Krajem kalendarske godine, kada razmišljamo o proteklom periodu i vremenu koje neumitno prolazi, svodimo račune i pravimo planove, uglavnom dotaknemo filozofske sfere i zaključimo da život čine male stvari. To je osećaj da će sve biti dobro; da ima ljubaznih ljudi; da nam se neko zahvaljuje ili smeši ne očekujući ništa zauzvrat; da nas čeka topla kafa i razgovor sa prijateljima; da ćemo se počastiti ukusnom hranom u prijatnom prostoru, da neko misli na nas i naše potrebe…
Noseći stubovi ove filozofije ukorenjeni su u gastronomiji i svemu onome što prati ovu oblast života. Ljudi u hrani traže zadovoljstvo, utehu i predah od briga i napora (na koji svi imamo puno pravo), traže nadu i lek, traže iznenađenje i iskorak iz gastronomske rutine, traže vezu sa drugim kulturama ili podsećanje na tradiciju i ukuse detinjstva.
Promene na bolje
Gastronomski svet je galaksija u kojoj ima mnogo mesta za ideje i ponude. Ljudi koji su odabrali da rade sa hranom prisutni su u našoj svakodnevici: pekari, poslastičari, hotelijeri, kuvari, baristi, mesari, somelijeri… Oni imaju veliku odgovornost, obavezu, ali i privilegiju da budu spona između gladnih i onog zadovoljstva koje pruža kvalitetna hrana servirana na pravi način. Časopis Pekar&Poslastičar piše o njima, o ljudima sa pozitivnom energijom koji su odlučili da se bore, koji ne traže izgovore, koji opstaju i razvijaju svoje porodične firme i koji prihvataju život kao „borbu neprestanu“.
U svetu pekarstva i poslastičarstva primetne su promene na bolje. One se ogledaju u očiglednom uverenju da može bolje, u investicijama u opremu, ljudstvo, sirovine, edukaciju na raznim nivoima, u opremanju prostora. Kruna svega je kvalitet proizvoda koji kupac traži i ume da vrednuje.
Nek se čuje i vaš glas
Redakcija časopisa Pekar&Poslastičar poziva vas na saradnju i razmenu iskustava. Bilo bi nam dragoceno da čujemo predloge o kome ili čemu da pišemo, da čujemo razmišljanja, zahteve i potrebe čitalaca i klijenata u smislu razmene ideja ili organizacije radionica. Nove ideje nalaze put do inovativnih i preduzimljivih ljudi koji su hrabri, koji se ne boje da zasuču rukave i ne očekuju uspeh preko noći.
I za kraj
Dočekujemo kraj 2019. godine sa zadovoljstvom zbog postignutih domašaja u svetu pekarstva i poslastičarstva i sa velikom zahvalnošću klijentima, autorima, pojedincima i kompanijama za dosadašnju podršku i saradnju. Ulazimo u Novu godinu sa nadom da ćemo nastaviti i obogatiti rad na zajedničkom projektu širenja dobre energije, podrške i nade u mogućnost da svet pekarstva i poslastičarstva bude bolje i lepše mesto.
Piše: Gordana Živković i redakcija magazina Pekar&Poslastičar