Slavski kolač

Sastojci za pripremu kolača:
1 kg brašno TIP 500
45% voda
2% so
2% kvasac
3% šećer
5% ulje

Sastojci za izradu ukrasa:
100 gr brašno TIP 500
40 gr gustin
35% voda
npr. modle za cvetiće
slavski pečat ili slovo

Priprema testa i kolača:
Testo se zamesi po recepturi i odmara 10 minuta. Nakon toga se stavlja u modlu i fermentiše u fermentacionoj komori. Nakon 40 minuta od početka fermentacije na slavski kolač se stavljaju pripremljeni ukrasi koji se lepe za kolač sa vodom. Kolač se peče na 200o C do 220o C u trajanju od 40 – 45 min. Nakon pečenja slavski kolač se izvadi iz modle i premaže uljem zbog lepšeg sjaja. Priprema za ukrase: zamesiti što tvrđi zames, razvući testo na laminatoru 2 mm i praviti ukrase po želji.

Vesna Maslać
Ljubav prema izradi slavskih kolača mi se desila slučajno prilikom posete manastiru Nikolje u Ovčar banji. Tada sam videla kako se u manastiru priprema slavski kolač za obeležavanje Đurđevdana. Od monahinja sam videla kako prave ukrase za slavski kolač, ali nisam imala blagoslov da od njih učim. Po povratku iz manastira sama sam krenula da pravim ukrase kod kuće po uzoru na ono što sam videla. Usavršavala sam različite tehnike izrade ukrasa i isprobavala različite recepture za izradu slavskih kolača. U to vreme sam se zaposlila u pekari Pons iz Čačka, gde sam nastavila da se usavršavam i stičem nova znanja o pekarstvu. U početku sam pravila manji broj kolača, ali tokom godina sam se usavršila, tako da za veće slave mogu da napravim i do 50 kolača u jednom danu. Svoj talenat i znanje sam podelila sa kolegama, pa sada mnogo više zaposlenih u pekari Pons u Čačku zna da pravi slavske kolače. Zahvaljujući tome, pekara Pons je sada prepoznatljiva po slavskim kolačima u gradu. Znanje i umeće su mi doneli prvo mesto na Pekarijadi 2018. godine, u kategoriji Slavski kolač.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo