U današnje vreme, pobornici zdravog načina života i ishrane sve više tragaju za proizvodima koji u svom sastavu imaju sirovine koje se smatraju „superfood“ namirnicama. Upravo nam je taj trend bio vodilja u kreiranju novog proizvoda. Pažljivo kombinujući šest „superfood“ sastojaka: semenke biljke čia (Salvia hispanica), mača čaj (zeleni čaj), semenke bundeve, spirulinu (zelena alga), kinou – staro zrno Inka i kurkumu, dovelo je do stvaranja novog proizvoda – mešavine SUPERBREAD-MIX-a.
Ovi sastojci ne samo da privlače svojim izgledom, već i kroz blago grubu teksturu odgovaraju i za veoma poseban i prepoznatljiv ukus. Ovaj proizvod vam pruža mogućnost da pravite široku lepezu proizvoda, počev od hleba, preko peciva do neizbežnog puter testa u svakoj pekari. Stabilnost testa je ono što mu daje mogućnost da se obrađuje, kako ručno tako i mašinski, što korisniku svakako daje sigurnost i kontinuitet u kvalitetu gotovog proizvoda. Bilo da je hleb ili pecivo, proizvode karakteriše veoma privlačna svetlozelena boja, ujednačene i vlažne sredine i posebno aromatičan ukus.
Receptura 1: Rustični superhleb – mašinska obrada
masa/% masa/kg Tehnološki postupak:
Pšenično brašno tip 500/850 65,0 6,500 Vreme zamesa: 3+7 min, spiralna mesilica
SUPERBREAD-MIX 35,0 3,500 Temperatura testa: oko 28 °C
So 1,8 0,180 Fermentacija u masi: oko 25 – 30 min
Kvasac 2,5 0,250 Odvaga testa: 0,480 kg
Voda 55,0 5,500l Međufermentacija: 10 min
Ukupna masa 15,930 Oblikovanje: Duguljaste vekne sa željenim posipom
Završna fermentacija: oko 45 min
Temperatura pečenja: 240 °C, opadajuća na 210 °C
Vreme pečenja: oko 28 min
Receptura 2: superpecivo – pašteta
masa/% masa/kg Tehnološki postupak:
Pšenično brašno tip 500 75,0 7,500 Vreme zamesa: 3+7 min, spiralna mesilica
SUPERBREAD-MIX 25,0 2,500 Temperatura testa: oko 24 °C
Margarin 3,0 0,300 Fermentacija u masi: oko 10 min
Šećer 1,0 0,100 Oblikovanje: Na testo ugraditi 25 % margarina.
So 2,0 0,200 Preklapanje 3x3x3x3.
Kvasac 3,0 0,300 Pre rezanja, testo rastanjiti na 6 mm i rezati
Voda 50,0 5,000l kvadratne oblike dimenzija 8 x 8 cm.
Ukupna masa 15,900kg Završna fermentacija: 40 min
Temperatura pečenja: 190 °C, uz uobičajeni
dodatak pare
Vreme pečenja: oko 13-15 min
Posip: susam, palenta-susam
Piše: Ireks Srbija, magazin Pekar&Poslastičar broj 35, oktobar/novembar 2021.