Pekara Mijatovic tradicija podržana visokom tehnologijom i kreativnošcu

Pekara Mijatović osnovana je 1991. godine u naselju Vidikovac, pod pokroviteljstvom jednog od najboljih majstora pekarstva u Beogradu Branislava Tošića, koji je svom prijatelju i kumu Negovanu Mijatoviću pružio nesebičnu stručnu i moralnu podršku. Poznato je da je Tošić, nakon dugogodišnjeg boravka u Nemačkoj, Beograđanima ponudio proizvode do tada nepoznate na našem tržištu – prve kroasane, puter kifle, žužu, punjena i koktel peciva… „Svi naši pekarski majstori, koju su od početka sa nama – njegovi su učenici. Tako smo i mi, zahvaljujući našem velikom prijatelju i savetniku, razvijali i bogatili ponudu raznovrsnih pekarskih i poslastičarskih proizvoda vrhunskog kvaliteta”, kaže u razgovoru za naš magazin gospodin Mijatović i dodaje da su proverena receptura i kvalitetni materijali okupili najbolje majstore zanata, stvarajući ovoj pekari ugled i imidž respektabilne zanatske radnje.

Vizija modernog pekarstva
„Krenuli smo od 70 m2, da bismo polako širi kapacitet i sada poslujemo na oko 1200 m2. Tokom svih ovih godina, naša pekara se prilagođavala brzim promenama na tržištu, tehnološki modernizovala i menjala u skladu s trendovima i željama potrošača. Međutim, ono najvažnije je zadržala: tradicionalni pristup u pripremi proizvoda od najboljih sastojaka proverenih domaćih i stranih dobavljača”, naglašava naš sagovornik. „Garant kvaliteta naših proizvoda su svakako i mašine vrhunskih proizvođača, koje podržavaju nivo zanatskog pekarstva koji želimo, dok su za implementaciju tehnoloških postupaka zaduženi visokoobrazovani i iskusni pekari i poslastičari, koji sarađuju sa partnerima iz Italije, Nemačke i Austrije.” Još jedan podatak ovu pekaru čini drugačijom od drugih: veći deo zaposlenih ovde je od samog početka. „Glavni majstor Goran Vićentijević, došao je kod nas iz Valjeva, sa 16 godina, izučio zanat kod maga pekarstva – Branislava Tošića i ostao nam veran do danas.” Sličnih primera ima mnogo.

Asortiman
„Počeli smo od hleba i pekarskih proizvoda, da bismo se razvili u zanatsku pekaru-poslastičarnicu sa velikim izborom slanih i slatkih proizvoda. Dodajem tome i kore i somune, koje pravimo i za velikoprodaju”, ističe Mijatović. Ova pekara u svom asortimanu ima preko 30 vrsta hlebova – od klasičnih belih, preko integralnih, raženih, ječmenih, heljdinih, do onih bez kvasca i sa dodatkom žitarica. Izrađeni su po originalnim recepturama, što isključuje gotove smese, bez aditiva su i veštačkih boja a peku se u vrhunskoj nemačkoj peći – direktno na ploči.
„Ponosni smo na saradnju sa jednim od najboljih austrijskih mlinova – Haberfellner iz Velsa, koja traje već dve decenije i čije je raženo brašno visokog kvaliteta za nas nezamenljivo.” Tu je, dalje, veliki izbor peciva raznih punjenja, kao i kolača, svečanih torti
i zanatskog sladoleda, pripremljenog po italijanskoj recepturi.

Vitrina koja leti služi za sladoled, zimi je idealna za salate, pa je tako asortiman odnedavno obogaćen i ovim proizvodom. Trenutno je u ponudi desetak vrsta salata, na koje su mušterije odlično reagovale, što potvrđuje i broj porudžbina. Naučili su, kažu nam, da je samo najbolje dovoljno dobro za njihove potrošače, i mi smo se uverili da ovo nije marketinška fraza nego prava ocena kvaliteta bogatog asortimana ove uzorne pekare.

