Spoj dobrog ukusa i estetike – torte iz Kaluđerice

„AS torte” su tradicionalna porodična radionica, koja se bavi izradom domaćih torti i kolača. Njihovi proizvodi se odlikuju atraktivnošću i kreativnim dizajnom, pri čemu se posebno vodi računa o kvalitetu i svežini sastojaka. Rade sve vrste dekoracija torti, a najprepoznatljiviji su po tortama za punoletstvo gde su ponudili najviše ideja za torte povodom tog važnog događaja u životu. Po želji kupca, dekorisali su najveću tortu u Srbiji, u obliku novčanice, koja je bila teška oko 200 kg. Porodični posao izrade torti i kolača otpočeli su 2005. godine. Najpre supruga Slobodanka Ljubić, a potom se i suprug Petar, koji je do tada imao drugi posao, priključio i počeo da se bavi dekorisanjem torti.

„Supruga je zadužena za ukuse, njoj je veoma bitan kvalitet torti koje izlaze iz naše radionice kao i svežina sastojaka. Kada smo počeli zajedno da radimo, najviše vremena smo proveli upravo u tom usklađivanju, da nađemo neki balans, da torta koju ona napravi bude ukusna, a meni pogodna za dekoraciju. Sve filove radimo na pari, ručno izrađujemo torte, ručno ih dekorišemo”, objašnjava Petar. Deca studiraju ali polako ih upućuju u posao. Imaju i nekoliko radnika, a spadaju, kako kažu, u one retke gazde, kod kojih radnici imaju slobodan vikend. Sem u slučaju kada imaju velike porudžbine, obično u sezoni slava i venčanja. U svom asortimanu imaju luks kolače i sitne kolače. Zasada torte i kolače prodaju preko onlajn porudžbine, a planiraju otvaranje prodajnog mesta koje neće biti klasična poslastičarnica, nego neka vrsta kejk šopa.

„Što se tiče ukusa, trudimo se da uvek ubacimo nešto novo. Koristimo tradicionalnu recepturu, domaće sastojke koje kombinujemo sa sastojcima koje kupujemo od italijanskih proizvođača i to onda daje punoću ukusa, a zadržava autentičnost, tu notu domaćeg, a pritom da ne može svako da je napravi u kućnoj varijanti. Ono što smo od ukusa ubacili u poslednjih godinu dana su tri torte i one su nam trenutno najtraženije – ferero, druga je nutela, malina i plazma, a treća nutela-oreo. Nekada smo imali 50 ukusa u ponudi, ali sada smo to redukovali na polovinu jer smo primetili da tolika ponuda ukusa zbunjuje mušterije i teže im je da se odluče”, kaže Slobodanka. Kada je reč o dekoraciji, svaka torta je unikatna i nikada ne izađe potpuno identična iz njihove radionice. Torte se rade ručno, dok se u kalupu izrađuju samo detalji.

Rade sve vrste dekoracija torti, a najprepoznatljiviji su po tortama za punoletstvo gde su ponudili najviše ideja za torte povodom tog važnog događaja u životu. Svojim klijentima pružaju mogućnost da učestvuju u kreativnom procesu, time što daju sopstvene sugestije vezane za izgled torte kao i izbor sastojaka. Nedavno su, po želji kupca, dekorisali najveću tortu u Srbiji, za jednu svadbu, koja je bila u obliku novčanice, dimenzija 1 x 2 m, teška oko 200 kg. Posećuju sajmove poslastičarstva, kada im posao to dozvoli, najčešće u okruženju, u Italiji, Turskoj, Mađarskoj. Petra posebno zanimaju kursevi dekoracije velikih torti jer toga nema puno na domaćem tržištu. Vreme velikih torti, prema Petrovom mišljenju, tek dolazi. Kažu da se u njihovom poslu kriza ne oseća. Uvek je vreme za tortu. Posebno za ukusnu i lepo dekorisanu, po pristupačnoj ceni. Ono što nedostaje u ovoj delatnosti jesu radnici, a posebno dekorateri, jer je to zanat koji ne može baš svako da nauči, s obzirom na to da iziskuje umetnički dar.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 48, decembar/januar 2023/2024.
Foto: AS torte

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo