Koncept ove pekare počiva na partnerskom odnosu vlasnika Vladimira Živkovića i glavnog pekara, Dušana Damjanovića, koji zajedno stvaraju Grain brend, s ambicijom da ga dovedu do fajndajning pekartsva
Vlasnik Vladimir Živković se 2022. godine, sa svojom suprugom Ninom, poduhvatio projekta podizanja pekare koja je postojala više godina i čekala novi život. 2023. pridružuje im se majstor pekarskog zanata, Dušan Damjanović, i tada centralni lokal u Surčinskoj ulici i onaj u bloku 23 podižu na novi nivo, a trenutno je u pripremi i treći – u bloku 21. Zasad se, dakle, Grain proizvodi mogu naći na Novom Beogradu, ali Vladimir nam na početku razgovora otkriva da će njihova mala mreža lokala biti zaokružena specijalizovanim izložbeno-prodajnim salonom, verovatno negde u centru grada. „Ideja je da pekarski proizvod i sadržajem i dizajnom usavršimo do nivoa fajndajning tanjira. To bi bila kruna našeg koncepta koji se zasniva na kvalitetnom proizvodu”, priča nam Vladimir i dodaje da je uz preciznu viziju i dobar tim sve moguće.

Saradnja vlasnika i glavnog majstora
„Prepoznao sam kod Dušana ljubav prema poslu i krenuli smo da gradimo Grain priču. Neke ideje su njegove, neke su moje, zajedno čitamo, zajedno učimo, zajedno radimo, zajedno idemo napred. A sve sa idejom da uđemo u top pet pekara u Beogradu. Na dobrom smo putu,” sa zadovoljstvom kaže Vladimir. Glavni adut na tom putu je dobar proizvod: „Moja satisfakcija je kad čujem mušterije u radnji kako kažu da je naš proizvod odličan. Ljudi nam iz Surčina dolaze po hleb, jer je pravljen po specijalnoj recepturi i ostaje svež više dana,” objašnjava Vladimir.


„Svakog meseca dodamo u asortiman poneki nov proizvod, jer ljudi vole te promene, vole da probaju nove ukuse,” nadovezuje se Vladimir i dodaje da je kod njih kvalitet apsolutni prioritet. „Kod nas nema kupovnog nadeva, pa tako, malinu za čizkejk npr. kuvamo sami. Osnova je dobra sirovina i tu kompromise ne pravimo,” zaključuje Dušan, a Vladimir dodaje da mu primarni motiv u poslovanju nikad nije bio novac: „Filozofija mi je da će novac doći i to mi se kroz profesionalno iskustvo više puta potvrdilo. Mnogo ulažemo u stalno proširenje i poboljšanje asortimana, ali i u proizvodnju. Ovde u kući u kojoj je otvoren prvi lokal nam je centralna proizvodnja, koju stalno inoviramo.”

Partneri su deo stabilnog poslovanja
Imali su, priča nam dalje Vladimir, malo klipova u točkovima s odlaskom radnika i dolaskom novih. „Danas su to većinom ljudi iz drugih delova sveta, koji slabo govore Engleski, pa je i obuka spora. Trenutno je na platnom spisku 15 ljudi u proizvodnji i 12 u prodaji. Među njima ima profesionalaca koji se brzo uklope, ali i početnika.” Što se tiče nabavke opreme i sirovina, skloni su da i dobavljače i distributere tretiraju kao partnere. „Neki među njima su nam već prijatelji. U ovom poslu je važan osećaj da možeš da se osloniš na onog s kim sarađuješ. Nekada je važno brzo reagovati, a pouzdan partner to može da podrži.”

Asortiman
Grain je asortimanski podeljen više segmenata: hleb i belo pecivo, puter testo, lisnato testo, burek, kiflice i kolači. Od hlebova, tu su standardni beli hlebovi, kao i specijalne, zanatske vrste hleba od kiselog testa: raženi, durum, čija, natura grain, rustik hleb… Tu je, zatim, običan baget, baget sa belim lukom, tvister hleb, fokača sa sušenim paradajzom, maslinama i bosiljkom… U delu asortimana od puter testa, bogat je i slani i slatki program: kroasani, rolnice sa kremom, belom čokoladom, višnjom, jabukom, bundevom, kao i sa zdenka sirom, pečenicom, kulenom, šunkom, slaninom… Od lisnato testa tu su pogačice sa čvarcima, koktel sa sirom, žužu… Poseban deo asortimana čine bureci i pite: „Burek je sa klasičnim nadevima – sir, meso kao i prazan, a sve ostalo su pite – sa sirom, mesom, spanaćem, pečurkama, paprikom u pavlaci, pečenicom i zdenkom, dimljenom piletinom, višnjama ili bundevom.

Kiflice su, kažu nam Vladimir i Dušan, „prave domaće”, sa različitim slanim i slatkim nadevima: sir, kulen sa zdenka sirom, vanila-jagoda, kajsija, lešnik krem. U slatkom programu, za koji je „glavni krivac” Nina, izdvajaju se žito sa šlagom, čizkejk sa svežom malinom ili sa pistaćima, čizkejk Ferrero, tiramisu, krofne, a u planu su kapkejkovi (cupcakes) i originalni kukisi.. Jednom rečju, asortiman koji garantuje da će svako moći da nađe svoj omiljeni doručak. Gužva na koju smo naišli u pekari Grain u Surčinskoj ulici potvrđuje reči naših sagovornika da je kvalitet njihovih proizvoda prepoznat. Sa zadovoljstvom iščekujemo fajndajning pekarski doživljaj koji su nam obećali.

Topao hleb u svim rafovima
Iz centralne proizvodnje Graina na svaki sat vremena izlazi vruć hleb i takav se ređa na rafove prvog lokala, dok se za onaj drugi pakuje u male, niske korpe, horizontalno po četiri vekne, pa i tamo stiže topao. Pitamo našeg sagovornika šta je najprodavaniji proizvod i odgovor je – hleb. „Hlebom sam i ja najviše zadovoljan. Imamo sjajan fidbek od korisnika da su hlebovi postojanog kvaliteta i da zadovoljavaju svačiji ukus.”

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 59, oktobar/novembar 2025.
Foto: Pekara Grain i P&P