Razgovor sa finalistima Pekarijade

Profesionalizam na visokom nivou, dobra atmosfera i kreativne ideje – najjači utisci sa ovogodišnje Pekarijade

O utiscima sa ovogodišnjih kvalifikacionih takmičenja razgovarali smo sa takmičarima Razumenkom Marković iz Požege, finalistkinjom u kategoriji Umetničko delo, Goranom Nedeljkovićem iz Beograda koji se plasirao u finale u kategorijama Hleb i Štrudla, Vladimirom Gajićem iz Beograda, finalistom u kategorijama Štrudla sa makom i Umetničko delo, Dijanom Ivković iz Novog Sada i Milošem Kneževićem iz Subotice koji su se u viši rang takmičenja plasirali u kategoriji Pica. Zajednički utisci su im da su sva takmičenja koja su održana u više gradova organizovana na visoko profesionalnom nivou, da su uslovi za rad bili odlični.

Pekarijadu je i ove godine pratila dobra atmosfera i druženja koja su možda i njen najlepši deo. „Pekarijadu sam pratila odavno, veoma me je to zanimalo jer imam opsesiju hlebom, pšenicom. To je daleko od mog primarnog zanimanja, ali ako bih se ponovo rodila, verovatno bih bila pekar. Za mene su najveće impresije koje nosim sa ovog takmičenja, nešto u čemu se nisam takmičila i što je daleko od mojih sposobnosti, a to je razvijanje kora za burek, sav onaj čarobni ples sa testom. To je nešto što me fascinira
i što sam sebi dala kao zadatak, da u nekom periodu života naučim makar deo tih veština. Mislim da je to sigurno neki blagoslov kada neko sa lakoćom može da barata sa testom”, počinje svoju priču o utiscima sa takmičenja Razumenka Marković iz Požege.

Razumenka Marković iz Požege
Pratila je takmičenje od početka ali nije učestvovala sve do ove godine. Kako nije profesionalni pekar, prijavila se za kategoriju Umetničko delo. Poslala je prijavu stidljivo, boreći se sa sumnjom da li će naći svoje mesto među pravim profesionalcima.
„Ono što mi se najviše dopalo je visok stepen profesionalizma u organizaciji takmičenja. Vi danas imate na svakom ćošku neka takmičenja, imate i nagrađivanja, ali se veći deo toga može staviti pod znak pitanja. Ovde mi se dopalo to što je sve transparentno, dokumentovano, kako to izgleda kada se predstavi pred žirijem, što od prvog trenutka ostavlja utisak da su to ozbiljni ljudi”, kaže Razumenka. Na takmičenju se predstavila radom „Kućica od testa“, a sam nastup pred žirijem je bio orginalan. Razumenka je zamolila žiri da joj dopusti da zatamni prostoriju u kojoj je predstavila svoj rad, jer želi „da osvetli svoju kuću“. Potom su se iz polumraka začuli stihovi Mike Antića iz pesme „Molitva”: „Poslušaj me, bože, veliki gospodine/ ako me još nekad ponovo budeš pravio /molim ti se, udesi mi da ne budem ni milicajac, ni car, ni Rom/pretvori me u jedno veliko drvo, sto godina tako da rastem/i da me onda poseku/naćve od mene da naprave/ sto godina u meni testo da mese /od hleba sav da se raspadnem”. Kompozicija njenog umetničkog dela se sastoji od stare kućice sa otvorenim prozorom na kome spava mačka, velikim drvetom jabuke u dvorištu i dvoje ljudi koji pod njom sede i između sebe razvlače harmoniku. Njena „priča u testu” plasirala se u finale. Zaposlena je u fabrici streljačke municije Belom u Požegi. Zaljubljena je u svoj hobi, pekarstvo, koji je na mnogo načina oplemenio njen život.

Goran Nedeljković iz Beograda,
jedan od mlađih takmičara, kome je ovo prvo učešće na Pekarijadi i prvo profesionalno takmičenje, svoje umeće sa testom pokazao je u kategorijama Hleb i Štrudla. „Sve je organizovano na visoko profesionalnom nivou, od samog dočeka, uslova u kojima se radi, propozicija, žirija, ‘kao da nije u Srbiji’ nego negde u svetu”, kaže Nedeljković. Plasirao se u finale u obe kategorije, profesionalno se bavi pekarstvom od svoje 18. godine. Trenutno je zaposlen u pekari Trivit.

.

Vladimir Gajić iz Beograda,
na Pekarijadi učestvuje četvrti put. Takmičio se u kategorijama Hleb, Umetničko delo i Štrudla. U finale se plasirao u kategoriji Šrudla sa makom i Umetničko delo. Umetničko delo kojim je impresionirao žiri zove se „Vojvođanski stari mlin”. „Pekarijada je za mene pre svega jedno lepo druženje i mogućnost za nas pekare da razmenimo iskustva, dobijemo stručne savete, steknemo nove kontakte. Na prvoj Pekarijadi osvojio sam treće mesto u mešenju tradicionalnog hleba i na tu nagradu sam posebno ponosan”, kaže Vladimir Gajić. Profesionalni je pekar. Trenutno radi u preduzeću Don Don.

Miloš Knežević iz Subotice,
takođe je finalista u kategoriji Pica napolitana. Učestvovao je na Pekarijadi 2016. godine kao srednjoškolac kada je bio najmlađi učesnik. „Volim svoj posao. Zaljubljen sam u pekarstvo. Zbog toga volim i ovakva takmičenja, jer pored druženja imaju i edukativni
deo. Konkurencija u kategoriji pica je bila jaka i time mi je veće zadovoljstvo što sam došao do finala”, kaže Miloš Knežević. Voleo bi da osvoji neko od prva tri mesta u finalu, čemu se nada, ali i bez toga, kako kaže, ispunio je svoja očekivanja jer voli da se takmiči ali i da se usavršava u svom poslu i prima savete od najboljih. Trenutno radi u fabrici Burger &Pizza bar u Subotici kao pica majstor. Ko će se od finalista upisati među pobednike Pekarijade, biće poznato na jesen. Konkurencija je i ove godine bila jaka, tako da će o najboljima presuditi nijanse. Možda još važnije od toga je da sa Pekarijade odlaze zadovoljni i puni lepih utisaka, od kojih su neki već prevazišli očekivanja, i učesnika i organizatora.

Dijana Ivković iz Novog Sada,
prvi put je učestvovala na Pekarijadi, na takmičenjima koja su održana u njenom gradu odakle nosi lepe utiske. U finale se plasirala u kategoriji Pica. „Doček je bio vrlo srdačan. Atmosfera koja je vladala odlična. Žiri je učinio sve da atmosferu na takmičenju opusti i da takmičari nemaju tremu. Bilo je puno profesionalaca među takmičarima ali i amatera koji su se na takmičenju poneli kao profesionalci i meni je bila čast da budem u takvom društvu i da ostvarim dobar rezultat. Bila mi je čast da upoznam Danijela Zlatkovića koji je svetski prvak i najbolji majstor pice”, kaže Dijana. Dijana već skoro deceniju ima svoju piceriju u Novom Sadu, Peperoni. Majstori pice takmičili su se u kategorijama Napolitana i Kreativna pica. Dijana je želela da predstavi picu upravu onakvu koja se pravi u njenoj piceriji, a to je testo sa 60% hidratacije. Predstavila se „Peperoni” picom u kategoriji Klasična pica i „Meksičkom” picom sa dodacima salse i avokado sosa u kategoriji Kreativna pica.

magazin Pekar&Poslastičar broj 45, jun/jul 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji