Sigep & AB Tech Expo 2023 – nikad bolje izdanje

Ovogodišnji Sigep & AB Tech Expo 2023 (21–25. 01. 2023) emitovao je pozitivnu energiju i emocije koje su se mogle osetiti u celom sajamskom centru Rimini, sa više od 1.000 kompanija u 28 hala, na 130.000 kvadratnih metara izložbenog prostora i rekordnom prodajom ulaznica. Strani posetioci stigli su u Rimini iz 155 zemalja, i to: 77% iz Evrope, 12% iz Azije i Bliskog istoka, 7%
iz Amerike i 4% iz Afrike.

Sigep & AB Tech Expo ugostio je 450 vrhunskih kupaca iz 78 zemalja širom sveta zahvaljujući strateškom partnerstvu sa ITA – Italijanskom trgovinskom agencijom i Ministarstvom spoljnih poslova i međunarodne saradnje, uz podršku IEG-ove međunarodne mreže regionalnih savetnika koja posluje u 60 zemalja. „Pandemija je samo uspomena: izdanje iz 2023. ponavlja uspeh rekordnog izdanja iz 2020.”, poručuju PR službe manifestacije.

Sigep 2023. je povratio epitet vodeće svetske izložbe za zanatsko poslastičarstvo i jedne od najvećih za sektore pekarstva i kafe. Uz brojčane podatke, to je pre svega opšte zadovoljstvo izlagača i posetilaca koji su zaslužni za uspeh. NPD Grupa je prijavila značajano poravak nakon zastoja i ograničenja u periodu pandemije sa +3% prometa. Deloitte, svetski Foodservice Market Monitor, prijavio je globalne vrednosti od 2.525 milijardi evra (+14% u poređenju sa 2021. godinom).

44. Međunarodni sajam zanatskog sladoleda, poslastičarstva, peciva i kafe pet dana je bio i centar poslovnih susreta, panorama inovativne ponude, spremne da podrži dalji razvoj. Izlagački program i takmičenja odvijali su se u šest arena: Dolce, Gelato, Pastri, Choco, Bakery i Coffee, sa Start-up odeljkom i Digital Talks. Sajam je pratilo više od 100 predavanja i 200 govornika, uključujući 50 međunarodnih, kao i više od 20 takmičenja sa 30 zemalja učesnica. Zabeleženo je preko 1.000 događaja u organizaciji izlagača.
U centru pažnje bila su četiri međunarodna takmičenja: Gelato Europe Cup – izbor evropskih predstavnika za Svetsko prvenstvo koje će se održati na Sigepu 2024, Bread in the City-Bakery World Cup, The Pastry Queen – svetsko poslastičarsko prvenstvo žena i The Junior World Pastry Championship. Peto po redu takmičenje Bread in the City sa timovima iz devet zemalja (Kina, Hrvatska, Izrael, Italija, Meksiko, Holandija, Peru, Portugal i Španija) sastavljeni od dvoje takmičara i trenera takmičili su se u nekoliko kategorija: ćabate i specijalni hlebovi, fristajl hleb, lisnato pecivo, pite, torte…

Na Evropskom kupu sladoledžija pobedio je italijanski tim u čijem su sastavu bili menadžer Davide Malicija, pekar Vinćenzo Donaruma i sladoledžija Rozario Nikodemo. Oni su ovom pobedom osigurali mesto na desetom Svetskom gelato prvenstvu. Na drugom mestu bila je Nemačka, zatim Mađarska i Austrija. Kako su najavili Italijani, za Svetsko prvenstvo 2024. tim će upotpuniti specijalistom za led i kuvarom. Održano je i italijansko takmičenje za najbolji sladoled. Nagradu za najbolji novi sladoled osvojio je 32-godišnji Alesandro Ćezari iz Bentivolja u Bolonji, a za čokoladni Stefano Ferara iz Rima. Za promociju lokalnih proizvoda nagrađen je Valerio Espozito iz Aprilije, a nagradu za inovaciju dobio je Paolo Bruneli iz Senigalije. izdanje Sigepa zakazano je za period 20 – 24. januara 2024. u Rimini Ekspo centru. Ali pre toga, Sigep platforma priprema se za ambiciozan novi događaj: Sigep China. Održaće se od 10. do 12. maja 2023. godine, a organizovaće ga EAGLE u partnerstvu sa Keln Expo-om, u Svetskom izložbenom i kongresnom centru u Šenženu u saradnji sa Anufood China.

Piše: Anđelija Lazić, magazin Pekar&Poslastičar broj 43, februar/mart 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji