Kompanija Techno pek servis sa zadovoljstvom ističe
Kompanija TechnoPek Servis organizovala je početkom novembra Dane francuskog pekarstva. Na ovom događaju koji je bio posvećen vrhunskim tehnologijama izrade hleba po tradicionalnim francuskim recepturama predstavljena je i najnovija oprema brenda Bongard. Kompanija TechnoPek Servis inače nudi visokokvalitetnu pekarsku opremu i profesionalne usluge održavanja i osim Bongarda zastupa i renomiranog proizvođača Wiesheu. Cilj ovog događaja je bio da se domaćim pekarima približe savremeni trendovi i tehnološka rešenja koja unapređuju kvalitet proizvoda i efikasnost proizvodnje uz zadržavanje autentičnog ukusa i zanatskog pristupa. „Predstavlili smo koncept moderne zanatske pekare, od zamesa do pečenja finalnog proizvoda, sa svim fazama koje su veoma osetljive i važne u zanatskoj proizvodnji”, navode iz ove kompanije.

Na pitanje koja je oprema bila u fokusu, koje su to mašine koje olakšavaju, ubrzavaju, ali i optimizuju procese savremene zanatske pekarske proizvodnje, iz TechnoPek Servisa kažu da se fokusiraju na fermentaciju pomoću njihovih HERA komora koje omogućavaju podešavanje temperature i vlažnosti putem jednostavnog pametnog kontrolnog panela. „Novi osetljiv kontrolni panel osigurava homogeno i precizno fermentisanje. Osigurava savršenu kontrolu temperature i vlažnosti. Omogućava prilagođavanje ciklusa usporavanja i fermentacije za sve recepte. HERA automatski podešava protok vazduha kako bi se sprečilo isušivanje, obezbeđujući optimalnu teksturu. Takođe se fokusiramo na kombinovane peći koje kombinuju konvekcijsku pećnicu i etaže za pečenje na podu, koje se mogu uklopiti u bilo koji projekat pekare, kafića ili restorana.

Omogućavaju pečenje bilo koje vrste proizvoda – od malih makaronsa i lisnatog testa, do vekni hleba s hrskavom korom”, objašnjavaju iz ove kompanije. Za njihove kupce je, kako kažu, veoma važna modularnost. Njihove modularne SOLEO EVO peći su, kažu, rešenje za zahtevne pekare koji žele da rade s hladnim ili svežim testom, zamrznutim proizvodima, kao i svim vrstama sitnog peciva. „U nekim ranijim razgovorima s pekarima, primarna oprema im nije bila važna, dok se sada situacija mnogo promenila. Vlasnici pekara, pekari, tehnolozi sada traže pouzdanu opremu koja može da funkcioniše ceo dan i da peče sve vrste proizvoda. Mnoge pekare su sada pekare otvorenog tipa, transparenta, otkrivena proizvodnja. Zato Bongard kao proizvođač mora da ima lep, moderan i homogen dizajn. Mi promovišemo s ponosom i zadovoljstvom”, ističu u TechnoPek servisu.

U kompaniji Bongard se inače posvećuje mnogo vremena razvoju uštede energije i izolaciji peći, uvek s ciljem optimizacije potrošnje energije. Servis i tehnička podrška su glavni prioritet, ističu u kompaniji TechnoPek servis, zato se redovno organizuju tehničke obuke u ovoj kompaniji, ali imaju i tehničko osoblje koje putuje po celoj Srbiji, ali i regionu da bi obučavalo nove korisnike opreme. Iz kompanije Bongard poručuju da njihov partner u Srbiji ima svu potrebnu podršku i zalihe rezervnih delova u Srbiji kako bi bio spreman da pomogne kupcu u svakom trenutku. Ovo je vrlo važno s obzirom na činjenicu da u Srbiji raste premijum segment pekara i da su potrošači sve više zainteresovani za zanatski hleb od kiselog testa, peciva i zdravu hranu uopšte. Zato je preporuka pekarima da bi trebalo da prate ove trendove s novim tehničkim rešenjima i uslugama.

Više od 100.000 instaliranih mašina
U Francuskoj čak 100 % ključnih klijenata koristi barem jedan BONGARD uređaj, dok 70 % francuskih pekara radi na opremi ove kompanije. Imaju više od 100.000 instaliranih mašina širom sveta i četiri proizvodne lokacije u Evropi. Nije slučajno što je BONGARD sinonim za vrhunsko pekarstvo već više od jednog veka.

Naser Idrizović, brend ambasador kompanije Bongard kaže da su na danima francuskog pekarstva, između ostalog, mogli
da se vide francuski hlebovi, bageti, francuski domaći hleb s ekstrudatima heljde i svi proizvodi mogu da se rade odloženom hladnom fermentacijom koja može biti od 24, 48 ili 72 sata. „Koristili smo starter domaćeg kiselog testa s minimalnom količinom kvasca od 0,2 %, a upotrebljavali smo PANEOTRAD EVO delilicu za različite vrste proizvoda. To su osnovne i veoma važne prednosti Bongard pekarske opreme u maloprodaji jer za 20 do 40 minuta imate svež i što je najvažnije zdrav hleb, s visokim udelom hidratacije od 70 do 90 %”, kaže Idrizović. On napominje da su svi proizvodi kao i demonstracija bili prilagođeni našim domaćim visokoproteinskim brašnima Banatskog klasa, kako bi proizvodi mogli da izdrže hladnu fermentaciju. „Kupovinom moderne pekarske opreme kompanije Bongard menjate noć za dan, ukidate treću smenu i imate svakodnevnu tehničku podršku, sedam dana u nedelji, 24 sata svakog dana”, kaže on.
magazin Pekar&Poslastičar broj 60, decembar 2025.
