Uspešno održan prvi Pizza Fest

Danijel Zlatković, osnivač i vlasnik Academy scuola per pizzaioli u Beogradu i inicijator i glavni organizator Pizza Festa, ne krije zadovoljstvo nakon uspešno okončanog prvog izdanja takmičenja i deli sa nama detalje ovog iskustva: „Poslali smo lepu sliku o našoj zemlji u svet. Čak 65 takmičara iz deset zemalja pokazalo je svoje umeće ispred 15 članova žirija i svi su sa takmičenja otišli zadovoljni. Mislim na prvom mestu zbog dobre organizacije, a svakako i zbog upoznavanja i druženja. Zadovoljni su i sponzori, a moram i ovde da istaknem kako je njihova pomoć bila velika. Le 5 Stagioni je potvrdio podršku i za narednu godinu, kao i Pin Outlet, bez čije tri peći svakako ne bismo uspeli da izvedemo takmičenje na ovako profesionalnom nivou.” Danijel podvlači da mu je posebno drago što su takmičari visoko ocenili događaja, a među njima je bilo mnogo onih koji su veterani na pica takmičenjima u svetu. Zanimljiv je podatak da je jedan od sudija iz Italije, Enriko Biankini, pozvao sve takmičare da učestvuju na Campionato del mondo di pizza Palermo 2024 – takmičenju koje on vodi u Palermu i smatra se najprestižnijim u Evropi i to bez kotizacije.

Podsećamo da je upravo Danijel Zlatković pobedio na tom takmičenju 2022. „Nadam se da će sledeće izdanje Pizza Festa podržati i država, jer ovo jeste internacionalno takmičenje koje je već odjeknulo ne samo u struci. Dobra slika o nama zaslužuje pravu podršku”, ističe Danijel.

Takmičenje
Podsetimo se: takmičilo se u dve kategorije – Pizza Napoletana i Pizza Libero. Sudijski žiri bio je podeljen u dva tima – 12 ih je sudilo u sudijskoj sobi, po šest za svaku kategoriju i po jedan je bio pored svake od tri peći. Njihova ocena takmičenja zbirno je vrlo visoka, što garantuje Pizza Festu dobar odziv takmičara i naredne godine, a festival stavlja na važno mesto na mapi ovakvih događaja. Danijel nam prenosi ambicije tima: „Izdanje 2024. biće organizovano u većem prostoru, trajaće možda i više od dva dana i drago mi je što već mogu da najavim da će biti otvoreno za publiku. Ove godine je bilo mnogo zainteresovanih za praćenje takmičenja i to ćemo im naredne svakako omogućiti.”

Pobednici
Pobednici u kategoriji Pizza Napoletana su: 1. Lazar Milanov, 2. Dejan Trajanov, 3. Dalibor Miloradović. Pobednici u kategoriji Pizza Libero su: 1. Dejan Trajanov, 2. Rosen Najdenov, 3. Lazar Milanov. Primećujemo da su se dvojica pica majstora svojim umećem izborili za po dve medalje i ovom prilikom im posebno čestitamo. Čestitke upućujemo i ostalim pobednicima, ali i svim takmičarima, jer imamo informaciju da su odlučivale nijanse! Generalni sponzori Pizza Festa bili su 5 Stagioni i Mayrex, a sponzori Lesaffre, PIN Outlet, Patrol PM i Gastro Bar Park.

Lazar Milanov, prvo mesto u kategoriji Pizza Napoletana i treće mesto u kategoriji Pizza Libero
„Drago mi je što sam na ovom sjajno organizovanom takmičenju, u vrlo jakoj konkurenciji”, podvlači dvostruki laureat Pizza Festa, „osvojio nagrade. Moram da naglasim, ovo nije samo moj uspeh već je iza mene tim restorana Tramontana iz Novog Sada – moje kolege pica majstori koji su učestvovali u pripremama za takmičenje i koji su mi podrška u radu.” Lazar Milanov je pekar po struci, pobednik je i Pekarijade 2016. godine i kaže da 22-godišnje iskustvo rada sa testom sada dolazi do punog izražaja. „Testo poznajem u dušu i pekarski zanat volim ali mi je oduvek bila želja da se obučim za pica majstora. Posebno je za picu Napoletanu, zbog visoke hidratacije, potrebna veština baratanja testom.” Pored zadovoljstva što u Novi Sad nosi dva pehara, Lazar će ovo takmičenje pamtiti i po poznanstvima sa kolegama koje, kako kaže, dugo prati na društvenim mrežama a sada su bili u prilici da uživo razmene iskustva.

Dejan Trajanov, prvo mesto u kategoriji Pizza, Libero i drugo u kategoriji Pizza Napoletana
Pobednik u kategoriji Pizza Libero, pica majstor Dejan Trajanov iz Makedonije rekao nam je da je prijatno iznenađen organizacijom i načinom pripreme festa. „Učestvovao sam na mnogim pica takmičenjima u Italiji i siguran sam da ovo ne zaostaje u smislu uslova takmičenja, izrade pica, prostora… Peći su iste kao one u Italiji, okupili su se pica majstori iz celog regiona, od čega je naš makedonski tim bio najbrojniji, sa 15 pica majstora. Sudije su sa dosta internacionalnog iskustva, tako da je ovo jedno veoma uspešno takmičenje. Nadam se da će biti organizovano i dogodine, i to sa većim brojem takmičara. Koristim priliku da se zahvalim organizatorima za ukazanu priliku da se predstavim u najboljem svetlu.”

Enriko Biankini (Enrico Bianchini), sudija
Italijanski sudija zapisuje na svom Fejzbuk profilu: „Iskreno, izgledalo je nemoguće, ali umesto toga – gledali smo 65 takmičara kako rade kao sat i sve je prošlo savršeno. Mi u Italiji možemo mnogo da naučimo npr. o disciplini i koliko je neophodna… Čestitam Danijelu Zlatkoviću, Danijeli Pantić Vlahović, Ireni Zlatković i celoj ekipi!”

.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 48, decembar/januar 2023/2024.
Foto: Pizza Fest

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji