Nastavnik veština na Katedri za gastronomiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Goran Radivojević i master studentkinja Saveta Bikić osvojili su srebrnu medalju u kategoriji veganskih jela u velikom finalu takmičenja Global Chefs Challenge u Singapuru. „Izuzetna konkurencija bili su im najbolji svetski kuvari iz Luksemburga, Letonije, Filipina, Indonezije, Singapura, ali i SAD i Ujedinjenih Arapskih Emirata, čije su timove ostavili iza sebe, iako su imali znatno veći budžet i vreme da se pripreme“, rekao je za Dnevnik generalni sekretar Kulinarske federacije Srbije (KFS) Velibor Ivanović.
Kako je dodao, trodnevno takmičenje organizovano je u okviru Svetskog kongresa kuvara od 19. do 26. oktobra, uvrstivši ove godine, kao novu, upravo kategoriju – vegan, u kojoj je naš nacionalni tim zablistao. „Imali su određene upute koje namirnice moraju da koriste, a to je ovog puta bilo mikrobilje, ali ne kao dekoracija, već kao sastojak samog jela. Trudili su se da kroz svaki gang prikažu karakterističnu notu Srbije, pa su tako pripremali valjuške od spelte, koje su začinili čatnijem od paradajza. Glavno jelo im je bila panakota od bundeve i pečuraka, upotpunjena burgerom od heljde i ekspandiranim kokicama od iste namirnice, što je žiriju bilo vrlo interesantno. Na kraju su imali desert za koji je trebalo da koriste vegansku čokoladu i jednu vrstu čaja, a odabrali su kamilicu jer se najviše primenjuje u našim krajevima. Kako je jedan od obaveznih sastojaka bio neki od gelova sponzora, čokoladnu poslasticu punili su kokosom. Zatim su sve to završili pireom od manga uz dodatak pene od kamiličinog sirupa, dok su njene cvetove, nakon ceđenja, obradili da budu hrskavi poput čipsa.
To je bio možda najznačajniji element, te žiri nije imao nijedan negativan komentar na desert“, objasnio je Ivanović. Goran Radivojević je prošle godine u februaru, kada je bio jedini predstavnik Južne Evrope, ostvario prolaz na f inalni okršaj. I on i njegova desna ruka Saveta Bikić, kao pomoćni kuvar, ponosni su na ovaj uspeh i smatraju ga značajnim korakom ka povećanju vidljivosti Srbije na globalnom gastronomskom tržištu.
Izvor Danas, magazin Pekar&Poslastičar broj 54, decembar 2024.