Banatski klas brašno konkurentno na evropskom tržištu

Banatski klas je porodična firma koja se od 1992. godine bavi isključivo proizvodnjom pšeničnog brašna. Razlog za to je i nedostatak kvalitetnog brašna u pekarskom sektoru.

„Za nas je u jednom periodu bilo poražavajuće da naši kupci uvoze brašno, jer u Srbiji nisu uspevali da pronađu adekvatan kvalitet za svoje proizvode”, kažu nam iz Banatskog klasa. „U to spadaju i kupci iz regiona. Prvi proizvod koji smo uspešno kreirali a koji su naši kupci uvozili čak iz Austrije je namensko pšenično brašno za burek. Zadatak zaista nije bio lak, ali marljivošću i istrajnošću uspeli smo da napravimo brašno adekvatnog kvaliteta. Naše Brašno za burek – A1 je prvo srpsko brašno koje je uspevalo da u regionu bude konkurentno uvoznom brašnu iz drugih država.” Tokom godina su uspeli da postave nove standarde u kvalitetu, tako da je njihovo brašno za burek, pakovano u dizajniranoj zelenoj ambalaži, postalo sinonim za kvalitet i inspiracija drugim mlinarima.

Brašno Pizza specijal – manitoba jedinstven je proizvod na našem tržištu. Mnogi pica majstori su prepoznali konstantan kvalitet ovog brašna i umesto italijanskih, koja su značajno skuplja, sada koriste ovo Banatski klas brašno za picu, koje ne zaostaje za italijanskim brendovima. Izlazeći u susret sve zahtevnijem tržištu, kreirana je i linija Profesional, koja je namenjena profesionalnoj upotrebi. Prvi adut iz te linije je Brašno za mašinsku proizvodnju bureka. U nedostatku radne snage pekarski sektor se okreće automatizaciji a posledica toga je ekspanzija mašina za automatizovanu proizvodnju bureka. Poznato je da mašine ne trpe odstupanja u kvalitetu brašna jer zahtevaju podešavanja i standard u kvalitetu sirovina. Odskoro je u ponudi Banatskog klasa i namensko brašno za proizvodnju somuna, namenjeno zanatlijama. Ovo brašno karakteriše veća moć upijanja vode i stabilnost pri izradi testa.
„Naš cilj je da nastavimo sa osluškivanjem potreba tržišta i da povećamo asortiman namenskih brašna u okviru linije Profesional”, poručuju iz Banatskog klasa, na kraju ovog obraćanja za P&P.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar br.46, avgust/septembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR