Timsko zlato iz Riminija 2025.

Milan Luković i Matea Taubner

Milan Luković, executive pastry chef Sava Centra i Matea Taubner, studentkinja master studija na Visokoj hotelijerskoj školi u Beogradu bili su deo tima KFS (Kulinarska federacija Srbije) na prestižnom takmičenju Global Chefs Challenge Semi-Finals & Grand Prix, koje je održano od 16. do 18. februara 2025. u Riminiju i naši su majstori zanata, koje sa zadovoljstvom predstavljamo.

Zlatna medalja u kategoriji Global Chefs Challenge najveći je uspeh našeg tima u Riminiju, ali i najveći uspeh jednog našeg poslastičara na međunarodnim takmičenjima. Ova pobeda obezbedila je tandemu Luković-Taubner plasman u finale Global Chefs Challenge-a 2026. u Velsu, gde idu kao predstavnici Južne Evrope. Srpski pastri tim osvojio je i drugo mesto u ukupnom plasmanu u Global Pastry Chef Challenge za Evropu.

Milan Luković – pastri šef i tata sportskog duha
Iz razgovora sa Milanom saznajemo da je sa nepunih 18 godina, direktno iz školske klupe, posle završene Srednje ugostiteljsko-turističke škole u Beogradu, počeo da radi u keteringu Air Serbia, gde je ostao 14 godina, do 2019. Slede epizode u firmama Home made i Stamevski, da bi 2023. bio postavljen za šefa pekare i poslastičarnice Delta kongresnog centra, poznatijeg kao Sava centar.
Ljubav prema gastronomiji začela se od malih nogu, jer je majka, kuvarica po struci, uvek u kući spremala kolače, da bi se ta ljubav u srednjoj školi profilisala kao profesionalni put.

Idemo u Rimini i pitamo Milana kako je osmišljavan dezert koji je Srbiji doneo najveće poslastičarsko zlato do sad na međunarodnim takmičenjima: „Želeo sam da tradicionalne srpske ukuse koji su prepoznatljivo sa našeg terena oplemenim modernim tehnikama. Osnova je bila moja, a onda smo Matea i ja zajedno pravili balans svih sastojaka koje smo odabrali i uz njene ideje i mladalački elan, kreirali tu našu kompoziciju koja nam je donela zlato. Kompoziciju su činili mus od crne čokolade, naša tradicionalna višnja u formi želea, orah za jednu fantastičnu koricu, a tu je bila i đanduja, u čast domaćina, jer to jeste klasičan ukus Italije. Torta je završena velvet kremom, dekoracija je ručno rađena a temperiranje čokolade na licu mesta bila je jedna od veština koja se visoko bodovala, dok su zlatni listići nagovestili – zlato!”

Pripreme za takmičenje u Milanovoj kuhinji u Sava Centru bile su moguće uz blagoslov menadžmenta kuće, na čelu sa direktorkom Kristinom Milinčić, kojima Milanov tim duguje zahvalnost. Sava Centar će Milana i Mateu na ovaj način podržati i u pripremama za naredno takmičenje, odnosno finale u Velsu. „Budući da su za pripremu ovakvog takmičenja uvek od velike pomoći saveti kolega, koristim priliku da se zahvalim i šefovima Željku Todiću i Zdravku Gavriloviću, kao i Zoranu Miškoviću, predsedniku KFS-a, koji dele sa mnom zasluge za ovaj naš veliki uspeh u Riminiju”, ističe Milan.

Ono što ih dalje očekuje na tom velikom finalu u Velsu su zadate teme kada je u pitanju restoranski dezert i torta, a biće u prilici da se iskažu i u kreiranju čokoladne skulpture, što je novi izazov za ovaj tim. Za kraj razgovora pitamo Milana šta bi mladim kolegama poručio majstor profesionalnog iskustva kakvo je njegovo: „Na prvom mestu da ne žure. Da strpljivo uče i usavršavaju svoje veštine, jer će za sve nagrade i medalje doći njihovih pet minuta. Ja sam ’pod stare dane’ odlučio da se takmičim i prvu medalju, srebrnu, osvojio sam nedavno u Azerbejdžanu. Motiv mi je bio da mojim troma mališanima u kući, koji se bave sportom pokažem kako i tata ima sportski duh i želju da pokaže šta ume. Znači, budite strpljivi i vredni, ali iznad svega proverite da li imate ljubavi za ovaj poziv, jer bez toga ćete teško moći da prihvatite odricanja koja donosi”, zaključuje Milan.

