pekara kuvani djevrek beograd

Kuvani đevrek

Bulevar kralja Aleksandra 198, Beograd

Uprkos svim teškim vremenima koja smo preživeli i sa kojima se suočavamo, postoje porodice koje su uspele da održe i razviju porodično nasleđene zanate. Jedna od njih je zanatska pekarska radnja u Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu.
Pekara Kuvani đevrek u vlasništvu je porodice Filipović od 1959. godine. Da budemo još precizniji, 11. aprila 2019. proslavljaju 60 godina istrajnosti, upornosti i uspeha. Dragiša Filipović i njegova supruga Vesna danas su ponosni naslednici ove pekare. Postoje podaci da je na današnjoj adresi postojala pekara još pre Drugog svetskog rata. Tačnije, od kad je zgrada sagrađena oko 1924. Aleksandar Filipović otkupljuje radnju godine i otvara novo poglavlje u svojoj preduzetničkoj karijeri. Završio je školu za majstora orijentalnoposlastičarskog zanata, kojim se pre pekarstva uspešno bavio kao bombondžija. Imao je konditorsku radnju Dunavka, na Dorćolu.

pekara kuvani djevrek sertifikat

Svoju Pekaru Filipović vodio je sve do 1985. godine. Otišao je u penziju, jer je vođenje posla mogao mirno da ostavi svom mlađem sinu Dragiši, koji je odlučio se da svoju inženjersku diplomu zameni za porodičnu tradiciju. Uz pomoć svoje supruge Vesne Filipović, oni danas slave 60 godina zajedničkog uspeha. Na moje pitanje o tome da li će neko od njihove dece naslediti posao, Vesna kaže: Kao i svaka dobra supruga, pratim Dragišu u vođenju radnje već pune 33 godine. Ćerke trenutno ne učestvuju, ali će možda jednoga dana i one zameniti svoje diplome za porodični posao. Nikad se ne zna.

Kuvani đevrek je bio deo asortimana od samog početka, pored hlebova, bureka, krofni, mekika, kifli… Sve se to i danas mesi u ovoj pekari po starim receptima, kao i dopunjena ponuda sa domaćim slanim i slatkim pitama, slavskim kolačima, vanilicama, štrudlama, projama, pogačicama sa čvarcima, gibanicama, kuvanim kiflama i integralnim kuvanim đevrekom. Danas, međutim, sam kuvani đevrek se izdvojio kao nešto po čemu je pekara postala čuvena, pa su zbog toga sadašnji vlasnici promenili naziv iz Pekara Filipović” u pekara „Kuvani đevrek”. Od 2006. godine proizvod i ime „Kuvani đevrek’’ je zaštićeno žigom. O tome koliko su se vremena promenila, Vesna ističe:Nekada je promet bio daleko bolji. Današnje generacije kao da nisu ljubitelji „običnih’’ pekarskih proizvoda, te su nam najvernije mušterije i dalje stariji Beograđani. Kako kažu pojedini, bez kuvanog đevreka prosto im šetnja Bulevarom nije kompletna! Ali pošto se u životu sve okreće, iskreno verujem da će doći momenat kada će i mlađi ponovo otkriti lepotu jedinog pravog kuvanog đevreka.

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 20, februar/mart 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo