Najboljima zaslužena priznanja

Na ovogodišnjem 91. Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dodeljena je 61 velika medalja i 45 zlatnih medalja u kategoriji proizvoda na bazi žita i brašna.
Broj dodeljenih pojedinačnih priznanja po kategorijama medalja ukazuje na veoma visok kvalitet proizvoda koji su prijavljeni za ocenjivanje. Kvalitet je ocenjivala komisija koju su činili dr Jasna Mastilović, predsednik komisije, dr Olivera Šimurina, član komisije i Radmila Femić, sekretar komisije. Ocenjivanje je sprovedeno tokom tri dana, a pred komisijom se našlo ukupno 106 proizvoda i 25 proizvođača. Među prijavljenim proizvodima bilo je 24 iz grupe mlinskih proizvoda i gotovih smesa, 16 iz kategorije testenine i srodnih proizvoda i 66 proizvoda iz grupe pekarskih i finih pekarskih proizvoda. Kako je navedeno u izveštaju komisije, svi proizvodi su ocenjeni pozitivno, odnosno nije bilo proizvoda koji nisu dobili nagradu.

Pekara „Sač” je šampion kvaliteta na Novosadskom sajmu poljoprivrede. Ova novopazaraska pekara dobitnik je najznačajnijih priznanja za kvalitet na ovogodišnjem Novosadskom sajmu poljoprivrede. Oni su na ovoj izložbi predstavili 12 vrsta hleba, od kojih je šest dobilo najveću ocenu za kvalitet. Polovina njih je dobila velike zlatne medalje, njih šest, i u ukupnom ocenjivanju, Pekara „Sač” je dobila pehar kao najbolje ocenjena u ukupnom plasmanu. Što se tiče pojedinačne konkurencije oni su dobitnik pehara za proizvod „večernji hleb” koji je šampion u ovoj kategoriji.

Međunarodni poljoprivredni sajam je na Novosadskom sajmu održan od 18. do 23. maja, a trajao je dan kraće u odnosu na prošlogodišnji. Okupio je preko 1200 izlagača, 10% više u odnosu na prethodnu godinu, iz Srbije i 40 zemalja. Sajam je otvorio premijer Miloš Vučević, a na otvaranju su se obratili i komesar Evropske unije za poljoprivredu Januš Vojčehovski, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i generalni direktor Novosadskog sajma, Nikola Lovrić. Prema evidenciji Novosadskog sajma poseta je ne samo premašila prošlogodišnju, već i sva očekivanja. Najsrećniji posetilac je Oskar Paška iz Temerina koji je osvojio traktor John Deere 5045d.

Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 51, jun/jul 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji