Pekarijada 2023 – Kad testo poleti

Najbolji pekari iz Srbije pokazali su i ove godine svoje veštine i umeće, sa rukama u testu, takmičeći se u kategorijama domaći hleb, pica, štrudla, umetničko delo i burek. Kao posebna kategorija kojoj će se nadmetati samo učenici srednjih škola, pridodate su pogačice sa čvarcima.

Kvalifikacije su u Beogradu održane od 15. do 31. marta u prostorijama Lesaffre Baking Centra, i u Novom Sadu 4. i 5. aprila, predstoje nam takmičenja u NIšu 22. i 23. aprila a potom u Požegi 26. i 27. aprila. Pekarijadu kao i uvek prati odlična atmosfera, pozitivan takmičarski duh, druženje koga smo se svi uželeli nakon perioda korone, razmena malih zanatskih tajni koje mlađe kolege mogu da dobiju od starijih, ali i obrnuto. Iz godine u godinu, Pekarijada okuplja sve veći broj takmičara i podiže standarde svake od kategorija takmičenja.

Propozicije takmičenja su veoma precizne. Stručni žiri koji je i ove godine mnogočlan „skenirao” je takmičarske proizvode sa svih strana i iz više uglova, vizuelno, strukturu, ukus, sastojke… Ko u Srbiji pravi najbolju štrudlu sa makom, domaći hleb, burek, picu, najbolje umetničko delo od testa, znaće se posle finalnih takmičenja na jesen u Beogradu, odnosno kada bude proglašenje pobednika na centralnoj manifestaciji, koja će biti održana nakon završetka svih takmičenja. Tokom trajanja beogradske Pekarijade uživali smo u čarima neodoljivih pekarskih kreacija koje oživljavaju pred našim očima. Takmičari su se maksimalno potrudili da kvalitet i prezentacija budu na izuzetno visokom nivou.

Gledali smo kako nastaje burek kroz sve faze, od pažljive pripreme testa, preko demonstracije veština kao što su razvlačenje kora i bacanje testa do završnog proizvoda, sa zlatnožutom i hrskavom korom, uz neizostavne degustacije u kojima uživaju sva čula. Postoje recepti. Postoje kulinarske tajne i začini a jedna od najvećih tajni je ljubav. I jedan od najboljih začina je isto ljubav, jer testo prvo treba voleti. I treba voleti ono što radiš. Jer kako drugačije napraviti čaroliju sa rukama u testu. Zbog toga će i ova Pekarijada biti zapamćena kao još jedan nezaboravni događaj. Utisci se još sležu, kontakti beleže a nova prijateljstva i saradnje tek počinju.

Pored takmičara i stručnog žirija posebnu zahvalnost dugujemo zlatnim sponzorima, kompanijama Pobeda Plus i Bibli, srebrnom sponzoru kompaniji Mlekoprodukt, kao i prijateljima, kompanijama Jablanica, Dijamant i Dadex koji nas i ove godine maksimalno podržavaju u želji da takmičenje koje se organizuje u četiri grada ispuni najviša očekivanja.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 44, april/maj 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji