RED LADY

Krem:
360 g šećera
120 ml vode
3 cela jajeta
25 g želatina
100 ml vode
450 g crne čokolade
750 ml slatke pavlake
Pomešati šećer i vodu i staviti na tihu vatru da kuva do 118 stepeni. Jaja staviti u mikser da se mute. Želatin pomešati sa vodom i ostaviti da nabubri. Čokoladu otopiti na pari. U umućena jaja sipati šećer i pustiti još malo da se muti, pa u to dodati otopljenu čokoladu i umućenu slatku pavlaku; sve lepo sjediniti i na kraju dodati otopljeni želatin. Krem sipati u kalup i ostaviti da se stegne.

Genaz
600 g crne čokolade
400 ml slatke pavlake
150 g meda
Med staviti na tihu vatru da dobije boju karamele. U to sipati slatku pavlaku i ostaviti da prokuva. Preliti preko čokolade i lepo izmešati kako bi se čokolada istopila. Genaz sipti preko krema, tako da se kalup napuni do vrha.

Kora
150 g crne čokolade
100 g putera
150 g francuskog puter keksa
100 g paste od lešnika
Puter, čokoladu i pastu od lešnika staviti na paru da se otopi, pa sipati preko puter keksa, sve lepo izmešati i razvuži tanko na pleh. Koru ostaviti da se stegne pa austeherom vaditi koru za svaki kolač posebno.

Petar Žuljević
Pastri šef Petar Žuljević je istaknuti stručnjak u svetu poslastičarstva, sa izuzetnim iskustvom i strastvenom posvećenošću stvaranju umetničkih delikatesa od slatkiša. Njegova karijera u poslastičarstvu prožeta je kreativnošću, inovacijama i beskrajnom ljubavlju prema dezertima. Petar je započeo svoju karijeru kao pastri šef u renomiranim restoranima i poslastičarnicama Beograda, a nastavio je u svetskim i reginalnim hotelskim lancima. Nakon uspešnog rada u Crown Plazi i Hotelu Mama Shelter, pridružio se timu Mona Plaze kao pastri šef, a potom je prešao u Gorski Hotel, gde je proveo tri godine doprinoseći izvanrednom gastronomskom iskustvu gostiju. Danas, Petar Žuljević obavlja ulogu Claster Exsecutive Pastry Chefa u lancu hotela Delta Hospitality (Crown Plaza, Indigo, Radisson u Beogradu, te hotel Intercontinental u Ljubljani). Na ovoj poziciji Petar je odgovoran za kreiranje i razvoj poslastičarskih koncepata i menija za sve hotele u okviru lanca. Pored svog kulinarskog rada, Petar Žuljević je postao poznato TV lice sa Kitchen TV, gde vodi dve popularne emisije: „Sa slatkim na ti” i „Slatki atelje”.

magazin Pekar&Poslastičar broj 47, oktobar/novembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

RED LADY

Krem: 360 g šećera 120 ml vode 3 cela jajeta 25 g želatina 100 ml vode 450 g...

Pročitaj