sajam novi sad slatko testo strudla

Svet hleba

Narodnog fronta 27, Novi Sad

U Limanu u Novom Sadu, između poslovnih zgrada i stambenih blokova, nalazi se mala radionica za pravljenje hleba, sa jednostavnim nazivom Svet hleba. Iako ušuškana i neprimetna u jednom pasažu, ima svoje stalne verne mušterije. Kad god da dođete, ispred same pekare ćete zateći omanji red ljudi koji tu nisu slučajno svratili, već su došli po hleb koji se takav mesi samo ovde.
Pekaru je pre godinu dana otvorila Novosađanka Milica Veselinović. Na moje pitanje zašto je počela da kreira baš hleb, odgovara: „Moje interesovanje za proizvodnju hleba inicirano je kako nedostatkom kvalitetnog hleba na tržištu, tako i idejom koja je vezana za moje duboko uverenje da kvalitet i autorska kuhinja u Srbiji egzistiraju na dva potpuno polarna mesta. Izuzetno kvalitetnu hranu možete probati u ekskluzivnim restoranima ili je možete pronaći brendiranu u prodavnicama. Ono što mi je uvek nedostajalo u oba slučaja je pristupačnija i direktnija korelacija između proizvođača i potrošača i to smatram prednošću naše radionice.“

hrana hleb sastojci zacini

Ideje i razvoj
Istraživanja o ovim specijalnim vrstama hleba, Milica Veselinović započela je pre četiri godine. Tada je krenula i sa oblikovanjem recepata za svoje buduće proizvode. Kako naglašava „Preda mnom je bilo mnogo posla i izazova, ali nikako nisam odstupala od potrebe da plasiram proizvod koji je autentičan, visokokvalitetan i prirodan. Nakon konsultacija sa tehnolozima, proizvođačima hleba, čekao me je dug put razvoja i ciklusa proizvodnje koje je bilo neophodno utvrditi.” Kontaktirala je sa velikim brojem proizvođača hleba autentičnih vrsta i direktno ih pitala za pomoć i savet, koje je, na njeno veliko iznenađenje i dobila.
Tako su nastali hlebovi izuzetno bogatog ukusa, prefinjene strukture, nutritivno visoko vrednih sastojaka: godo, beskvasni hleb od četiri vrste integralnog brašna sa kimom, konopljom, susamom, suncokretom, golicom, lanom i origanom, speltas beskvasni sa lanom i bosiljkom, nordijski hleb od raži sa domaćim starterom, suncokretom, melasom i korijanderom i hleb od banane sa čokoladnim prelivom i bez njega.

hleb namirnice semenke

Svet hleba je sada radionica koja ima četiri vrste slanog hleba i jednu vrstu slatkog i predstavlja, kako gospođa Veselinović naglašava „svojevrsnu riznicu kolektivnog nasleđa, pretočenu u proizvodnju osnovne ljudske namirnice koja je bazirana na potrebama modernog društva.”
Stalni kupci, osim onih koji kupuju hleb, ovde dolaze na bogate sendviče sa humusom, domaće supe i potaže ili kafu. Sve je u varijanti „za poneti”.
Ideja da pored hleba prave sendviče i čorbe, nastala je zbog toga što Milica Veselinović smatra da je za opstanak na tržištu veoma važno pratiti potrebe potrošača. U vezi sa tim, kaže: „Proizvod visokog kvaliteta u direktnoj proizvodnji, teško može da egzistira bez velikog plasmana na tržištu. Zato je mahom veliki broj zanatskih radnji i zatvoren, pa vam se tu nalazi i odgovor na pitanje otkud ideja za sendviče i čorbe.“

Kvalitet
Potvrdu o kvalitetu, radionica Svet hleba je dobila i na prolećnom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, odnevši zlatnu medalju za kvalitet. O tome koliko je, pored uklapanja sastojaka i načina pravljenja, važno pronaći i kvalitetne sirovine, Milica Veselinović tvrdi da je „kvalitet sirovina uvek diskutabilan, ali ne mislim da je to problem samo našeg tržišta. Neophodna je stalna provera i potraga za dobrim sirovinama jer kvalitet varira periodično od proizvođača doproizvođača do proizvođača”.

Radionica Svet hleba je u maju 2019. godine, na 86. Novosadskom sajmu dobila Veliku zlatnu medalju. Kvalitet njihovog hleba potvrdili su stručnjaci sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu. Medalja je dobijena za ražani hleb sa domaćim starterom.

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 22, jun/jul 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Pekara VIKA

porodicna tradicija i kvalitet U tri svoja maloprodajna objekta u naseljima Braće Jerković i Medaković u Beogradu, Vika...

Pročitaj

Rajko Petrović

majstor pekarskog zanata na radu u restoranu Restoran „Legat 1903” poneo je i ove godine laskavu preporuku Michelin...

Pročitaj

Inovacije su ključ

u opremi, znanju, ličnom pečatu Vlastimir Ristić, vlasnik regionalnog distributera poslastičarske opreme i sirovina IceCom, za Pekar&Poslastičar kaže...

Pročitaj