Sastojci (u odnosu na brašno 100%
Brašno 100%
So 1,8%
Aditiv 0,5%
Šećer 12%
Maslac 12%
Kvasac 4%
Mleko 30%
Hladna voda ili led 25%
Priprema:
Mešenje i odmor. Umesiti testo od navedenih sastojaka. Mesiti osam minuta u prvoj brzini, zatim 12 minuta u drugoj brzini. Ostaviti ga da odleži 24 sata na 20°C.
Odmrzavanje i laminacija:
Sutradan, kada se testo odmrzne, laminirati ga sa 33% maslaca ili margarina. Uraditi sledeće preklapanje: prvo „četvorka” (4 sloja), pa „trojka” (3 sloja). Završno razvući testo na šest mm debljine.
Sečenje i oblikovanje :
Iseći kocke dimenzija 11,5×11,5 cm. Na svakoj kocki napraviti rezove sa strane (ne do kraja), prema šemi sa slike. Sklopiti testo u oblik prikazan na slici.
Fermentacija :
Ostaviti testo da fermentiše jedan sat na 28°C i 80% vlage.
Nadev i pečenje :
Na fermentisano testo redom staviti: kačkavalj, šunku i jaje. Peći oko 15 minuta na 180°C (vreme može zavisiti od peći).
Završni dodaci :
Nakon pečenja premazati pecivo maslinovim uljem. Dodati pavlaku, rukolu i čeri paradajz.





Od arhitekture do pekarstva: priča Marka Palalića
Iako je završio arhitektonsku školu, životni put Marka Palalića (31) odveo ga je u sasvim drugom pravcu – u svet pekarstva. Već više od decenije on svakodnevno dokazuje da je hleb više od namirnice i da iza svakog peciva stoji znanje, disciplina i posvećenost. Svoje prve pekarske korake napravio je u industriji AS Braća Stanković, gde je tokom četiri godine stekao temelje zanata – od tehnologije pripreme, preko organizacije rada, do discipline bez koje u pekarstvu nema uspeha. Nakon toga karijeru je nastavio u pekari Miloš na Novom Beogradu. Pet godina u dinamičnom okruženju donelo mu je sigurnost u radu, brzinu i osećaj za kvalitet proizvoda, koji su ga izdvojili i učinili traženim majstorom. Pre tri godine Marko je postao deo stvaranja nečeg sasvim novog – pekare Baget&co. Bio je tu od samog početka i ponosan je na rast i razvoj brenda. „Baget&co mi je pružio prostor da spojim svoje iskustvo sa željom za stalnim napredovanjem, ali i da doprinesem da kvalitet i posvećenost postanu zaštitni znak našeg rada“, kaže Marko. Za njega je pekarstvo više od posla – to je zanat kome je posvećen i u kome nastavlja da gradi svoju karijeru.