Radionica Naša Mala Zavrzlama

Naša mala zavrzlama

Vasilije Vasiljević došao je u Beograd pre 20. godina sa željom da usavrši poslastičarsku praksu. Imao je čast da za to vreme upozna mnogo majstora, da radi i uči od naših najboljih starih poslastičara, kojih je kako on kaže: Nažalost, sve manje, pa tako današnje generacije zapravo i nemaju od koga više da uče tehnike stare škole poslastičarstva.

Cake Master naša mala zavrzlama

U Beogradu je ostao i pre četiri godine sa svojim drugom Milošem Stojanovićem došao na ideju da otvore radionicu u kojoj će nastaviti ono što je učio sve ove godine. Hteli smo da to bude koncept zasnovan na pravljenju poslastica po starim recepturama, sa domaćim kremovima, bez veštačkih sastojaka. Na tom principu smo započeli naš mali biznis i pri njemu ostali do danas. Kupci su odmah prepoznali kvalitet i posebne ukuse naših torti. Nismo se reklamirali, već su naši proizvodi bili naša jedina i najbolja reklama – kaže Vasilije.

Tokom ovih godina ispitivali su tržište, isprobavali recepte i, poštujući mišljenja svojih kupaca, došli do stalnog asortimana poslastica koje nude i koje su najviše tražene. U stalnoj ponudi imaju dvadesetak vrsta svadbenih i rođendanskih torti u raznim oblicima koje se stalno dopunjuju novim ukusima i slatki ketering sa desetak vrsta kolačića. Vasilije žali za tim što je zanatsko poslastičarstvo zamrlo, što postoji svega nekoliko starih poslastičarnica u kojima se mogu probati kolači po starim originalnim recepturama.

Razumljivo je što su došle neke nove generacije, ali je malo pravih majstora poslastičara. Današnje poslastičarstvo je takoreći više instant, jer je 90 odsto poslastica napravljeno sa gotovim kremovima, veštačkim pastama i prelivima. Recepti više nisu tajna kao nekada kada se to čuvalo kao porodično blago. Postoje na hiljade blogova i sajtova na kojima uz video-snimke svako može da nauči da pravi svoje omiljene poslastice – zaključuje Vasilije.

naša mala zavrzlama torte

Kada pravi svadbene torte, Vasilije se trudi da tokom razgovora sa mladencima izvuče neke veoma lične i njima bitne informacije. Tako nastaju torte sa temama kao što su mesto gde su zajedno putovali ili mesto na kome je „on zaprosio nju“. Zato su takve torte vrlo tražene. Kaže da je isto i sa onima koje prave za decu i dodaje: – Uvek se trudimo da svaka torta bude drugačija i da ima makar malo umetničkog šarma po kome je naša radionica postala poznata. Talenat za slikanje imao sam od malih nogu, pa sam vremenom svoju četkicu prebacio i na torte. Zbog toga su naše torte drugačije od onih koje redovno viđamo na proslavama. Većina se ručno oslikava, a poseban akcenat dajemo svadbenim, tako da one postaju prava umetnička dela. To su prepoznali ljudi van granica Srbije, pa smo često pozvani da učestvujemo raznim kolaboracijama, na kojima umetnici iz naše branše svojim slatkim delima obeležavaju razne događaje širom planete. Tako smo učestvovali na kolaboraciji povodom Dana borbe protiv side i Dana planete Zemlje, na kojima su naša dela bila i vrlo zapažena. U predstojećim mesecima očekuje nas još nekoliko događaja na kojima će nam biti čast da učestvujemo sa velikim svetski poznatim umetnicima ovog zanata.

Pre nekoliko meseci učestvovali su na velikom svetskom takmičenju koje je organizovao jedan od najpoznatijih brendova jestivih boja za torte Rainbow Dust Colours. U saradnji sa Cake Masters magazinom raspisali su konkurs za najšarenije torte Colorful Cakes Competition. Među 1200 fotografija torti, fotografija Naše Male Zavrzlame osvojila je drugo mesto. Vasilije sa ponosom ističe: – To je bila svadbena torta inspirisana Moneovim slikarstvom (Oscar Claude Monet, francuski slikar, impresionista) i cela je ručno oslikana uz dodatke sitnih 3D cvetova. Samim tim, fotografija torte e objavljena u majskom broju Cake Masters magazina za koji smo, na poziv urednice Rouzi Mazumdr (Rosie Mazumder), prošle godine objavili tutorijal o pravljenju svadbene torte na temu Venčanje u Toskani. Samim tim, Tuscan illusion cake bila je prva torta sa naših prostora koja je ikada objavljena u Cake Masters magazinu i mi smo, uz nevericu, bili prvi čiji je rad objavljen u ovom prestižnom magazinu. Tako je Naša Mala Zavrzlama ušla na velika vrata u krug svetski poznatih poslastičara i na to smo vrlo ponosni. Od tog trenutka počele su da se umnožavaju podele na društvenim mrežama od strane blogera širom sveta, ali i svih ljubitelja poslastica, te se sada dobro kotiraju na pretraživačima.

dekoracija torti

Naš moto je „različitost’’, želja da svetu pokažemo drugačiji način ukrašavanja torti. Stalno isprobavamo nove tehnike i trudimo se da kupcima sa naših prostora ponudimo najmodernija rešenja i dizajn za izradu njihovih torti. Takođe, trudimo se da ih razuverimo da treba da naručuju  „copy-paste” torte, na kojima obično na početku insistiraju. Svaka torta treba da bude unikatna, posebna i samo njihova.

Tek takvim pristupom i načinom prezentacije možemo da dođemo do našeg ličnog cilja, a to je da nam kupci, uz stoprocentno poverenje, prepuste da rešimo konačan dizajn njihovih torti –zaključuje Vasilije.

.

.

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 4, jun/jul 2016 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo