Sa Amirom Hukićem, vlasnikom čuvene tuzlanske Pekare „Hukić“, razgovarali smo o tradiciji i savremenom pristupu poslu, kao i višedecenijskom trajanju porodičnog imena koje predstavlja:
„Ako ćemo se voditi istorijskim činjenicama, najstarija smo tuzlanska pekara koja radi i proizvodi pekarska peciva u kontinuitetu. Po subjektivnim osećanjima, najveći smo i najsrčaniji projekat ugledne porodice Hukić koja generacijama obogaćuje živote brojnih naraštaja ovog dela Bosne i Hercegovine. Duže od 130 godina, sam ulaz u srce grada i tuzlansku čaršiju miriše na fine arome svežeg hleba uz toplotu krušne peći čije ukuse pamte i prepričavaju generacije dece, mladih i starih.”
Porodični biznis
Prvi pisani tragovi koji potvrđuju istoriju i dugovečnost Pekare „Hukić“ nalaze se u bosanskom glasniku Bosnicher Bote iz 1890. godine prošlog veka. Hleb, lepinje i kifle pekarski su proizvodi po kojima je Pekara „Hukić“ postala prepoznatljiva u godinama koje su usledile, a koji su poslužili i kao polazna stanica za sve novitete koji su obogatili asortiman i pekarsku ponudu. Od prvog dana i sve ove godine, Pekara „Hukić“ je zadržala tradicionalne metode izrade testa bez aditiva. Porodični biznis i tradiciju ove pekare nastavlja Amir Hukić, jedan od dvojice pripadnika pete generacije ove tuzlanske porodice. Uz podršku svog tima, trošna, ali sentimentalno mnogima u sećanje urezana stara pekara, transformisana je u najmoderniju. Nova pekara, uz novu, najsavremeniju tehnologiju
za pripremu i proizvodnju proizvoda od brašna, sada nudi mogućnost da svi kupci, čak u realnom vremenu svedoče pripremi i procesu pečenja proizvoda koje naručuju i konzumiraju. Ovakav sistem rada uz dugogodišnje poverenje kupaca i tradiciju koja ne bledi, Pekaru „Hukić“ samo su
još čvršće pozicionirali na sam vrh liste pekarskih zanatskih radnji koju svi slučajni ili namerni putnici kroz tuzlanski kraj moraju posetiti.
Prirodna fermentacija kao izbor od samog početka
Pitali smo našeg sagovornika da li su testa od prirodnog kvasca deo redovne ponude: „130 godina tradicije proizvodnje hleba i lepinja u Pekari „Hukić“ započelo je zahvaljujući kiselom testu. Na
taj način, nadolaženje testa i sama fermentacija oduvek se odvijala usporeno, ali pod budnim okom naših majstora. Tako smo dobijali testo od kojeg smo pravili prepoznatljive hlebove i lepinje. Koliko se u Pekari „Hukić“ insistiralo na kiselom testu i volelo praviti pecivo od divljeg kvasca, govori i podatak da je jedan od Hukića – Ahmet, odnosno moj deda, ponosno nosio i nadimak Kiseli. Zanimljivo je da je divlji kvasac korišten samo za proizvodnju hleba i lepinja, ali ne i kifli koje mnogi i danas često spominju.” Danas, osim hleba od kiselog testa, u Pekari „Hukić“ je moguće uživati u desetak savršenih pica napravljenih upravo od kiselog testa koje je produkt višednevne pažljivo čuvane fermentacije. Na meniju su margerita, kapričiosa, bosanska, tuna, vegetariana, napoletana, fungi, pesto, kvatro formađi, ljuti ćejf i una storia. Mnoge klijente ove porodične pekare oduševljavaju i lepinje u kajmaku, takođe pravljene od divljeg kvasca. Od ove jeseni počinju sa proizvodnjom raženog hleba od divljeg kvasca, kao i hleba od spelte, tako da svima omiljeni domaći beli hleb od prirodnog kvasca neće ostati usamljen.
Piše: Tihana Vučković, magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.