovoj fabrici u Strazburu i još jednom sam se uverio o kakvoj dominaciji kvaliteta je reč”, objašnjava Idrizović. Na pitanje šta je novo predstavila ova kompanija on ističe najnoviju mašinu delilicu za meka testa. Kao učesnik je imao priliku i da se nađe pred tako velikim brojem posetilaca i predstavi im svoje proizvode.

„Utisak je da se zanatsko pekarstvo vraća na velika vrata i to me raduje. Sa druge strane ne možemo zanemariti činjenicu da mali broj proizvođača ulaže u opremu, pa bi bilo dobro da država krene sa subvencijama i da one, kao u zemljama u okruženju, budu najmanje 50%. Verujem da u tom slučaju ne bi bilo razloga da svi ne obnove postojeću i kupuju novu opremu”, kaže naš sagovornik. Nova oprema je značajna i zbog toga što olakšava procese proizvodnje i u smislu nedostatka radne snage. Uz nju se izbacuje i noćni rad, što je važno za buduće zanatske proizvodnje koje u ovim teškim vremenima mogu da rade i bez noćnih smena, a da svakog dana imaju u ponudi vruć i svež proizvod.

„Mnogo je pozitivnih stvari koje se mogu pripisati Bongardu, ali ja bih izdvojio mašine koje služe za pečenje, jer su bez premca. Rekao bih da su toliko jednostavne, a pouzdane, da i nekvalifikovan radnik za ovaj posao može da upravlja njima. Preciznost i procedure su u našem poslu mnogo važne, a kada se tome dodaju savremene mašine, malo osećaja za pekarski zanat, uspeh je zagaranovan, a kvalitet nesporan“, zaključuje vlasnik pekare Denis iz Mladenovca. A šta je Bongard predstavio na ovogodišnjem sajmu Syrha u Lionu? Pre svega inovativnu VENUS Volumetrijsku devider delilicu za fermentisano testo, dizajniranu da štedi vreme i radnu snagu.

Može se integrisati u automatsku liniju za proizvodnju hleba ili kombinovati sa VENUS LINE sistemom za automatsko punjenje plehova. Proizvođač sugeriše proizvođačima da se fokusiraju na ono što je najvažnije automatizacijom proizvodnog procesa, uz očuvanje strukture i arome hleba. Karakteristike ove mašine su da je idealna za deljenje velikih količina fermentisanog testa
(od 72 do 200 kg kapaciteta levka) sa hidratacijom do 80% (VENUS) i 75% (VENUS LINE), uključujući testa sa semenkama ili drugim dodatnim sastojcima. Prednosti su, navode, konzistentnost jer automatsko vaganje i deljenje testa garantuju dosledne rezultate. Zatim pažljiva obrada jer klipni proces deljenja replicira ručnu obradu, smanjujući degasiranje testa i poboljšavajući strukturu i aromu hleba.

Tehnički podaci
Model VENUS 80 VENUS 150 VENUS 200
Kapacitet levka 80 kg 150 kg 200 kg
Klip 110 150-600 g 150-600 g 150-600 g
Klip 120 175-900 g 175-900 g 175-900 g
Klip 135 200-1300 g 200-1300 g 200-1300 g
Brzina (kom/h) 600-1200 600-1200 600-1200
Snaga 1.9 kW 1.9 kW 1.9 kW
Dimenzije (visina – mm) 1700 1780 1810

.

Tu su i efikasnost, jer je brzina proizvodnje od 600 do 1200 komada na sat, fleksibilnost kroz tri veličine klipova za deljenje testanih komada od 150 do 1300 g. Važno je takođe da je mašina jednostavna za korišćenje, da ima ekran osetljiv na dodir sa varijatorom brzine, mogućnost kreiranja do 40 različitih programa, planiranje broja omada koje treba proizvesti i funkciju tajm-auta za povećanje težine komada. Za one koji cene bezbednost i komfor iz kompanije poručuju da ni to nije izostalo te napominju i teleskopski poklopac koji štiti korisnika i testo, dugme za hitno zaustavljanje i posudu za sakupljanje brašna.

Tehnički podaci
VENUS LINE
Parametar Vrednost
Min. masa komada testa 1 kg
Max. masa komada testa 7 kg
Brzina proizvodnje 1-6 plehova/min
Snaga 3.5 kW

VENUS LINE je sistem za punjenje plehova kompatibilan sa procesima masovne fermentacije i PANEOTRAD® tehnologijom. Ključne prednosti su različiti oblici u jednoj proizvodnoj seriji, topli, ukusni i hrskavi proizvodi tokom celog dana za samo 30 minuta. Proizvodi ostaju svežiji duže vreme, smanjuje se broj neprodatih komada i mašina ima automatsko punjenje plehova sa kapacitetom do šest plehova/min, što odgovara količini od 230 plehova/sat sa po tri testana komada. Mašina ima i dugme za hitno zaustavljanje i program čišćenja traka, a konstrukcija je od nerđajućeg čelika.

Podrška
Naš tim prodajnih i instalacionih stručnjaka pruža preporuke za opremu i raspored pekare prilagođene vašem proizvodnom procesu. Naši stručni pekari dolaze po zahtevu kako bi obezbedili obuku za korišćenje mašina. Tehnička podrška podrazumeva da je oprema pokrivena garancijom proizvođača od trenutka isporuke, obezbeđen je ugovor o održavanju uz produženu garanciju, dok su originalni rezervni delovi dostupni za naručivanje i isporuku u roku od 24 do 48 sati.


magazin Pekar&Poslastičar broj 55, februar/mart 2025

Pogledaj i ostale članke iz kategorije oprema