gospodja mirkov poslasticarnica

Gospoda Mirkov

Radionica za kolače, Oktobra 51, Zemun

Pre nego što je otvorila svoju radionicu za kolače Gospođa Mirkov, Nina Babić je gradila svoju karijeru u marketingu i medijima u Njujorku i Beogradu. Organizovala je Belgrade Design Week, Mixer Festival, pisala za gastronomske magazine, radila u agenciji Leo Burnett i imala svoju konsultantsku agenciju za brending i dizajn.

gospodja mirkov kolaci

Kao pasionirana kuvarica, tokom svog boravka u Njujorku, išla je na časove kod jednog poznatog francuskog poslastičara koji ju je, kako kaže, naučio osnovama onoga što sada radi. Međutim, tada još nije ni slutila da će se baviti poslastičarstvom. Petnaest godina kasnije, 2015, koristeći svoje znanje iz marketinga, Nina najpre osmišljava ime, a potom i vrstu kolača koje će praviti u svom malom i odabranom timu. „Izabrala sam da pravim kolače koja ja volim i kojih u Beogradu nema. To su klasični francuski kolači. Najpre sam počela sa tartovima, a potom sa šušu kolačima koji su sada i naš zaštitni znak. Oni se prave od dva puta kuvanog testa koje prilikom pečenja naraste u kvrgave, hrskave loptice, punjene različitim kremovima i ukrašene džemovima, čokoladom i drugim kremovima.“ U stalnom asortimanu postoji više od 15 vrsta kolača, među kojima je i „parisbrest”, izmišljen 1903. godine u vreme održavanja biciklističke trke po kojoj je i dobio ime. To je kolač okruglog oblika, nalik točku sa jakim kremom od lešnika.

gospođa mirkov voćni kolač

U ovoj romantičnoj poslastičarnici sezonski menjaju asortiman, a svake nedelje svojim mušterijama ponude neki novi kolač ili novu varijaciju već postojećeg. Svojim proizvodima snabdevaju korporativne proslave, svadbe i druge vrste keteringa. Ono sa čim je Nina počela i što ih izdvaja je organizovanje radionica sa različitim temama, kao što su pravljenje tartova, puslica i dr. Održavaju se od 2015. godine, svake nedelje. Na njih dolaze domaćice, deca ali i profesionalci koji su želeli da nauče kako se prave tartovi i klasični francuski kolači da bi ih kasnije uvrstili u svoj asortiman. Nina Babić je svojoj radionici za izradu kolača Gospođa Mirkov dala ime po svojoj baki i majci, uz koje je zavolela ono čime se danas, na kraju i bavi. Radionice su zato i osmišljene kao mesto druženja, učenja i deljenja veština, a poslastičarnica da svi ljubitelji francuskih tradicionalnih kolača mogu da uživaju u ovim specifičnim bogatim ukusima.

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 17, avgust/septembar 2018

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo