Uvek ima mesta za specijalizovanu i dobru pekaru

RUDOLF VAN VIN, NAJPOZNATIJI TV KUVAR I ZVEZDA 24 KITCHEN

Za njega je kuvanje pitanje inspiracije i trenutka. Ne voli mistifikaciju ovog posla koji ga je proslavio u celom svetu i veruje da svaki čovek na neki način ima talenat za pripremanje hrane. Najpopularniji holandski televizijski kuvar i zvezda kanala 24 kitchen i ove godine je posetio Srbiju. Kako je više puta izjavio, izuzetno ceni našu kuhinju, a od namirnica posebno izdvaja kajmak, dok mu je omiljena poslastica iz naše zemlje, kako je jednom prilikom izjavio, „Vasina” torta koju smatra sofisticiranom i laganom, a sprema je pod imenom „srpska” torta. Rudolf van Vin je u intervjuu za magazin Pekar&Poslastičar podelio svoje utiske o Srbiji i poslu kojim se bavi.

„Srbija nudi jedinstven i drugačiji izbor različitih kolača i poslastica u odnosu na Holandiju. Po mom mišljenju, vaši kolači su tradicionalniji i pod uticajem drugih istočnoevropskih zemalja od Beča do Istanbula, što mi se veoma sviđa”, kaže on. Na pitanje koji su trendovi za ovu godinu kada je reč o pekarskoj i industriji kolača, Van Vin kaže da smatra da je kraj mus kolača i da se takođe opraštamo od upotrebe veštačkih, jarkih, boja.

„’Viennoiserie’ je doživeo veliki preporod, a isto važi i za ‘choux’ peciva”, kaže on. Nema sumnje da će ovo vrlo obradovati obožavaoce ukusnih kroasana i brioša koji su kombinacija pekarskih i poslastičarskih veština. Pod ovim pojmom se inače podrazumevaju peciva napravljena od lisnatog testa sa dodacima poput jaja, putera, mleka i šećera. Ovi proizvodi se najčešće jedu za doručak ili kao zalogaji „za poneti”, a najukusniji su kada su mlaki. Kada je reč o Srbiji naš sagovornik dodaje da mu se kod nas najviše dopada poštovanje kulturne tradicije i srpskog „savoir-vivre“.

„Volite da izađete na piće ili jedete i slavite život”, kaže on. Na pitanje šta je neodoljivo pecivo ili dezert za njega, ističe da je to gotovo sve sa jabukom i sve što je preliveno kajmakom. Rudolf van Vin je, da podsetimo, sa 27 godina dobio titulu majstor-kuvar od organizacije SVH, što je najviša titula koju holandski šef može da dobije u ovoj zemlji. Poznat je i po svom učešću u mnogim nacionalnim i međunarodnim kulinarskim takmičenjima, gde je razvijao svoje veštine i nadmašivao kolege. U Holandiji je osvojio četiri prva mesta na takmičenju Zilveren Koksmuts, a sa holandskim kulinarskim timovima osvojio je medalje na takmičenjima u Frankfurtu, Sidneju, Londonu i Singapuru. Na kanalu 24Kitchen, Rudolf vodi pet kulinarskih emisija, uključujući i one pod nazivom „Laki recepti” i „Rudolfova pekara”, gde deli svoje recepte za različite slatkiše i slana peciva. Kroz humanitarni projekat „Bus Stop Bakery”, putujuću pekaru, prodaje slatkiše širom Holandije i donira deo prihoda humanitarnim organizacijama. Pitali smo ga da li je budućnost u zanatskom pekarstvu ili u velikoj industrijskoj proizvodnji.

„Mislim da postoji velika budućnost u oba! Samo srednjem segmentu ili onima koji su između ova dva puta (na sredini) biće teško da opstanu. Uvek će biti mesta za pekaru koja je odlična i specijalizovana. A biće prilike i za pekare koje mogu da proizvedu velike količine proizvoda , ali da imaju dobar kvalitet”, kaže Rudolf van Vin. A da li pekare moraju stalno da menjaju asortiman kako bi zadržale pažnju svojih kupaca? On kaže da moraju stalno da iznenađuju kupce.„Svakoj kompaniji su potrebni njihovi heroji ili oni specijalni proizvodi po kojima su poznati i zbog kojih potrošači prelaze velike udaljenosti da bi ih kupili. Takvi proizvodi moraju da budu uvek isti, jednako kvalitetni, a reč kvalitet u ovom slučaju znači da morate da isključite bilo kakvu slučajnost”, zaključuje Rudolf van Vin.


Piše: Jelica Antelj magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto Talent Avenue

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo