Kolibri Eismanufaktur

Kolibri Eismanufaktur – simfonija sladolednih ukusa

Ovaj strukturom lagani zanatski sladoled uveseljava ljubitelje ledene poslastice u Austriji, Švajcarskoj i od pre godinu dana – u Srbiji. Malena, šarena ptica otkriva nam bogati svet ukusa u njenoj „bašti” u Dositejevoj ulici u Beogradu, kao i na Zlatiboru. Brend Kolibri Eismanufaktur osmišljen je pre 32 godine u sladoledžinici u malom austrijskom gradu Volfurt, a od pre osam godina tajne njegove recepture preuzela je Katarina Ranković i razvila prodajni lanac od osam lokala u Austriji i Švajcarskoj. Njena sestra Bojana Miladinović odlučila se na hrabar korak: pre godinu dana, za biznis nesigurno vreme pandemije, dovela je Kolibri Eismanufaktur u Beograd. Kremzeleni tonovi prijatnog ambijenta koji asocira na rajski kolibri svet, nudi ledeno-slatki trenutak i odmor od gradske vreve.

Ukusi, sirovine, tehnologija
Moderne vitrine svih Kolibri lokala, pored novih, sadrže i stare, godinama gajene ukuse, koje prepoznaju i Austrijanci, gosti našeg grada. To je, priča nam Bojana, najveća potvrda da su uz korišćenje sirovina koje su dostupne na našem tržištu postigli zahtevan Kolibri standard. Prave svoju bazu, voće za sorbe sladolede stiže od naših uzgajivača, uglavnom sa Zlatibora, kao i mleko i mlečni proizvodi. Zanimljiv je npr. sladoled od posebne sorte višnje iz Feketića. Što se tiče čokoladnih ukusa, imaju precizan zahtev iz centrale u Austriji da se koristi samo određena vrsta kakaoa, a tu je i vrhunska Barry Callebaut čokolada.

Kolibri Eismanufaktur

Kolibri sladoled, pored papirnih čašica, služi se u posebnim, tankim i hrskavim kornetima, spravljenim od spelte i sa aromom cimeta – takođe izvorna receptura. U taj cvet-kornet može da se smesti prava rapsodija ukusa. Pored standardnih čokolade, vanile, straćatele, plazme, tu su i sezonske voćne varijacije: malina, jagoda, mango, bundeva, kajsija-marcipan, limeta-menta, bosiljak, lubenica-nana, dinja-đumbir, višnja-jogurt, ruzmarin-pinjole, zatim banana, slani pistaći i karamela, kao i malaga, maskarpone, pečeni lešnik, snikers, ili spona sa postojbinom – Mocart kugle… Tu je i jedna pobednica – „grofica alpa“ (rikota sir, limeta, menta i domaći sos od jagode), koja je proglašena najboljim austrijskim sladoledom na Gelato Festival World Mastersu u Bolonji i bila predstavnik Austrije na svetskom takmičenju prošle jeseni u istom gradu.

Za tu priliku „grofica alpa“ je modifikovana i nazvana „insieme“ (ital. zajedno), sladoled koji je simbolizovao globalno povezivanje u vreme pandemije, i stoga sadržao sastojke iz svih krajeva sveta: rikota sir, tonka pasulj, vanilu sa Madagaskara, sos od mandarine i pekan orah. I proglašen je 9. sladoledom sveta. U beogradskoj vitrini nazvali su ga „zimski san“ i služen je tokom zime. Još jedan Kolibri sladoled ovenčan je nagradom: 2017, na evropskom takmičenju u Nemačkoj prvo mesto osvojila je „kraljica leta“ – sladoled od jogurta, limete, mente i sosa od kupina. U ponudi uvek postoji i sladoled bez šećera na bazi stevije kao i veganske varijacije, a specifično za Kolibri je to što se može naručiti i sladoled torta. Osvrnuli smo se u razgovoru i na proizvodni proces. Bojana je imala potrebu da istakne kako je vrlo zadovoljna korišćenjem Age master mašine (Carpigiani) za odlaganje mlečne i voćne baze nakon pasterizovanja, kao vrlo važne faze koja doprinosi kako kvalitetu, tako i boljem ukusu sladoleda.

Kolibri Eismanufaktur

Za kvalitet se daleko čuje, što je i nas iz redakcije P&P dovelo do ove lepe sladoled-radnje na Dorćolu. Kada tome dodamo potrebu da se bude društveno odgovoran, što Kolibri potvrđuje učešćem u mnogim humanitarnim akcijama, sa zadovoljstvom delimo naše utiske i radujemo se novim Kolibri ukusima.

Konkurencija
„Što više to bolje”, kaže nam Bojana. „U Italiji je, recimo, česta praksa sladoled distrikta: više brendova otvara lokale u nizu, jedan pored drugog i tako stvara igru bogate ponude, neodoljivu za svakog sladoledoljupca. Takav kutak sladoleda postoji i u Beogradu, u Njegoševoj ulici, što znači da su i naši proizvođači shvatili kako konkurencija može biti vrlo korisna i poželjna.” Pored Kolibri lokala, ovaj sladoled služe i u Monumentu, Klubu književnika, Kalemegdanskoj terasi i veganskom restoranu Vegangelovi na Dorćolu, kao u i drugim restoranima i kafićima u Beogradu i na Zlatiboru.

Kolibri brend u lancu Spar marketa: „Sladoled za dušu”
Kako zanatski sladoled može da dospe do trgovinskih lanaca posebna je tema, kojoj Kolibri prilaže svoj primer. U Sparovim marketima u Volfurtu već par godina se može naći prepoznatljivo pakovanje sa logom malene ptice na čašici, a u pripremi je i veći projekat koji podrazumeva distribuciju ovog sladoleda u celom Spar lancu. Naziv ove posebne linije Kolibri sladoleda inspirisan je humanitarnom dimenzijom cele akcije: procenat od prodaje ide u fond za decu sa posebnim potrebama. Od Bojane saznajemo da je i ovde u pitanju jedna pobeda i to na Sparovom konkursu za nove ideje. Odnevši prvo mesto, Kolibri Eismanufaktur otvorio je sebi put do velikog broja novih kupaca širom Austrije i Evrope, koji će, pored uživanja u sladoledu, na posebno dizajniranim pakovanjima naše dizajnerke Andree Obradović iz agencije Rocket Flow, čitati i „poruke za dušu”.

Kolibri Eismanufaktur

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 40, avgust/septembar 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo