Poslastičarnica Boni tim

Poslastičarnica Boni

domaći kolači iz Ljiga, Hadži Đerina 30 b, Ljig i Palmotićeva 12, Beograd

U veoma krizno vreme u zemlji, 1997 godine kada je veliki broj ljudi zaposlenih u državnim firmama ostajao bez posla, supružnici Predrag i Ljilja Đurić započeli su u letnjoj kuhinji porodične kuće izradu sitnih kolača i torti po domaćim receptima. Uložili su sve što su imali u preuređenje kuhinje s namerom da svoje proizvode ponude lokalnom tržištu. Tako je nastala Boni proizvodnja torti i kolača.
– Vrlo brzo se čulo za kolače, bilo je sve više posla pa se u samu proizvodnju uključila Predragova majka, zajedno sa komšilukom.
Predrag je proizvode ponudio lokalnim pijacama, prodavali su se na tezgama. Zatim se Boni širila, povećavala se prodaja kolača po gradovima Srbije, a dosta kolača se prodavalo za kućne svečanosti. Pošto je potražnja bila sve veća, pojavila se potreba za daleko ozbiljnijom proizvodnjom po ISO standardima. Vlasnici su investirali u kupovinu zemljišta u Ljigu i izgradili tri puta veći proizvodni pogon. Takođe su zaposlili 25 ljudi i započeli proizvodnju velikih količina sitnih kolača, koji su maltene istog dana imali svoje kupce – priča Ivana Jablanović, chef production manager.

Poslastičarnica Boni kolači

Edukacija zaposlenih

Boni tako nastavlja sa radom sledeće tri godine, a onda 2004. dobija ponudu da svoje proizvode plasira u svim Maxi objektima u celoj Srbiji, uz uslov da investira u novi proizvodni pogon. Vlasnici tada u sav posao uključuju i svoje ćerke.
Investira se u novi objekat po HACCP standardima i tada dolazi do saradnje sa konsultantom – tehnologom Mirkom Rajkovićem koji je sve proizvode unapredio kako bi bili po svetskim standardima tehnologije namirnica. Takođe sarađuju sa maloprodajnom mrežom prodavnica IDEA kao i sa robnom markom Premia. Zajedničkim snagama se dolazi do ideje otvaranja novog kanala
prodaje ekskluziv linije sitnih kolača, čokolada, kolača za konzumente sa specijalnim potrebama, komadnih kolača i dekorativnih torti.

Kada smo ponovo morali da unosimo izmene u proizvodnju i uložimo u novu opremu, a Mirko je preneo duh najboljih svetskih poslastičara i tehnologa u naše kolače i proizvodnju. Plasman ovih poslastica dolazi do svojih kupaca vrlo brzo, a Boni se odlučuje da zbog poteškoća sa radnom snagom sve ograniči na manju količinu i za specijalne kupce (ambasade, razne manifestacije visokog ranga i drugo). Naime, imali smo poteškoća sa zapošljavanjem ljudi iz struke, kojih je malo i koji nisu bili zainteresovani da dođu u Ljig u naš proizvodni pogon. Proizvodnja čokolade i proizvoda od čokolade je vrlo složen proces koji kod nas gotovo niko ne radi, a u svetu rade prestižne zanatlije, pa je bilo neophodno edukovati zaposlene za predstojeće potrebe proizvodnje novih linija kolača, čokolada, kremova na bazi čokolade. Morali smo da nađemo određene mašine i prema njima usvojimo tehnologiju proizvodnje, pečenja, prerade, tabuliranja, oblikovanja poluproizvoda, što je vrlo specifičan proces koji iziskuje dosta ljudi i njihovu upućenost u proizvodni proces, pripremu i rad na mašinama – objašnjava Ivana.

Otvaranje kejk šopa

Boni ustaljuje svoje poslovanje koje teče jednom blago uzlaznom putanjom i odlučuje se da šalje svoje zaposlene na razna školovanja u zemlji i inostranstvu, a u svojoj laboratoriji razvija proizvodnju osnovnih poluproizvoda za svoju proizvodnju (različiti tipovi čokolade, kremova, prirodnih pirea i sosova). Pre dve godine kada su se stekli uslovi za puštanje novih tipova proizvoda u prodaju, odnosno kad se povećala svest potrošača i potreba za kvalitetnim proizvodima, Boni se odlučuje da nove proizvode ponudi isključivo samo kroz svoju prodajnu mrežu, otvaranjem kejk šopova.

– Prvi korak je bila kupovina specijalne opreme za proizvodnju sopstvene čokolade, kremova i sosova. Drugi korak je bio daleko teži, a to je obezbeđivanje potrebnih sirovina koje su uglavnom morale biti sa raznih berzi i iz uvoza, nakon toga dolazi na red redizajn kompletnog proizvodnog pogona i marketinga, logotipa… Otvorili smo početkom 2018. u Beogradu lokal koji u sebi nosi duh Šumadije sa primesama francuske elegancije. Inače, koncept Boni kejk šopa je vrlo sličan onima u svetu. Mi propagiramo prodaju kvalitetnih poslastica za sve prilike u luksuznim pakovanjima. Naši prodavci su vrlo ljubazni, domaćinski nastrojeni i znaju gotovo sve o proizvodima koje prodaju. Zapravo, mi nemamo mesta za klasična sedenja kao druge poslastičarnice, naš cilj je da naši potrošači uživaju u našim poslasticama bilo gde – kaže Ivana.

ambalaža za kolače


Edukacija potrošača
Za proizvodnju osnovnih poluproizvoda za svoj proizvodni asortiman u poslastičarnici Boni su se odlučili zbog direktnog uticaja na kvalitet gotovih proizvoda, zbog umanjenja ili potpunog nestanka industrijskih poboljšivača i hemijskih sredstava u proizvodima, kako bi oni bili što prirodniji. Sada je na redu edukacija potrošača.
– Potrebno je edukovati potrošače šta trenutno jedu i unose u svoj organizam, a šta bi trebalo i u kojim količinama, kao i promeniti svest potrošača šta je industrijski, a šta zanatski proizvod i da jedno sa drugim nema veze. Ovo je veliki i ozbiljan projekat za nas kojim ulazimo u dvostruku borbu kako sa našim budućim konzumentima, tako i sa konditorskom industrijom koja je dosta jaka i prisutna u Srbiji, poznata po niskim cenama proizvoda i velikoj količini.
Ipak, imamo velike planove, proširujemo asortiman specijalnih poslastica, planiramo izvoz, otvaranje još lokala, uvodimo na tržište još dva proizvoda koje razvijamo u našoj laboratoriji – zaključuje Ivana Jablanović.

sitni kolači ukrašeni višnjom nadev

Boni Rozen torta
Kore: -850 gr (1 pakovanje) Boni rozen kora, 180 gr putera, 280 gr prah šećera, 1 l mleka, 150 gr gustina, 130 gr crne Boni, čokolade 60 % c.b., 80 gr crne mlečne, čokolade 36 % m.m., 200 gr oraha krupno seckanih, 100 gr Boni Nugat mase, 35 % badem i 35% lešnik

Prokuvati 800 gr mleka sa puterom, prah šećerom, obe vrste čokolade. U tu masu dodati razmućen gustin sa ostatkom mleka, sve dobro promešati žicom da se masa sjedini van šporeta. U sve to dodati orahe, promešati i vratiti na šporet, dok masa ne počne svuda ravnomerno da vri. Prokuvati i ostaviti da se prohladi i u nju dodati Boni nugat masu, lagano ručno sjediniti toplu masu. Filovati Boni rozen korice. Dekoracija po želji.


Piše: Bojana Ilić, Pekar & Poslastičar Broj 16, jun/jul 2018 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo