HANI Master class „Veliche” Gourmet, Smet chocolaterie i Leman Decorations

U renoviranom i nedavno otvorenom beogradskom „Sava Centru” kompanija „Hani international” je 4. aprila 2024. godine organizovala master class posvećen pripremi kolača od čokolade brendova „Veliche” Gourmet, Smet chocolaterie i Leman Decorations.

U prepunoj sali za prezentacije master class je vodio belgijski gost, saradnik kompanije „Veliche”, Viljem Verloj (Willem Verlooy). Prisutni vlasnici i šefovi kuvari poznatih restorana, hotela i poslastičarskih radnji, kao i saradnici kompanije imali su tako priliku da prate izradu inspirativnih kolača po recepturi ovog pastry šefa, inače vlasnika dve poslastičarnice u Belgiji.

Pored samih recepata, gospodin Verloj je neštedimice delio savete i trikove, dragocene prilikom izrade poslastica od čokolade. Tako je, između ostalog, otkrio kako je zgodno rukovati temperiranom čokoladom i kada nemate mermernu podlogu: dobro u mrzivaču ohlađeni pleh može odlično poslužiti kao površina za izradu dekoracija od čokolade. Podvukao je takođe da delicije koje je prezentovao mogu imati takav izgled samo ako se koriste kvalitetni sastojci i čokolada vrhunskog kvaliteta, kakve je imao na raspolaganju za master class. Zamolili smo gospodina Verloja da podeli sa nama utiske sa ovog događaja.

„Prvi put sam u Beogradu i moram reći da mi veoma prija vaše gostoprimstvo. Kompanija ‘Hani’ je sjajan domaćin,
a događaj izuzetno profesionalno organizovan. Priznaću vam da, iako kao saradnik kompanije ‘Veliche’ često putujem i vodim radionice na mnogim ovakvim skupovima, nisam radio ispred većeg broja ljudi. U sali je danas 70 učesnika, to je za mene rekord”,
sa osmehom kaže naš sagovornik i dodaje da je pripremao ono što redovno sprema i u svojim poslastičarnicama. Bilo mu je zadovoljstvo da svoje znanje i iskustvo, kao i recepte podeli sa prisutnima. „Na ovakvim radionicama nije potrebno impresionirati kolege kreacijama koje se ne mogu pripremati u praksi, već je zgodno podeliti što više primenljivih ideja kao i trikova koji praksu čine lakšom. Zato sam danas pripremao sedam kolača na bazi čokolade, među kojima su neki zgodni za vitrine poslastičarnica, dok su drugi prikladniji za restorane i hotele.”

Na pitanje o trendovima kada je čokolada u pitanju, gospodin Velroj bez dileme ističe tamnu, sa malim procentom šećera i poziva se na želju potrošača da uživaju u slatkom zalogaju, bez griže savesti. Kao pravi profesionalac, naš sagovornik se na kraju razgovora zahvalio i kolegama iz tima kompanije „Hani”, koji su mu pomogli da uspešno izvede ovaj master class.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto: HANI International

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji