Posle uspešno razvijenog posla u Novom Sadu, poslastičarnica bajkovitog enterijera ukrašena po motivima bajke „Alisa u zemlji čuda“, nedavno je otvorena i u Beogradu. U bogatoj ponudi torti i deserta, gosti će moći da probaju i one tipično ruske po orginalnoj recepturi – Pavlovu tortu, medovik, mravnik, trubice sa kremom….
Slatki kutak osmišljen u stilu čuvene knjige za decu Luisa Kerola „Alisa u zemlji čuda”, odnedavno se nalazi u Beogradu, na Slaviji, u Ulici Kralja Milutina broj 35. Poslastičarnicu pod istoimenim brendom u Novom Sadu osnovala je Polina Plastinina koja se u ovaj grad preselila iz Moskve. Poslastičarskim zanatom bavi se duže od decenije. U Novom Sadu ostvarila je svoj san, osnovala sopstvenu poslastičarnicu sa željom da ljude obraduje ukusnim i neobičnim desertima i tortama. U njenim slatkišima podjednako uživaju svi gosti, i Srbi i Rusi, a nada se da će tako biti i u Beogradu. Ideja za enterijer poslastičarnice nastala je tako što je oživela atmosferu i junake iz svoje omiljene bajke iz detinstva. Želja joj je bila da tu bajku pokloni odraslima koji su nekada bili deca i vrati ih u to vreme bezbrižnosti, barem na pola sata, dok uživaju u svom omiljenom slatkišu. Poslastičarnica je podjednako interesantna i deci koja danas možda čitaju neke druge bajke, ali uživaju u maštovitom ambijentu i ukusima koji miluju nepca.

U ovoj poslastičarnici možete probati nežnu Pavlovu tortu, karamelasti mravnik, merenge rolat, mirisni ruski medovik, mus kolače, trubice sa kremom, čizkejk, šarene makaronse i druge preukusne poslastice koje mame svojim izgledom i ukusom. Za pripremu poslastica koriste najkvalitetnije sastojke poput belgijske čokolade, butera, pavlake, bobičastog i drugog voća, oraha… Takođe, pripremaju i torte po narudžbini: musove, biskvitne i 3D torte. Među ruskim desertima, broj jedan zauzima Pavlova torta koja se sastoji od hrskavog snežnobelog bezea, delikatnog krema na bazi bele belgijske čokolade i fila od svetlih bobica ili voća. U ovoj poslastičarnici pripremaju ga u dva ukusa: sa jagodom i sa marakujom i narandžom.

Mravnik je još jedan tipično ruski slatkiš, a u pitanju su keksi pomešani sa kremom od kuvanog zaslađenog mleka. Na kraju, preliva se čokoladom i karamel prelivom. Omiljen među mušterijama je i merenge rolat, sa hrskavom beze korom, kremom od bele čokolade i filom od manga, marakuje i maline. Mada je u pitanju francuski slatkiš, makaronsi su takođe vrlo popularni. Čine ih poklopci od bademovog brašna, nežni krem i različiti jagodasti filovi. Novina u ponudi, za ljubitelje makaronsa, je Bento torta makaron. Kora torte je klasični bademov keks, hrskav spolja. Punjenje je po ukusu, čokoladno ili od maline. U osnovi punjenja je lagana krema od belgijske čokolade. Zanimljiv je i slatki set sačinjen od različitih ukusa biskvitnih torti, idealan za one koji ne žele da se zaustave na samo jednom ukusu torte i hteli bi da isprobaju sve filove, kao i za one koji biraju vrstu torte za važan događaj i žele da isprobaju sve opcije. U njega spadaju: Snikers, čokoladna, šargarepa-citrus, vanila-trešnja, egzotik i crveni baršun-jagoda. Beogradska „Alisa” svoju ponudu obogatila je kafom i toplim napicima, ukusnim i svežim pecivom. Kako najavljuju, ponudu će proširiti i picama i novim vrstama torti i kolača, ali žele da to za sada ostane iznenađenje.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 56, april/maj 2025.
Foto: Alisa Beograd