Recept za slatko testo
900 g brašna
450 g putera
360 g šećera u rahu
4 jaja
Način rada:
U posudi mikserom pomešati brašno i šećer u prahu. Dodati hladan puter isečen na kocke i miksati sa nastavkom za testo (lopatica) dok se ne dobije mrvičasta struktura. Dodati jaja i mutiti kratko dok se testo ne poveže. Ne treba premesiti važno je da testo ostane prhko. Testo oblikovati u disk, umotati u foliju i ostaviti u frižideru minimum jedan sat pre upotrebe. Nakon hlađenja, razvaljati testo na 3-4 mm debljine i koristiti po potrebi.
Citrus krem
3 jaja
220 g kristal šećera
160 g soka od pomorandže
korica limuna i pomorandže
300 g putera
Način rada:
U šerpi pomešati jaja, šećer, sok od pomorandže i koricu citrusa. Kuvati direktno na slaboj vatri uz neprestano mešanje dok se masa ne zgusne temperatura oko 82–84°C Skloniti sa vatre, procediti i dodavati hladan puter postepeno, mešajući ručnim blenderom dok se potpuno ne emulguje. Pokriti streč folijom direktno po površini i ohladiti. Čuvati u frižideru.
Džem od maline
300 g smrznutih malina
100 g kristal šećera
15 g gustina
Način rada:
U šerpu staviti maline i šećer, staviti na laganu temeraturu i zagrevati dok ne počnu da puštaju sok. U maloj količini vode razmutiti gustin, pa ga dodati u smešu uz stalno mešanje. Kuvati još 2-3 minuta, dok se ne postigne željena gustina. Skloniti s vatre, procediti ako želite glatki džem (bez koštica), ili ostaviti teksturu. Ohladiti i koristiti za punjenje tartova.
Mering
300 g kristal šećera
150 g belanaca
Način rada:
U čistoj i suvoj posudi miksera početi sa mućenjem belanaca dok ne postanu penasta. Postepeno dodavati kristal šećer, po malo, uz stalno mućenje na srednjoj brzini. Mutiti dok se ne dobije sjajan, čvrst sneg sa vrhovima koji stoje (stiff peaks).





Aleksandar Bućan – Executive Chef
Hotelu Mona Plaza Beograd
Rođen u Slavoniji, Aleksandar Bućan je još od malih nogu gajio ljubav prema kulinarstvu. Njegova profesionalna karijera započela je u Sremskoj Mitrovici, ali ga je ambicija ubrzo odvela u Beograd, gde je stekao bogato iskustvo i postao prepoznatljivo ime u svetu gastronomije. Sa više od 15 godina iskustva, Aleksandar je prošao kroz različite segmente ugostiteljske industrije, učestvujući u otvaranju čak tri hotela u Beogradu. Njegova sposobnost da prepozna najnovije kulinarske trendove i kombinuje ih s tradicionalnim ukusima izdvojila ga je kao jednog od najkreativnijih šefova u regionu. Kao menadžer strukovnih studija gastronomije, Aleksandar ne samo da inspiriše nove generacije kuvara već i aktivno istražuje nove tehnike, ukuse i teksture, stvarajući jela koja pomeraju granice kulinarske umetnosti. Njegova filozofija kuvanja bazira se na inovaciji, preciznosti i poštovanju sastojaka, a njegov rad odlikuje kombinacija vrhunskih tehnika i autentičnih recepata. Danas, na poziciji Executive Chef-a u Hotelu Mona Plaza Beograd, Aleksandar vodi tim talentovanih profesionalaca, konstantno unapređujući standarde hotelske gastronomije. Njegova posvećenost kvalitetu, kreativnost i sposobnost da spaja neobične ukuse čine ga jednim od najcenjenijih šefova kuhinje u regionu.
magazin Pekar&Poslastičar broj 58, avgust/septembar 2025.