Matea Taubner – mlada a već iskusna pastri majstorica i takmičarka
Matea Taubner, iako još uvek student, već ima zavidno takmičarsko iskustvo i izdvaja samo neka od brojnih takmičenja – u Kini, Madridu, Solunu… Kaže nam da je edukacija ono što je u profesiji koju je odabrala najviše privlači. Još u srednjoj ugostiteljskoj školi opredelila se za poslastičarstvo, a ljubav prema kuhinji i hrani nosi iz roditeljskog doma, gde je toplina porodičnih rituala podrazumevala i okupljanja uz mamine nedeljne ručkove, a iznad svega ljubav koja ih je sve spajala. Tako je gastronomija postala njena ljubav, a poslastičarstvo se izdvojilo kao oblast koju usavršava. „To dvoje se ne može razdvojiti jer se u modernom kulinarstvu primenjuju recepti koji pripadaju poslastičarstvu i obrnuto. Saradnja je prirodna i neminovna. Zato ja želim da steknem što više znanja iz oba i kada dođe vreme budem u mogućnosti da ih prenesem mlađim kolegama”, kaže nam Matea i dodaje da su i takmičenja važan poligon za sticanje znanja. „Iskustvo iz Riminija je posebno, jer je u to zlato uložen veliki pripremni rad i posvećenost, na prvom mestu mog šefa Milana Lukovića, ali i drugih iz Kulinarske federacije Srbije, koji su prvo izglasali da nas dvoje budemo predstavnici za našu kategoriju, a neki od njih i na samom takmičenju doprineli da se sve odvija kako treba, na prvom mestu selektor našeg nacionalnog tima, pastri šef Željko Todić.”

Matea nam dalje priča da su šef Milan i ona imali sreće da se vrlo brzo uigraju i da su im se energije poklopile. „Pripremama smo posvetili mnogo svog slobodnog vremena u Milanovoj kuhinji u Sava Centru, gde smo proveli dane i sate kreirajući našu tortu i restoranski kolač. Pored veštine i kvaliteta samog proizvoda, mislim da je glavnu ulogu na samom takmičenju odigrala naša velika želja da uspemo. Ostavili smo srce i dušu na tim tanjirima, što su videli i potvrdili i ljudi iz žirija i kolege. Predstavljati svoju zemlju je velika čast i prilika da se pokaže koliko lepote mi možemo da ponudimo, ali i koliko nam je gastronomija na visokom nivou, a naši majstori stoje rame uz rame sa svetskim imenima,” zaključuje Matea.

Slobodna tema
„Za našu kategoriju u Riminiju tema je bila slobodna, a jedini uslov bio je vezan za korišćenje čokolade priznatog svetskog proizvođača u dve varijante: 53% i 80% kakaoa. Torta je imala ograničenje u gramaži: od 800 g do jednog kilograma. Ostalo je bila naša kreacija i pokazalo se da je izbor višnja-orah-đanduja bio pun pogodak”, zaključuje Matea i dodaje da pripreme za takmičenje u Velsu, gde će tema biti zadata, već počinju i uzbuđenje polako raste.

Od zlata na papiru do zlata oko vrata
„U toku priprema praksa nam je bila da sastavimo plan rada, kako bismo imali precizan hodogram svih faza – praktično simulaciju rada u boksu na takmičenju. Kada smo radili plan za tortu ređali smo stavke i stigli do broja 16, čime smo zaokružili sve, zaključno sa serviranjem. Ja sam zatim dodala 17. zlato. Na torti jesu postojali zlatni listići za završno ukrašavanje, ali se ispostavilo da je ovo moje zlato značilo nešto drugo, a šef je tu moju intuiciju ispravno ‘pročitao’”, uz osmeh nam otkriva Matea.

KFS tim u Riminiju
„Važno je sa kojim ljudima se kreće u neki posao”, kaže nam Matea, „a ja sam imala sreću da se za Rimini oformi jedan sjajan tim, koji se međusobno bodrio i podržavao tokom čitavog takmičenja.” Na takmičenju u Riminiju Srbija je imala timove u sve četiri kategorije, što govori o ozbiljnosti sa kojom je KFS pristupio predstavljanju naše zemlje, posebno ako se ima u vidu da mnogo veće zemlje od naše nisu imale toliko predstavnika. Tri bronzane i jedna zlatna medalja opravdali su poverenje i trud koji je naša federacija uložila u svoje članove.

Tim je činilo 11 članova: troje sudija – Nikola Vuksanović, Goran Radivojević i Zoran Mišković, menadžer Velibor Ivanović i sedam takmičara u tri kategorije: Global Pastry Chefs Challenge – Milan Luković, šef i Matea Taubner, pomoćnik; Global vegan chef challenge – Milana Čugalj, šef i Mihajlo Malbaša, pomoćnik; Global Chefs Challenge – Branislav Kockarević, šef i Đura Tintor, pomoćnik i Global Young Chef Challenge – Strahinja Josimov.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 56, april/maj 2025.
Foto: KFS

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo