Države članice moraju ispuniti ciljeve prevencije ambalažnog otpada od 5% do 2030. godine, 10% do 2035. i 15% do 2040. godine. Federacija evropskih proizvođača i dobavljača sastojaka za pekarsku, konditorsku i poslastičarsku industriju (Fedima) trenutno je potpuno posvećena Uredbi o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPVR) koju je zvanično usvojio Evropski savet u decembru, a odredbe će stupiti na snagu za 18 meseci. Iako će se primenjivati samo na evropske članice, uticaj ove regulative će se odnositi na sve proizvode i ambalažu koji kruže na unutrašnjem tržištu zbog čega će imati i širi uticaj i od interesa je za zemlje koje nisu formalno deo Evropske unije. Jedna od prvih preporuka na koju Fedima ukazuje je neophodno usklađivanje sa Uredbom o materijalima u kontaktu sa hranom i Zahtevima za supstance u ambalaži.
Kako se navodi, Evropska komisija prema Opštem zakonu o hrani i drugim srodnim propisima, ima pravo da preduzima mere koje se odnose na supstance koje izazivaju zabrinutost, a nalaze se u pakovanjima koja mogu da utiču na zdravlje ljudi. Prema ovim propisima, neophodno je da sva ambalaža može da se reciklira. Da bi ovi standardi bili ispunjeni, ambalaža mora biti dizajnirana za reciklažu. Od 2030. godine ona će se reciklirati u skladu sa EU dizajnom za reciklažu koji bi trebalo da bude definisan do 1. januara 2028. Praktično, samo ambalaža ocenjena kao reciklabilna u kategorijama A, B ili C će biti dozvoljena na tržištu EU. Fedima se složila sa tim da se proizvođačima da petogodišnji prelazni period kako bi imali dovoljno vremena da sprovedu testove kao što su rokovi trajanja i procene kvaliteta proizvoda koji dolaze u kontakt sa ambalažom. Propisi donose novine i kada je reč o označavanju ambalaže i obaveze počinju već od sledeće godine.

Ono što je proizvođačima bilo važno jesu pravila o upotrebi višekratne ambalaže, ali kreatori propisa nisu imali mnogo razumevanja smatrajući da postoji rizik od kontaminacije ili problema sa alergenima, zbog čega je navedeno da bezbednost hrane i higijenski standardi moraju ostati na vrhu kao prioritet. Britanski magazin British Baker koji je posvetio dosta pažnje objašnjavanju ovih propisa, kao glavnu izmenu navodi definisanje minimalnih pragova sadržaja recikliranog materijala. „Oni se kreću od 10% za ambalažu osetljivu na kontakt i koja se sastoji od ne-PET plastike do 2030. godine, do 65% za plastične boce za jednokratnu upotrebu do 2040. Pored toga, etiketiranje, označavanje i informacije na pakovanju moraju da obezbede potrošačima količinu recikliranog sadržaja u pakovanju, njegovog materijalnog sastava i drugih informacija u vezi sa održivošću”, navodi ovaj magazin.
Fedima je podsetila da ostaje nepokolebljiva u svojoj posvećenosti negovanju održive i inovativne pekarske industrije i istakla da njeni članovi posluju na pola puta duž lanca snabdevanja na raskrsnici između proizvodnje i potrošnje hleba i poslastičarnica. To znači da su u dobroj poziciji da podrže uravnoteženo zakonodavstvo, radeći na postizanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija i čuvanju dobrobiti potrošača, dodaje se.
Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 55, februar/mart 2025