poslasticarnica zerbo m

Žerbo M poslastičarnica

Zelena 7, Bečej

Ako niste skoro bili u Bečeju, toplo preporučujemo da ga uskoro posetite i sami se uverite u našu priču o prijatnom ambijentu i ukusnim slatkišima poslastičarnice Žerbo M u Zelenoj ulici, blizu šetališta.

zerbo m torta

Ako volite lagani desert, preporučujemo šomloi galušku (klasičnu sa čokoladom ili modernu varijantu sa jagodom) ili čizkejk u obliku kolačića, a za ljubitelje klasike žerbo kolač. Odmah sa vrata će vas obradovati miris čokolade i pečenog badema, a vitrine pune raznih kolača, torti i kremova, praznik su za oči. Istorija ove poslastičarnice počinje hrabrim primerom ženskog preduzetništva hvale vrednog, posebno jer se vezuje za 1990. godinu, kada nije bilo lako ni održati biznis, a kamoli krenuti u novo i neizvesno.

Eva Praks radila je kao sekretar u školi kada je poželela da radi nešto novo. Odlučila je da otvori poslastičarnicu jer je u to vreme čuveni bečejski poslastičar čika Paja otišao u penziju i grad je ostao bez poslastičarnice. Eva je zaposlila radnicu koja je prethodno radila kod čika Paje. Ona je Evu uvela u tajne zanata i pomogla joj da malu poslastičarnicu u centru Bečeja, kojoj je dala ime Žerbo, postavi na noge. Danas je to Mali Žerbo.

Posle sedam godina uspešnog rada u poslastičarstvu, Eva je kupila objekat smešten u blizini gradskog šetališta, sa prostranom baštom i dečjim igralištem. Uspela je da ga rekonstruiše tek 2007. godine, sredstvima iz kredita. Ljupki enterijer, sa tradicionalnim mađarskim elementima i dahom prošlih vremena, dizajnirala je arhitekta Ljiljana Vasić iz Beograda. U samom objektu ima 64 mesta za sedenje, a isto toliko i u bašti pored igrališta. Opremanje igrališta pomogla je mađarska vlada na konkursu fondacije Prosperitati 2017. godine.
Danas Eva vodi Mali Žerbo, a njena kćerka Mariana sa svojim mužem Atilom Sabom vodi Žerbo M. Ponuda Malog Žerboa je više tradicionalna, a Žerboa M moderna. U Malom Žerbou prodaju se klasični kolači kao baklave, krempite, šampite, doboš i švaler torta, kao i forneti peciva.

zerbo m basta poslasticarnice

Žerbo M je ponos Bečeja, jer su retki gradovi slične veličine koji se mogu pohvaliti tako divno uređenom poslastičarnicom. Sa prvim zracima prolećnog sunca Bečejci napune baštu. Često dolaze i organizovane grupe turista. Najbolja poseta je nedeljom, posebno popodne, kada se ide porodično u šetnju i na slatkiš u Žerbo. Radno vreme poslastičarnice je od 7 do 22 svakog dana, a nedeljom do 24. Izrađuju se i kolači i torte po narudžbi, za svadbe, rođendane i druge vrste proslava. Sada je sezona slava pa se najviše prodaju sitni kolači, koji se prave i u posnoj i u mrsnoj varijanti. Mariana ističe da se dekorisanju sitnih kolača, kao i kvalitetnom sastavu sirovina, pridaje poseban značaj. Sitni kolači su obloženi belom ili crnom čokoladom, našarani, različitih oblika. Kutije koje putuju ka Beogradu, Novom Sadu ili Subotici, dokaz su desetina zadovoljnih korisnika. Leti se najviše prodaje sladoled. Najtraženiji ukusi su čizkejk sa malinama, žerbo sladoled (kajsija, orasi, čokolada) i 100% voćni (malina, borovnica, banana).
Bečejci imaju specifičan ukus, vole velike i kremaste kolače. Jedan od glavnih utisaka kada uđete u Žerbo M je veličina porcije – kolači su velikih dimenzija, kao i torte i deserti. Uz osmeh na opasku da su kolači ogromni vlasnici kažu da su probali i da prave kolače koji su manji, ali Bečejcima to nije po ukusu. Zaposleni su uigran tim. U ovom trenutku u obe poslastičarnice radi ukupno 12 zaposlenih, imaju i 8 mladih koji su tu na praksi. Jedan od problema sa kojima se Bečej suočava je odliv radno sposobnih. U Žerbu kažu da se snalaze uz pomoć ljubaznih zaposlenih, koji su uvek spremni da nove radnike uvedu u tajne poslastičarskog zanata. Mariana ističe da svako eventualno povećanje cene kolača prati i povećanje plata, jer joj je stalo da zaposleni budu zadovoljni
uslovima rada u svakom trenutku. Poslastičarnica je moderno opremljena – ima odličan pasterizator, mašinu za sladoled i 4 miksera. Sirovine se uglavnom nabavljaju od dobavljača iz Novog Sada i Subotice. Srećom, prošla su teška vremena kada je Eva satima čekala na granici, jer je bila primorana da nabavlja sirovine iz Mađarske. Potražnja za Žerboovim kolačima i tortama je
velika. Asortiman se menja često. Recepte smišljaju sami. Pohađaju razne obuke, prate trendove u struci i ono što su naučili prilagođavaju svojim uslovima i ukusu Bečejaca.

Piše: Nevena Tomić, Pekar & Poslastičar Broj 20, februar/mart 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo