Aleksandra Živanovića, pastri šefa poslastičarnice Lutak pastry u Beogradu

Ovog leta u ponudi Lutak pastry možete naći kolač „Creamy mango”. Čini ga lagani mus od bele čokolade sa parfeom od marakuje, insertom od manga i gelom od limuna na hrskavoj podlozi od pistaća.

IInsert:
450 g svežeg manga
300 g mango pirea
4,5 g pektina
13,5 g šećera
15 g limunovog soka

Način rada
Mango očistiti i iseći na kockice 5×5 mm. Pire odlediti. Zagrejati pire i kockice manga do 40° C i dodati mu pektin spojen sa šećerom. Masu dovesti do tačke ključanja, dodati limunov sok, skloniti sa strane, potom izliti u forme i zamrznuti.

Parfe marakuja
100 g žumanca
100 g šećera
100 g mango pirea
35 g želatin mase (5 g želatina + 30 g vode )
50 g marakuja paste
240 g životinjske pavlake

Način rada
Žumanca, šećer i pire kuvati na pari do 74° C, zatim dodati želatin masu. Skloniti sa strane, dodati marakuja pastu potom ohladiti do 35° C i spojiti sa poluumućenom pavlakom.

Lagani mus od bele čokolade i vanile
615 g bele čokolade
133 g mleka
54 g žumanaca
133 g životinjske pavlake
40 g želatin mase (6 g želatina + 35 g vode)
640 g životinjske pavlake
2 g burbon vanile

Način rada
Žumanca, mleko, burbon vanilu i pavlaku (133 g) kuvati do 74° C. Dodati želatin masu. Dodati čokoladu. Sjediniti lepo bazu i kada se ohladi na 35° C spojiti sa poluumućenom pavlakom.

Aleksandar Živanović
Znanje iz poslatičarstva stekao je radeći po eminentnim beogradskim restoranima i hotelima. „Smisao ovog posla je unaprediti
svoje znanje učeći od drugih i deleći svoje znanje sa drugima. Inspiraciju treba pronalaziti u stvarima oko sebe. Te stvari ne moraju biti usko vezane za profesiju već za ono sto ti se učini primamljivim i interesantnim u datom trenutku. Treba pratiti lični osećaj a isto tako i osluškivati tržište i ponuditi mu najbolji mogući proizvod. U ovom poslu na prvom mestu je stvoriti poverenje poslodavaca. Ukoliko oni veruju u tebe i to što radiš, i pružaju ti mogućnost da iskažeš svoju kreativnost omogućavajući ti uslove za rad i kvalitetne sirovine, stvaranje dobrog proizvoda je početak puta a zadovoljan gost cilj ka kome treba ići.”

magazin Pekar&Poslastičar broj 45, jun/jul 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo