richemont club srbija tim

Osnovan Richemont klub Srbija

Kako je, u prošlom broju našeg magazina,u tekstu posvećenom održavanju prvogKongresa o kiselom testu u Lucernu,najavio Miloš Mladenović, direktorproizvodnje Trgocentra Skroz dobrapekara, u Beogradu je 3. jula 2019.godine osnovan Richemont klub Srbija.

Prepoznavanje i uvođenje profesionalaca iz Srbije u internacionalnu porodicu stručnjaka pekarstva i poslastičarstva od strane ugledne Richemont škole i Internacionalnog Richemont kluba velika je čast, koju u budućnosti valja opravdati poštovanjem standarda kvaliteta kakve klub postavlja.
Na Osnivačkoj skupštini prisutnima su se prvo obratili gosti skupa: Jorge Pastor Moreno, predsednik Internacionalnog Richemont kluba (Španija) i Reto Fries, direktor Richemont Visoke škole za pekarstvo i poslastičarstvo (Švajcarska), iz čijih reči se moglo zaključiti da im je poseta Beogradu otkrila bogatstvo i kvalitet ponude pekarskih i poslastičarskih proizvoda kakvih se ne bi postidele ni mnogo veće prestonice.

Gospodin Moreno je istakao da „filozofiju Richemont kluba definišu tri pojma: to je mesto gde se podučava i gde se uči, ali na prvom mestu gde se deli. Deli u smislu prenošenja znanja i strasti, ali i gajenja prijateljstva”, i dodao da je to i „mesto za snevanje i ostvarivanje snova”. Njegovoj dobrodošlici u porodicu Richemont pridružio se gospodin Fries, koji se na kraju svog obraćanja posebno zahvalio Naseru Idrizoviću, vlasniku pekare Denis, na mogućnosti da degustira neke od proizvoda iz bogate ponude ove kuće peciva i hleba iz Mladenovca. Veliku podršku osnivanju Richemont kluba Srbija svojim kolegama su pružili predstavnici Richemont kluba Hrvatska, i kako je u svom obraćanju prisutnima naglasio direktor tog kluba i predsednik Upravnog odbora kompanije TIM ZIP, Vladimir Bulić: „Jedan san je ostvaren!

Sada je na vama red da sanjate svoj san.” Gospodin Bulić je podsetio da je taj san započet pre tri godine i da je uloženo mnogo truda kako bi i Srbija bila upisana u mapu Richemont klubova. „Ono što vama danas ovde okupljenim članovima Richemont kluba Srbija na prvom mestu želim jeste ono zbog čega Richemont klub i postoji, a to je težnja ka izvrsnosti – želja da uvek stremite ka boljem, a Klub je tu da vam u tome pomogne”, akcentovao je direktor Richemont kluba Hrvatska, koji postoji već 17 godina i bez čije podrške, kako je već naglašeno, ovaj događaj ne bi bio moguć. Pomoć kolegama u pronalaženju potrebnih informacija i širenju znanja iz struke, otkriva nam kao osnovni motiv da svoje dragoceno vreme uloži u osnivanje ovog kluba i njegov potpredsednik Naser Idrizović: „Učlanjenjem u Richemont klub Srbija kolegama se otvara mogućnost komunikacije sa svakom pekarom u Evropi koja je članica Richemont kluba – prostor edukacije koji će omogućiti utiranje lakšeg i bržeg puta ka Evropi.” Redakcija P&P svim sadašnjim i budućim članovima Richemont kluba Srbija želi da iskoriste ovaj edukativni prostor, a mi ćemo ih sa zadovoljstvom pratiti na tom putu i izveštavati o novim tendencijama i postignućima. Funkcije u Richemont klubu Srbija: Miloš Mladenović, predsednik Richemont kluba Srbija; Naser Idrizović, potpredsednik Richemont kluba Srbija; Nataša Krstić, direktor Richemont kluba Srbija; Ivan Krstivojević, predsednik Nadzornog odbora.

