Slatko – životni poziv i nepresušna inspiracija

Kristina Radosavljević se, uprkos svojoj mladosti, može pohvaliti zavidnim iskustvom, kao i zanatom koji je usavršavala u kuhinjama renomiranih restorana. Trenutno je na radu u Crnoj Gori, kao deo poslastičarskog tima Huma Kotor Bay Hotel&villas resorta. U razgovoru za naš magazin prisetila se svojih prvih gastro koraka i puta koji ju je doveo tu gde je sada.
Nakon završene srednje Ugostiteljsko turističke škole diplomirala je na Visokoj hotelijerskoj školi, na smeru Gastronomija. Tokom radnog iskustva u hotelu „Square nine”, a zatim i u poslastičarnici „Mandarina cake shop” zavolela je moderan stil i nastavila da se usavršava u tom pravcu. Ovo je šesta godina kako svoje umeće dokazuje na restoranskim desertima, u vidu fajn-dajninga.

Delikatne i manje poznate namirnice kao najdraži izbor
Na početku razgovora pitamo Kristinu postoji li nešto što izdvaja kao svoju specijalnost u izradi kolača i čemu se najradije vraća: „Najviše uživam u pripremi deserata od delikatnih namirnica koje se retko koriste na Balkanu. To mi pričinjava izazov i volim kada razmišljam o namirnici i kada je pripremam na više načina da bih na kraju izabrala onaj koji smatram najukusnijim. Najveći izazov do sada mi je bila rabarbara, pre svega zato zato što je osetljiva i što je teško balansirati njen ukus sa ukusima drugih namirnica.”

Vegan i bezglutenski kolači
U ponudi restorana u kome Kristina trenutno radi su i bezglutenski i vegan deserti. Budući da je režimska vrsta ishrane nešto o čemu se u poslednje vreme dosta govori, otkriva nam koji su njeni favoriti. „Izrada takve vrste deserata je nešto što mi predstavlja veliki izazov, i mislim da je teško napraviti kolač koji privlači kako vizuelno tako i ukusom. Na našem poslastičarskom meniju je trenutno bezglutenski spoj slane karamele, čokoladnog terina i mlečne čokolade. Što se tiče veganskih kolača, pripremam ih sa puno pažnje i opreza jer želim da ispoštujem sve tačke od skladištenja namirnica, pripreme pa do serviranja. Spajam sezonsko voće ali i povrće sa drugim veganskim namirnicama. Pripremam sorbee od svežeg voća i ukiseljenog povrća u kombinaciji sa začinima. Tu je uvek i crna čokolada sa 70% kakaoa. Volim da od jedne namirnice napravim selekciju različitih ukusa i oblika. Gosti obožavaju letnji desert ’Pet selekcija’ koji čine: mus od dinje i bergamota, panakota od badema i dinje, karamelizovana divlja jagoda, žele od dinje i na kraju hrskavi keks od limuna i dinje“.

Testo – najzahtevniji izazov u kuhinji
Osim deserata, Kristina je majstor za testa. „Oduvek sam volela rad sa testom jer je to, po mom mišljenju, možda i najteži posao u kuhinji. Pravim i slana i slatka testa, a specijalnost su mi hlebovi, bageti, lepinje sa domaćim, prirodnim ili divljim kvascem kako ga ko zove, kojeg ’hranim’ već dve godine. Takođe volim da pravim i kroasane kako slatke, tako i slane. Jedan od omiljenih poslastičara mi je Sedrik Grole, pa se tako, prateći njegov rad usavršavam“.

Neizvesna budućnost
„U mom poslu je sve uvek neplanirano, nikad se ne zna šta donosi sutra. Usavršavam se i verujem da postajem sve bolja svakim novim danom. Poziv da odem na Bali, kod najboljeg poslastičara na svetu Vila Goldfarba, jedan je od izazova koji stoji na raspolaganju. Nadam se da će se steći uslovi da ga prihvatim”, kaže nam na kraju ovog kratkog upoznavanja mlada majstorica zanata Kristina Radosavljević, kojoj želimo sreću u svim narednim profesionalnim podvizima.

Piše: Tihana Vučković, magazin Pekar&Poslastičar broj 41, oktobar/novembar 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo