Ovogodišnji Balkan food fest, najveći regionalni festival balkanske kuhinje, koji je održan na Kalemegdanu, okupio je najveće majstore iz ovog dela Evrope. Osim takozvane ulične hrane, posetioci su mogli da uživaju i u tradicionalnim ukusima i specijalitetima iz Srbije i zemalja regiona. Posebno interesovanje je izazvao masterklas u pravljenju bureka – jela koje spaja i poznato je u svim delovima Balkana.
Posetiocima su se predstavili burek majstori Dušan Damjanović i Miroslav Ilić. Čulo se tu sve i o ovom popularnom jelu, kako je nastalo, kako se razvijalo i šta se očekuje da će biti sa njim u budućnosti. Usledila je i radionica u kojoj su i posetioci koji su poželeli da prave burek ili pitu savijaču imali priliku da zanat uče od najboljih. Dušan Damjanović iz pekare Grain na Kalemegdanu je tako prisutnima otkrio sve tajne pravljenja bureka, dobrih kora i idealnog odnosa fila i testa kako bi ukus bio neponovljiv.
magazin Pekar&Poslastičar broj 53, oktobar/novembar 2024.