Picajola Dijana Ivković, zlatna na Pekarijadi, bronzana na Svetskom prvenstvu u Palermu

Dijana Ivković je na Svetskom prvenstvu u pravljenju pica, koje se tradicionalno održava u italijanskom gradu Palermu (Expocook Pizza world competition Palermo), ove godine osvojila treće mesto u kategoriji Pizza in pala. Priča nam o utiscima sa tog takmičenja, kao i svom profesionalnom putu i planovima za budućnost.

Pice kao poligon za kreaciju
Naša sagovornica je od malih nogu volela da kuva i vrlo rano je znala da bi to mogao biti njen poziv. Sticaj okolnosti dovodi je u jednu renomiranu novosadsku piceriju, gde uči zanat i vrlo brzo postaje pica majstor, a uskoro i šef smene 2015. godine otvara piceriju Peperoni u Novom Sadu, čiji meni je slika Dijanine umešnosti i kreativnosti.

„Kada sam postala pica majstor probudila se želja da imam svoj lokal, po ugledu na italijanske tratorije, sa mediteranskom atmosferom i menijem. O tome maštam i dok moj mali fast fud lokal uspešno posluje već devetu godinu, planovi idu u pravcu većeg prostora kao i proširenja menija. Pored pica, novi lokal će u ponudi imati i druga jela, ali meni je posebno zanimljivo da same pice inoviram na način da se na njima nađu nadevi kakvih nema na klasičnim picama. U tom pravcu sam razmišljala i kada sam kreirala pice za takmičenja”, otkriva nam Dijana.

Bronza u Italiji
Jedna takva bila je ona koju je kreirala u kategoriji Pica napolitana: „Pizza de la Cacciatore (lovac, ital.), sa lovačkim namirnicama, imala je testo za napolitanu, podlogu od pirea ljubičastog, kraljevskog krompira, sa rikota sirom, neutralnom pavlakom i tarftufatom, nadevena kulenom od divljači (divlja svinja, jelen), mocarelom, zatim dve vrste čajne kobasice od divljači, duvan čvarcima, kao gnezdima u koja su postavljena jaja od prepelice, punjena paštetom od različitih vrsta pernate divljači (divlja patka, divlja guska, fazan, jarebica, prepelica), uz listiće tartufa koji su podsećali na krila. To je primer onoga što u budućnosti želim da radim – pice sa nadevima koji sami po sebi mogu biti jelo, ali im podloga za picu odlično služi kao okvir”, otkriva nam Dijana. Na pomenutom takmičenju, koje je održano 11, 12. i 13. marta 2024. u Palermu, žiri su činila takva imena kao što su Eriko Porcio,
Don Antonio Starita, Frančesko Martuči, Kalođero di Laura, Pietro Baroni i naš Danijel Zlatković.

Pica koja je Dijani donela bronzu, a ocenjivao žiri u sastavu Don Antonio Starita i Kalođero di Laura, bila je u kategoriji Pizza in pala. Dala joj je naziv „Grčka rapsodija” jer su sastojci asocirali na tu zemlju: podloga od bolonjeze sosa sa cimetom, plavi patlidžan, grilovane tikvice, nadev od bundeve, krem sira i neutralne pavlake, mocarela, bosiljak i čeri paradajz, servirano na dasci. Slična je bila i pica sa kojom se predstavila na Pekarijadi.

Takmičenja i sudijska karijera
Naša sagovornica je pozvana na svetsko takmičenje zahvaljujući picama koje je pravila na „Pizza festu”, održanom u Beogradu 25. i 26. novembra 2023. u organizaciji Danijela Zlatkovića i Danijele Vlahović. „Tada nas je Enriko Bjankini, organizator takmičenja u Palermu, pozvao da učestvujemo, uz jednu gratis kategoriju. Ja sam se prijavila za tri i sve tri pice bile su zapažene. Meni najzanimljivija je ona sa plodovima mora – možda i najzahtevnija, što se može videti na fotografiji”, ističe naša sagovornica. Dijana priča koliko je bila impresionirana veštinom kolega picajola, ali i počastvovana što je radila ispred takvog žirija. Ipak, i ovom prilikom ističe Danijela Zlatkovića kao nekog ko je njen uzor i može to biti svim našim mladim pica majstorima. Na pitanje da li i ona planira da se upusti u zahtevan i zanimljiv sudijski posao, odgovara potvrdno: „To ne zavisi samo od mene, ali ću se svakako truditi da moja karijera ide u tom pravcu”, zaključuje Dijana. Želimo joj sreću na majstorskom putu, jer sve ostalo već ima.

Pica DI Maestro
Na meniju Peperonija, koji čini čak 25 vrsta pica, nalazi se i ova, sa posebnim Dijaninim potpisom, koji se sadrži i u samom nazivu D(ijana) I(vković) Maestro. Dijana ističe da iako jednostavnije od pica sa kojima je osvajala nagrade, i one na redovnom meniju Peperonija nose pečat njene kreativnosti.

.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto: Dijana Ivković

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo