Od inženjera zaštite životne sredine do šefa poslastičarnice Ivanu Mihić vodilo je srce tj. želja da se bavi onim što stvarno voli
Ivana Mihić je i tokom studija za inženjera zaštite životne sredine, u želji da se zdravije hrani i eksperimentiše u kuhinji a posebno da pravi zdrave kolače, lagano usmerila sebe ka poslastičarstvu. „Shvatila sam da je to ono što me zaista ispunjava, u slobodno vreme sam istraživala recepte i vežbala i već tada izabrala da poslastičarstvo bude moja profesija. Tokom studija sam imala priliku da radim kao poslastičar, a dve godine radila i u svojoj osnovnoj struci, što je bilo dovoljno da shvatim gde me vuče srce i talenat.” Ljubav prema gastronomiji usadila joj je majka koja je kuvar – njena najveća inspiracija i uzor.

Pohađala je mnoge radionice, išla na sajmove i pratila rad kolega, a kaže da je najveća odskočna daska bio masterklas Pastry and Chocolate by Willem Verlooy, belgijskog poslastičara koga je pre dve godine u Beograd doveo Hani International. „Svesna sam da u savremenom dobu inspiracija dolazi sa svih strana – od vrhunskih šefova koji postavljaju trendove, preko rada sa ljudima do svakodnevnih situacija. Kada se tome doda malo inovativnosti, pomeramo svoje granice.” Šef poslastičarnice u hotelu Tornik Ivana već pet godina radi u hotelu Tornik na Zlatiboru, od čega tri godine kao šef poslastičarnice. „Trenutno nas je sedmoro u poslastičarnici i raspoređeni smo u dve smene: prva se većinom bavi bifeom, a mi u drugoj smeni smo usmereni na a la carte kolače kojih imamo 17, sladoled i ostale sadržaje koje podrazumeva večernja ponuda. Kapacitet hotela je 900 do 1000 ljudi, tu su i događaji i grupne posete za koje imamo posebne kataloge sitnih kolača, našu verziju keteringu… Ima puno posla ali je interesantan 
 i definitivno ne može da dosadi.”

Meni se u hotelu, kaže nam Ivana, menja u proseku jednom godišnje: „Neke kolače tom prilikom izbacimo, ako smo primetili da slabije idu. Gosti u dobroj meri utiču na to šta će na meniju ostati, a pratimo i trendove, ali oprezno jer neke stvari su zaista samo prolazna moda. Treba se držati onoga što gosti vole i što se pokaže da je dugotrajni trend.” Od tradicionalnih klasika Ivana izdvaja lenju pitu: „Lincer testo sa filom od domaćih jabuka koji sami pravimo, uz malo cimeta i smeđeg šećera – naša lenja pita je jedan od najprodavanijih kolača. Imamo goste koji se, verovali ili ne, vraćaju dvaput godišnje i uzimaju više komada.” Zdrave poslastice kao najdraži izbor Ivana je poslastičar koji se veći deo karijere bavi kreacijom a la carte kolača koji su raskošni i vizuelno i po sastavu, jer čine završni pečat jednog gastronomskog doživljaja.

Otkriva nam da ona zapravo preferira zdrave dezerte. „Volim da pravim kolače od prirodnih, nutritivno kvalitetnih sastojaka, i to je nešto što sam navikla da jedem. Nedavno sam za specijalne goste, shodno njihovom načinu ishrane, napravila kolač bez šećera i glutena, koji je bio rekonstrukcija čizkejka. Taj kolač je moj verenik Stefan Kostić, jedan od šefova Rotacionog restorana u hotelu Tornik ponudio drugim gostima, kojima se dopao. Vrlo je moguće da će ući u novi meni, što mi je posebno drago, jer tako inoviran klasičan kolač može da ima isti ukus, a bolju nutritivnu vrednost.” Ivana dodaje da joj je u razvijanju zdravih recepata pomogao i rad u restoranu Vida u Novom Sadu, koji je u ponudi imao sirove kolače.

„To je bila prilika da upoznam neke namirnice i uvedem ih u svoje recepte. Pravili smo, na primer, palačinke sa speltinim brašnom, prirodnim zaslađivačima, bez glutena.” Crna čokolada po sopstvenom receptu Ivana sa zadovoljstvom otkriva da ona i njen verenik već dve godine razvijaju svoj proizvod: zdravu crnu čokoladu od organskih sastojaka. „Birali smo najkvalitetnije sirovine i pozabavili se dizajnom ambalaže. Trenutno smo u procesu dobijanja potrebnih dozvola i nadam se da ćemo moći da je plasiramo na tržište tokom iduće godine. Reakcije onih koji su probali našu čokoladu garantuju nam da smo napravili dobar proizvod na koji smo ponosni.”

„Ovaj zanat zahteva disciplinu” Naša majstorica zanata precizna je odgovoru na pitanje šta je to što ovaj poziv čini lepim i zahtevnim: „Inspirativno je posvetiti se pozivu koji vas motiviše da pomerate sopstvene granice. To je moguće samo uz ozbiljnu disciplinu i spremnost na prevazilaženje brojnih izazova. Kao nagradu, pruža vam prostor za kreativnost i slobodu. Poslastičarstvo je za mene zaista umetnost. Svaki dezert predstavlja neki mali umetnički rad u kojem uživate i očima i nepcima. Zato je potrebno da mi majstori poštujemo ovaj zanat, da stalno učimo i iznad svega – tražimo svoj pečat. Tako se gradi veština i prepoznatljivost.” Ivana nam na kraju razgovora otkriva da sa zadovoljstvom prati rad svojih kolega, što podrazumeva i takmičenja, ali da se još nije ohrabrila da učestvuje. Nadamo se da će joj i naš današnji razgovor razbiti tremu i da ćemo uskoro pisati o nekoj osvojenoj medalji.
Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 59, oktobar/novembar 2025.
Foto: Ivana Mihić
 