Intervju sa Remijem Deletom, glavnim šefom Chocolate Academy Center Belgrade, Barry Callebaut Group

Otvaranjem 25. u svetu Barry Callebaut „čokoladne akademije” – regionalnog centra za edukaciju i usavršavanje u oblasti poslastičarstva i čokoladnih inovacija – poslastičarska scena Beograda i Srbije dobila je mogućnost da brže i kvalitetnije prati svetske trendove. O programima i edukatorima danas razgovaramo sa glavnim šefom Chocolate Academy Center Belgrade, Remijem Deletom.

P&P : Od kada ste na čelu stručnog tima Chocolate Academy Center Belgrade?
Pridružio sam se grupi Barry Callebaut 2020. godine u Chocolate Academy Athens gde me je obučavao čuveni Filip Marand. Zatim sam, 2021. godine, došao u Beograd, na Akademiju čokolade, kada je akademija bila u poslednjoj fazi rada. Imao sam priliku da
budem deo finalnog projekta i da ga implementiram.

P&P : Kako su profilisani kursevi Chocolate Academy Center Belgrade?
Da li se razlikuju u odnosu na nivo znanja polaznika?Imamo različite tipove i nivoe kurseva u trajanju od dva do tri dana u zavisnosti od nivoa težine i kompleksnosti. Na primer, možete naučiti šta je čokolada i kako se sa njom radi i za to su dovoljna dva dana, a organizujemo i trodnevne kurseve koji su zahtevniji. Jedan takav planiran je za septembar ove godine, kada će Frank Hasnut predstaviti tajne izrade najfinijih kolača.

P&P : Da li se rade i specijalizovani kursevi, za posebne klijente/ ciljne grupe?
Naravno, imamo specijalizovane kurseve koje organizujemo za naše kupce/distributere i oni su isključivo orijentisani na profesionalce. Najčešće se odnose na određene teme, kao što su npr. Uskrs, Božić ili veganski dezerti, ali mogu biti i o poslednjim inovacijama, trendovima ili alatima iz sveta poslastičarstva.

P&P :Kako ste vi učestvovali kreiranju kurseva?
Naši kursevi su razvijeni na generički način za sve akademije, a naknadno svaka akademija prilagođava recepte i pristup prema svom regionu i potrebama klijenata. Kod nas u CA Belgrade ćete tako pronaći lokalne ukuse, kao što su orasi, šljive, pa čak i rakija.

P&P : Ko su predavači i da li organizujete gostovanja vaših kolega šefova iz inostranstva?
Ove godine imali smo zadovoljstvo da poželimo dobrodošlicu Filipu Marandu (Technical Activity & Chocolate Academy EEMEA) na kursu Chocolate 2.0, dok je naš šef Željko Todić (Chocolate Academy Belgrade Chef) podelio svoje znanje sa polaznicima našeg najtraženijeg kursa o tehnikama rada s čokoladom, Chocolate Discovery. Prestižna šefica Marike Van Beurden predstaviće u maju ove godine svoj kurs o veštini izrade veganskog peciva i kolača, kao i o najnovijim veganskim trendovima. Takođe u maju, imaću lično zadovoljstvo da vam poželim dobrodošlicu na edukaciji Chocolate 2.0, koja predstavlja napredni nivo u radu s čokoladom i izradi čokoladnih delicija. Posebnu čast da nam u goste sa svojom edukacijom izrade najfinijih kolača, dođe čuveni Frank Hasnut imaćemo u septembru. Prestižnog kanadskog čokolatijera Kristofa Morela smo već imali zadovoljstvo da ugostimo sa edukacijom na temu konditorskih proizvoda, a ove godine će se vratiti da podeli svoje znanje sa polaznicima na kursu rezbarenja čokolade (Chocolate Carving). U planu su u narednom periodu i radionice za izradu specijaliteta od listatog testa (viennoiserie), a najverovatnije i sladoleda, za koje ćemo takođe imate vrhunske svetske predavače.

P&P : Imate li, kao edukator, neku poruku za mlade šefove i one koji to žele da postanu?
Rekao bih da imamo veoma lepu profesiju koja stvara između ostalog trenutke druženja, emocija, sreće, kao i da je za ovo jedini uslov koji morate ispunjavati vaša kreativnost i stalna želja za usavršavanjem i učenjem novih stvari (tehnika, ukusi, alati…).

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 44, april/maj 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Pekara VIKA

porodicna tradicija i kvalitet U tri svoja maloprodajna objekta u naseljima Braće Jerković i Medaković u Beogradu, Vika...

Pročitaj

Rajko Petrović

majstor pekarskog zanata na radu u restoranu Restoran „Legat 1903” poneo je i ove godine laskavu preporuku Michelin...

Pročitaj

Inovacije su ključ

u opremi, znanju, ličnom pečatu Vlastimir Ristić, vlasnik regionalnog distributera poslastičarske opreme i sirovina IceCom, za Pekar&Poslastičar kaže...

Pročitaj