Atrakcija – okrugli kroasani
Posebno zanimljiv proizvod za čije je pokretanje zaslužan rođak Marijan Stojić, takođe pekar po struci, jeste okrugli kroasan, napravljen od najkvalitetnijih sastojaka koji se mogu naći na tržištu. „Počeli smo stidljivo, sa dnevnim prometom od desetak komada, da bi nakon promocije koju je na Instagramu i Tik Toku osmislio moj sin Nikola Mijatović, preko noći taj broj bio udesetostručen. Naš glavni majstor Goran Vićentijević, odgovoran za proizvodnju i tehnologiju svih pekarskih proizvoda, zadužen je i za proizvodnju okruglih kroasana.” Zasluga za proizvodnju i kvalitet ovog proizvoda pored Gorana pripada i njegovim kolegama Mariji Andonović, Anđeli Đorđević i Jovanu Dodiću. Za izbor ukusa tj. kombinaciju filova i konačni izgled kroasana odgovorni su sin Nemanja Mijatović, supruga Lepa Lukić, sestra Nada Mijatović i Dragana Vićentijević. Za dizajn ambalaže i komunikaciju sa javnošću i mušterijama zadužena je ćerka Nevena Mijatović. Zanimljiva je bila razmena koju je Nikola Mijatović nedavno izveo sa jednom ljubljanskom poslastičarnicom, gde je ovaj proizvod visoko ocenjen. Za kraj priče o okruglom kroasanu ostavili su naši sagovornici scenu iz radnje: „Jedna od naših prodavačica zatražila je pre neki dan da joj u proizvodnji odvoje dva kroasana sa punjenjem od čokolade. Iako je znala da nema slobodnih komada, tj. da je sve već naručeno, ona je uporno insistirala na svojoj molbi. Ispostaviće se da mušterija, majka od 92 godine, kupuje kroasane sinu koji puni 74 godine – kao poklon za rođendan!”

Posebna ponuda – somuni i krofne
Somuni pekare Mijatović mogu se naći u mnogim restoranima i fast fud radnjama, a izdvaja ih to što su brzo smrznuti i završna obrada se obavlja u kuhinji objekta gde se poslužuju. „Zašto je to važno? Na prvom mestu zbog svežine, a onda i zbog uštede. Svi koji se bave ovim poslom znaju da je nemoguće raditi trebovanja tako precizno da nema škarta. Zato je naš somun konkurentan, pa imamo upite i iz inostranstva, ali nam tek predstoji proširivanje kapaciteta, da bismo na te zahteve mogli kvalitetno da odgovorimo”, objašnjava Mijatović.

On podseća na još jedan proizvod koji je, posebno tokom pandemije, doživeo pravi bum, a to su krofne. „Naše krofne pravljene su po originalnoj recepturi i imaju vrlo konkurentnu cenu. Paket od deset komada trenutno košta 400,00 dinara, a dnevni promet ide i do par hiljada komada. Za ukus krofne koji je ovoliko tražen zaslužna su i punjenja – džem od kajsija poznatog italijanskog brenda, koji koristimo već 15 godina, kao i krem od lešnika jedne grčke firme. Probali smo da ih zamenimo punjenjima domaćih proizvođača, ali to jednostavno ne bude ista krofna, i više ne eksperimentišemo.”

Partneri i saradnici – kao prijatelji
Naš sagovornik kao posebno važnu ističe saradnju sa nemačkim kolegom, pekarom i tehnologom Volfgangom Nicom, po čijoj recepturi su rađeni brojni proizvodi pekare Mijatović, među kojima i hleb koji nosi njegovo ime i krasi ga inicijal W (na slici). „Veliki je profesionalni oslonac imati ovakvog saradnika, koga možete pozvati za savet i zatražiti pomoć u svakom trenutku”, ističe Mijatović. Pomenuta saradnja traje od 2011. godine, dok je partner u proizvodnji BIN kora, grčka kompanija J. Lappas Ltd., na čelu sa Janisom i Atinom Lapas, prisutan u analima ove pekare gotovo od samog početka – punih 27 godina. Dovoljno da se, pored kvalitetne saradnje razvije i lepo prijateljstvo. „Sve što bih otkrio u proizvodnji kora, prenosio sam njima i obrnuto. Tako se pomažemo kao prava porodica”, kaže nam naš sagovornik. Čuvene BIN kore mogu se naći u većim prodajnim lancima (Gomex, PerSu), a izvoze ih i u region. Još jedan kuriozitet vezan je za skraćenicu BIN: nastala je od početnih slova imena Branislav (Tošić) i Negovan (Mijatović) i ilustruje poštovanje i poverenje koje su dva prijatelja gajila jedan prema drugom.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 49, februar/mart 2024.
Foto: Pekara Mijatović

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo