Sanja Ranković iz Kragujevca je, nakon što je prošle godine ostala bez posla, došla na ideju da svojim mušterijama ponudi nešto novo – fokače kojima će dati lični pečat. Iskustvo u radu sa testom već je imala jer se usavršila u pravljenju štrudli i raznih đakonija od testa. Ljubav prema ovom poslu, kvalitetni sastojci, osluškivanje želja kupaca, ključ su za posebnu, ukusnu, neodoljivu, mirisnu, Sanjinu fokaču. Kada se fokača onako vruća servira uz domaće suvo meso, slaninicu, uz koju čašicu domaće šljivovice, dobijate kompletan ugođaj na šumadijski način, kaže Sanja Ranković. Za ovaj italijanski specijalitet najvažnije je dobro pripremiti testo. Naravno, recept ne otkriva do kraja.
„Kvalitetno maslinovo ulje je, po mom mišljenju, od presudnog značaja u pripremi, kao i dobro brašno. Srećna sam što sam imala mogućnost da kupim kvalitetno devičansko maslinovo ulje i to direktno od lokalnog proizvođača iz Grčke. Da bi testo uspelo, pored kvalitetnih sastojaka koje koristim, značajnu ulogu igraju i začini. Mnoge začine stavljam i unutar testa. U pripremi slanih fokača najviše koristim beli luk, ruzmarin, peršun, origano, mirođiju, razne semenke, kvalitetne masline, raznovrsno povrće, parmezan… Što se tiče slatkih fokača, tu koristim druge vrste začina za slatka testa, maslinovo ulje, sušeno voće, kvalitetne termostabilne čokoladne medaljone”, objašnjava Sanja. Svaka je posebna, drugačija, jedno malo umetničko delo u testu oslikano njenom rukom. Trenutno pravi fokače po narudžbini, koje su, kako kaže, Kragujevčani dobro prihvatili. Do kupaca dolazi najviše preko preporuka i putem društvenih mreža. U slobodno vreme usavršava recepte, eksperimentiše sa začinima i smišlja nove fokače.
Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 45, jun/jul 2023.