Richemont klub Srbija
Ciljevi Richemont kluba*:
organizovanje stručnjaka iz oblasti pekarstva i poslastičarstva sa namerom promovisanja i negovanja razmene mišljenja i ideja u pravcu podizanja nivoa kvaliteta struke; podizanje kvaliteta redovnog obrazovanja na viši nivo, kao i dopunskog i daljeg usavršavanja kadrova za pekarstvo i poslastičarstvo; organizovano delovanje članova u pravcu formulisanja zajedničkih stavova prema normativnim i zakonskim inicijativama i rešenjima državnih i drugih organa u preduzetničkoj delatnosti pekarstva i poslastičarstva; organizovani transfer savremenih ideja, znanja i tehnologija iz razvijenih preduzetničkih sistema, posebno iz zemalja s tradicionalno visokokvalitetnom pekarskom i poslastičarskom proizvodnjom, odnosno iz zemalja u kojima su organizovani nacionalni Richemont klubovi.
*izvod iz Statuta Richemont kluba (član 6).

Jorge Pastor Moreno richemont srbija

„Hleb mora da bude ukusan!”

Jorge Pastor Moreno, predsednik Internacionalnog Richemont kluba

Činjenica je da često zaboravljamo kako je hleb najvažnija osnovna namirnica. Kada danas govorimo o hlebu, sve više govorimo o njegovoj ceni ili boji, o tehnologiji proizvodnje ili postrojenjima potrebnim za njegovu izradu, a zaboravljamo da je to osnovna namirnica. Stoga smo mi pekari, kao proizvođači hleba, u obavezi da poštujemo etiku te proizvodnje i ponudimo mušterijama najkvalitetniji hleb koji možemo da napravimo. Sledeći zahtev glasi: „Definišite kvalitet!” Svi su spremni da odgovore na ovo pitanje, da imaju svoju definiciju kvaliteta, a za mene je to ovih nekoliko premisa: na prvom mestu to je pitanje ukusa – hleb mora da bude ukusan! Dalje, hleb mora da bude lako svarljiv, ova namirnica treba da sadrži minimalnu količinu šećera, tj. nizak glikemijski indeks, hleb treba da odlikuje dobar nutricionistički sastav, što podrazumeva testo sa dugom fermentacijom, sa surduom, sa velikim brojem različitih sastojaka… a što na kraju podrazumeva veliki broj informacija, znanja i permanentnog obrazovanja – neophodnih da bi se ove premise zadovoljile. Sledi jednostavan zaključak: mi pekari moramo da posvetimo vreme i uložimo sredstva i napore u učenje, kako bismo bili u stanju da svojim korisnicima ponudimo ukusan, zdrav i nutricionistički kvalitetan hleb. Richemont škola je pravo mesto za to, a Richemont klubovi prostor za razmenu iskustava i prenošenje znanja, uz strukovno druženje i podsticaj. Zbog toga sam srećan što i vaša sredina dobija klub koji će pomoći da kvalitet hleba o kome sam govorio postane standard u svakoj pekari u Srbiji.

Miloš Mladenović, predsednik Richemont kluba Srbija:

„Zahvaljujući posvećenosti gospodina Bulića i svih članova novoformiranog Richemont kluba u Srbiji konačno smo, sa velikim ushićenjem, dočekali ovaj dan. Ja, kao prvi predsednik Richemont kluba Srbija uveren sam da će naše angažovanje dovesti do unapređenja pekarske branše u Srbiji, a istinskim pekarskim profesionalcima i zaljubljenicima u struku omogućiti napredak I priznanje van granica naše zemlje.”

Nataša Krstić, direktor Richemont kluba Srbija:

„Iskreno smo ponosni što je, nakon izuzetnog truda i kontinuiranog rada, upriličen dosad najznačajniji svečani trenutak u pekarstvu Srbije – osnivanje Richemont kluba Srbije. Pridruživanjem međunarodnom udruženju najboljih u struci, otvaraju nam se razne mogućnosti i prilike koje doprinose popularizaciji i unapređenju pekarstva. Svesni smo da je pred nama i puno rada na kreiranju vlastitog identiteta Kluba čiji je zadatak, između ostalog, da neprekidno doprinosi zajedničkim dostignućima na međunarodnom nivou. Kompanija TIM ZIP je bila inicijator i biće trajna podrška razvoju kluba kao i stvaranju i očuvanju njegovih vrednosti“.

Piše: Jasna Žarković, Pekar & Poslastičar Broj 23, avgust/septembar 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji