La Boulangerie, Beograd

Ukusi Francuske i Mediterana

Ušuškana u pasaž novog kompleksa podignutog na nekadašnjem mestu američke ambasade u Beogradu, u Kneza Miloša 50, nalazi se jedna (ne)obična pekara sa konceptom koji je nešto drugačiji od onog na šta smo navikli. Moram priznati da sam jedva pronašla uski prolaz u pasaž jednog dela novog objekta u kome se nalazi, a istovremeno sam se odmah veoma iznenadila što je unutar lokala i napolju, jednog od vrelog popodneva, sve bilo skoro puno ljudi. Već pri samom ulasku, bilo mi je jasno i zašto. Ambijent odiše kombinacijom francuske pekare i male specijalizovane radnje sa ponudom raznih, lepo upakovanih grickalica, džemova i pića. U centralnom delu nalazi se nekoliko vrsta hlebova, a u vitrinama francusko pecivo, najviše praznih, slanih i slatkih kroasana, punjenih kao sendviči, sendviči sa rustičnim hlebovima, zatim tartovi od sezonskog voća, makaronsi raznih boja, kafe, ceđeni sokovi…..Ispred pulta na policama i u pletenim kutijama upakovani domaći krekeri, razni keksići, džemovi i velika ponuda vina. Crno-bele pločice na podu, rustični mali okrugli stolovi i klasične drvene stolice sa okruglim zaleđem, starinski tanjiri sa cvetnim šarama – sve liči kao da ste usred Pariza.

Još jedno iznenađenje je pekar koji mesi iza staklenog prozora u objektu, tako da možete videti kompletan proces pripreme proizvoda La Boulangerie pekare, tu na licu mesta. Vlasnici ove pekare su Jelena Jančić Herz i njen suprug Ream Herz. Asortiman je postavio gospodin Herz, koji je svojim umećem i iskustvom uneo specifičan ukus hlebova i peciva. A već na prvi pogled vidi se da su hlebovi i kroasani umešeni rukama veštog i umešnog pekara. Jelena Jančić Herz je Beograđanka, po struci pravnica, a njen suprug Ream Herz kuvar – šef, rođen je u Izraelu. Ovo im je prvi zajednički projekat na koji su veoma ponosni i za koji veruju da može da postigne veliki uspeh. Gospodin Herz je završio kuvarsku skolu Ferrandi u Parizu. Tamo je i radio posle završetka školovanja, a nokon toga u Pragu, pa u Sloveniji i, na kraju, stigao je u Beograd da radi kao konsultant za restorane koji su se tada otvarali u kazinu hotela Jugoslavija. Ovde je ostao i sa svojim prijateljima otvorio restoran Smokvica. La Boulangerie su otvorili u aprilu 2021. godine. Nisu se posebno reklamirali, već su želeli da osvoje ljubitelje francuskog peciva kvalitetom svojih proizvoda i preporukom.

„Veoma smo zadovoljni dosadašnjim poslovanjem, jer nam sve ukazuje na to da postoji velika želja naših sugrađana za proizvodima visokog kvaliteta. Mislim da smo ljudima u Beogradu ponudili nešto novo”, kaže Jelena Jančić Herz i dodaje „Naš asortiman bazira se na francuskom pecivu i njihovom tradicionalnom načinu pripreme. Pre otvaranja doveli smo dva francuza koji su postavili recepture za sve naše proizvode i održali obuku našim zaposlenima. Nakon godinu dana smo pozvali jednog od njih da uradimo neke nove recepture. Jako nam je bitno da kvalitet uvek držimo na istom nivou.” Brašno uvoze iz Francuske i koriste ga za hlebove. Neke hlebove mese od kiselog testa, ali ne sve, jer, recimo baget prave po tradicionalnoj recepturi.

U ponudi imaju francuska peciva, kolače, a odskoro su ubacili i jela, tako da su sad i restoran, sa ponudom italijanskih pasti i rižota. Sve se priprema svakodnevno, sveže i isključivo se pravi u njihovoj proizvodnji koja se nalazi na istom mestu na kome je lokal. Osim ponude u kojoj se može uživati na licu mesta, imaju organizovanu i dostavu u vezi sa kojom sarađuju sa Wolt-om.

O reakcijama svojih sugrađana na ovako ekskluzivnu pekaru, odskoro proširenu sa restoranskim asortimanom, Jelena Herz ističe:
„Mislim da smo napravili pravu stvar i doveli nešto novo, što se pokazalo kao odlična stvar, jer Beograđani reaguju jako lepo i vraćaju se stalno, cene kvalitet koji dobiju kod nas i uživaju u lepom ambijentu.” Kada su u pitanju planovi, najpre će se proširiti, a zatim, kako kažu, žele da budu najbolja i pekara sa najkvalitetnijim proizvodima u regionu.

Piše: Irina Maksimović, magazin Pekar&Poslastičar broj 40, avgust/septembar 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo